aa_3VCgg.jpg

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Afrin Harekatı'yla ilgili konuştu. 'Afrin'in yüzde 70'inde güvenlik tamamen sağlandı' dedi.



15 Mart 2018 Perşembe
Güncel

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT Haber’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin açıklamalarda bulunan Kalın, şöyle konuştu:

"Afrin'i yeni bir Kandil yapmak istiyorlardı. Zeytin Dalı Harekatı ile bu bertaraf edildi. Çember iyice daraldı teröristler için. Çok kısa bir zaman içerisinde Afrin merkezinin de teröristlerden tamamen temizlenmesini öngörüyoruz."

"Afrin gibi yoğun nüfusun olduğu büyük bir bölge teröristlerden temizlendi. Bu büyük başarı. Fırat Kalkanı Harekatı yüz günden uzun sürmüştü. Rai ve Dabık kısmında uzamıştı. Hava koşulları da geciktirmişti. Afrin'de çemberi yice daraldı. Yüzde 70'i temizlendi. Kısa süre içerisinde Afrin merkezinini de terörden temizlenmesini öngörüyoruz. İnsanlar ekrandan bakıp sahanın kolay olduğunu düşünebilirler orada bizim askerimiz sokak sokak mücadele veriyor. Harekatın şu aşaması çok hassas. O bölgelerin tamamen teröristlerden temizlenip sivillerin korunması için. Bunlar çok kolay değil.

PYD'nin safında savaşan yabancı teröristler var. İki yıl önce DEAŞ saflarında savaşan teröristlere neden izin veriyorsunuz diye Türkiye'yi suçluyorlardı. Avrupa ülkelerinin vatandaşlarının hangisinini DEAŞ'lı olacağı tespit eidlemez. Şimdi PYD saflarına giden vatandaşlarına engel olmuyorlar. PKK'nın son 25 yıldır Avrupa yapılanmasının ve bazı ülkelerin PKK'ya verdiği desteğin sonucu.

Bazı ülkelerde Afrin için çağrılar geliyor. Bizde soruyoruz 'Nerede bir sivil hayatını kaybetti'. Bizim Fırat Kalkanı'nda sicilimiz temiz. El Bab'da oranın kendi halkı var.

'AFRİN'İ REJİME VERMEYECEĞİZ'

Afrin harekatı tamamlandığı zaman etrafında güvenli bölge oluşacak, tıpkı Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde olduğu gibi. Haritaya baktığınıza o bölge "güvenli hat" olacak. Önceliğimiz Afrin'de bölge halkının öncülüğünde yönetim kurulması. Afrin'i rejime verme niyetimiz yok. Afrinliler yönetsin aynen Fırat Kalkanı bölgesinde olduğu gibi. Afrin'den göç edenler geri dönecektir. 7 yıllık Suriye savaşı boyunca temizlenen bölgeye bu kadar geri dönüş sadece Fırat Kalkanı Harekatı'ndan sonra oldu. 150 bin insan o bölgeye döndüler. Bu Cumhurbaşkanımızın baştan beri söylediği (7 yıl önce) "güvenli bölge" kurulmuş olsaydı bunların hiçbiri olmayacaktı.Afrin'de ilk planda güvenlik sağlandıktan sonra diğer bölgelere de bakmamız gerek. Münbiç'i zaten ABD'lilere belirttik. Öncelilkli olarak Fırat'ın doğusundan çekilmeleri gerek. Verdikleri sözü öncelikle tutmaları gerek. Üzerinde mutabık kaldığımız çerçevenin uygulanmasını istiyoruz. Bizim ABD'den beklentimiz bu çerçevede ve takvim konusunda somut adımlar atılması. Bu gerçekleşirse Menbiç etrafında da güvenli bölge oluşur. Münbiçliler PYD'den dolayı dönmüyor. Karşılaşacakları akıbeti biliyorlar. Araplar Ayn el Arab, Tel Abyad gibi Arap şehirlerine dönmüyorlar. Ama ÖSO ve kent konseylerinin bulunduğu Fırat Kalkanı bölgesine 150 bin kişi kendi isteğiyle döndü. Orada hayat normale dönmeye başladı. Aynı şeyler bütün bu bölgelerde de olabilir. ABD'lilerin bunu görmesini bekliyoruz.

POMPEO İLE DEVAM

ABD Dışişleri Bakanlığındaki değişimi değerlendiren Kalın, "Tillerson'ın yerine Pompeo geldi diye mutabık kaldığımız çerçeveden vazgeçilmesi diye bir şey söz konusu olamaz." ded






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi