ss_BV31W.jpg

Çin Uluslararası Radyosu - Uluslararası ilişkiler konusunda önde gelen Çinli bir bilim insanı olan Ji Zhiye, hafta sonu yaptığı açıklamada Batı ülkelerindeki bazı insanların, sıfır toplamlı oyunların arkaik düşüncesinden kurtulması gerektiğini vurgulayarak ve “Batı Çin'in gelişmesini kontrol altında tutmaya çalışmaktan kaçınmalıdır” dedi.



5 Mart 2018 Pazartesi
Dünya

Beijing merkezli bir düşünce kuruluşu olan Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü başkanı Ji Zhiye, “Eski sıfır toplamlı oyunların zihniyetinde sıkışmak ve diğerlerini düşman olarak tanımlamak yerine tüm ülkeler uluslararası ilişkilerin yanında bugünün dünyasına da yeni bir perspektiften bakmalıdır” dedi.
Ülkenin en yüksek siyasi danışma kurulu olan Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) 13. Ulusal Komitesi’nin bir üyesi de olan Ji; daha ileri teknolojilerin ve altyapıda yaşanan gelişmelerin ve insanlar arası ilişkilerde yaşanan yakınlaşmanın dünya ülkelerinin çıkarlarının iç içe geçmesine neden olduğunu belirterek, tüm dünyanın gelişmeyi ortak hedef olarak tanımlamasının önünün açıldığını söyledi.
Ji, Çin'in yükselişiyle ilgili endişeleri olan bazı Batılıların hala çeşitli yöntemlerle Çin'in gelişimini kontrol altında tutmaya eğilimli olduğuna dikkat çekti. Ji ayrıca ,”Çin'in yükselişi konusunda heyecanlı davranıyorlar, çünkü Çin, kendi gelişim yolunda başarıyla ilerleyerek, batının kalıplarının takip edilmesinin ilerlemenin tek yolu olduğu yanılsamasının dağılmasına katkı sağlıyor” dedi.
Çin, uluslararası ilişkilerde kazan-kazan işbirliğini savunurken, Ji, Çin'in kalkınma konusundaki kapsayıcılık kavramının kabul edilmesinin zaman alacağının ifade etti. Ji ayrıca, bazı Batı medyası ve Batılı uzmanlar tarafından ‘Çin tehdidi’  konusunda uyarı niteliğinde geliştirilen  "keskin güç (sharp power)" kavramını da reddetti. Ji “aynı şeyi kendi ülkeleri için ‘yumuşak güç’ olarak adlandırırken, Çin kültürünün rekabet gücünü, çekiciliğini ve gelişim biçimini ifade etmek için ise  ‘keskin güç’ kavramını kullanıyorlar” dedi.
Cuma günü düzenlenen basın konferansında, ÇHSDK'nın 13. Ulusal Komitesi’nin ilk oturumunun sözcüsü Wang Guoqing de “keskin güç” kavramının ardındaki sinsi emelleri eleştirdi.
Çin'i "keskin güç"  göstermekle suçlayan Batılıların bu yaklaşımının yanlı ve aldatıcı olduğunu vurgulayan Wang, keskin güç kavramının bilindik "Çin tehdidi" söyleminin yeni bir versiyonu olduğunu söyledi. Wang, “Uluslararası toplum, başta büyük ülkeler, çeşitlilik ve kapsayıcılık içinde uyum ile karakterize edilen kültürel alışverişi geliştirmeli, kazan-kazan işbirliğine dayalı yeni bir uluslararası ilişkiler biçimi kurmalı ve insanlık için ortak bir gelecek kurmak için birlikte çalışmalıdır” dedi.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi