aa_5aj3J.JPG

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) platformunda 2017 yılı içerisinde 386 bin 910 ton ürün işlem gördü.



13 Şubat 2018 Salı
Gaziantep

Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde, 'Elektronik Ürün Senetlerinin Alım-Satımına' ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tek borsa olan Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), geleneksel tarım ürünleri ticaretini elektronik ortama taşıyarak sektörde yeni bir devrin kapılarını açtı.

Borsa Gaziantep ELÜS platformunun, teknolojik alt yapısının hazırlanmasının ardından 2016 yılının ikinci altı ayından itibaren “Değerlerinizi Elüs’tünde Tutuyoruz” sloganıyla bölge çiftçisine hizmet vermeye başladığını anımsatan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu,” Elektronik ticaret ağımızı bir yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’nin tüm illerini kapsayacak şekilde genişlettik” dedi.

Borsa Gaziantep’in üretici ve tacirlere, depolama, nakliyat, teşvik ve kredi gibi çeşitli konularda cazip avantajlar sunmasından dolayı kısa sürede benimsendiğini belirten Tiryakioğlu, platforma bir yıl içerisinde çeşitli illerden yaklaşık 3 bin çiftçi ve tüccarın üye kaydı yaptırdığını söyledi.

 

12 ŞEHİRDE 24 LİSANSLI DEPO

 

Geçen süreç içerisinde Gaziantep’in yanı sıra Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Diyarbakır, Mardin, Aydın, Sivas, Kayseri, Yozgat, Mersin ve Çorum olmak üzere 12 farklı ilde faaliyet gösteren 24 Lisanslı Depo ile sözleşme imzaladıklarını kaydeden Tiryakioğlu, ürün senetlerinin bu depolar aracılığıyla düzenlendiğini ifade etti.

2017 yılı içerisinde Borsa Gaziantep ELÜS platformunda yapılan işlem hacimleri hakkında da bilgiler aktaran Tiryakioğlu, şu açıklamalarda bulundu:

“Sözleşme yaptığımız 24 lisanslı depo aracılığıyla 2017 yılında 386 bin 910 ton buğday ve mısır ELÜS platformumuzda işlem gördü. Yaklaşık 1 milyon ton ürün kapasitesine sahip sözleşmeli depolarımızda 335 bin ton ürün ise satışa hazır durumda beklemekte. 2018 yılı hedeflerimiz ise bu rakamların çok daha üstünde bir işlem hacmi gerçekleştirmek. Şu an Türkiye’de ELÜS hizmeti veren 9 yetkili borsadan birisiyiz. Bugün ülkemizde lisanslı depoların kapasitesi 1,9 milyon tona, şirket sayısı ise 42'ye ulaştı. Kuruluş izni alan 103 şirketin de faaliyete geçmesi ile birlikte toplam lisanslı depo kapasitesi katlanarak artacak. Bu durum ELÜS platformumuzdaki işlem hacmimizin çok daha üst seviyelere çıkmasına katkı sağlayacak.”

 

LABORATUVAR HİZMETLERİ

 

Gaziantep Ticaret Borsası Laboratuvar ve Depoculuk A.Ş’nin de Lisanslı Depoculuk faaliyetleri kapsamında önemli bir görev üstlendiğini vurgulayan  Tiryakioğlu, “, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında Hububat ve Baklagiller konusunda Yetkili Sınıflandırıcılık lisansına sahip olan laboratuvarımız, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, İç Anadolu ve Ege Bölgelerindeki 11 farklı lisanslı depo şubesinde 2017 yılında 10 bin adet analiz  işlemi gerçekleştirdi” diye konuştu. 

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi