ss_807NR.jpg

Çin Uluslararası Radyosu - Edelman Ajansı tarafından yapılan "güven" konusundaki kamuoyu araştırmaları 18 yıldır devam ediyor. 1999'da Seattle'da yapılan Dünya Ticaret Örgütü toplantıları dolayısıyla "Seattle Savaşı" diye anılan kitlesel protestolar bu araştırmaların başlangıcına vesile olmuştu.



26 Şubat 2018 Pazartesi
Dünya

Edelman Ajansı 2018 yılı "güven barometresi" sonuçları açıkladı. Bu sonuçların en çarpıcı yönü güvenin kutuplaşmış bir görüntü arz etmesi. Kimi ülkelerde güven yoğun olarak artmış, kimilerinde de dramatik biçimde düşmüş; arada kalanlar az.  

En dikkat çekici örnek Çin ve ABD. Kamuoyunun ABD kurumlarına güveni adeta çakılıyor. Güven düşüşü özellikle geliri ve eğitimi yüksek olup olan biteni yakından izleyen gruplar için geçerli. Söz konusu kesim nezdinde hükümete (güvenlik ve kamu politikaları) güven 30 puan inerek %33'e düşüyor. Medyaya güven ise 22 puan düşüp %42'ye, ekonomik gidişe güven 20 puan düşerek %54'e iniyor. En yüksek güven duygusu yine de ekonomiye/iş çevrelerine yöneliyor.

Çin'e gelince, durum ABD'nin tam tersi. Çin'in olayları izleyen yüksek gelirli ve eğitimli kesimi hükumete (ulusal güvenlik ve kamu politikaları) %89 oranında güven duyuyor. Basına beslenen güven duygusu %80, ekonomiye de %85.

Güven kutuplaşması olgusundan bakınca, kamuoyu güveninden yana fukara ABD ile kurumlarının sunduklarına güvenli bir Çin arasında söz konusu olgu çarpıcı biçimde belirgin. 

Asya içinde de bir güven endeksi yoğunlaşması mevcut. Güven endeksleri Endonezya ve Hindistan'da da yüksek. Singapur ve Malezya'da ise sağlam sayılabilecek oranlarda. Güney Kore ve Japonya'da ise endeks düşüyor.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi