ff_iu36A.jpg

CHP’nin 81 ilde aynı anda yürüttüğü eylem, Gaziantep’te Yeşlilsu’da büyük katılımla gerçekleştirildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın da aralarında bulunduğu kalabalık “OHAL değil, Demokrasi istiyoruz” sloganıyla oturma eylemini gerçekleştirdi.



16 Nisan 2018 Pazartesi
Gaziantep

 

CHP Genel Merkezi tarafından alınan karar ile 16 Nisan 2017 Referandumunun yıldönümünde 81 ilde “OHAL değil, Demokrasi istiyoruz” konulu oturma eylemi gerçekleştirildi. Yeşilsu’da gerçekleştirilen

eyleme CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Gaziantep Milletvekilleri Akif Ekici, Mehmet Gökdağ, CHP Gaziantep İl Başkanı Hayri Sucu, Şahinbey İlçe Başkanı Hüseyin Yalçın, Şehitkamil ilçe Başkanı Umut Yılmaz, Meclis Üyeleri,STK temsilcileri ve partililer katıldı.

Oturma eylemi öncesi açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Bugün CHP 81 ilde OHAL’e karşı çıkan farklı siyasi partilerle, STK’larla, örgütlerle ve mağdur insanlarla birlikte tüm Türkiye’de alanlarda haykırıyor. OHAL hukuksuzluktur, Güçler Ayrılığı İlkesinin askıya alındığı, bağımsız mahkemelerin yok edildiği, Türkiye’de can ve mal güvenliğinin kalmadığı bir rejimin adıdır. 20 Temmuz’da başlayan ‘Sivil Darbe’ süreci maalesef, herkesi etkilemeye devam ediyor. Bundan 1,5 yıl önce insanlara, ‘OHAL nedir?’ siye sorduğumuzda cevap veremiyordu, ama OHAL sorgusuz sualsiz insanların işten atılmasıdır; taşerona kadro verilmemesidir, Adıyamanlı tütün üreticisine sıkılan biber gazıdır. Yeşilyol’da yol açılmasına karşı çıkan teyzenin engellenmesidir. OHAL, Türkiye’de hukukun askıya alındığı, güçler ayrılığının yok edildiği rejimin adıdır. Demokrasiyi savunanlar, özgürlüğü ve barışı savunanlar; Tek adamlığa karşı hep birlikte, ‘OHAL’e Hayır!’ demek için buradayız. 81 ilde meydanlardayız.

 

“MECLİSİN YETKİLERİ ASKIYA ALINMIŞTIR”

 

“OHAL ile birlikte eli silahlı FETÖ darbecilerinin yapamadıklarını, KHK’larla yapılmıştır. Eğer 15 Temmuz başarılı olsaydı yapacakları ilk iş, meclisin yetkilerini askıya almak olurdu. Sivil Darbecilerinde 20 Temmuz’da yapmış olduğu şey,  aynıdır. Birlilerinin silahla yapamadığını KHK’larla yapılmış, meclisin yetkileri askıya alınmıştır. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu mecliste, meclis yetkilerini alıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Hep birlikte Türkiye’nin demokrasiye adım atması için, yargının bağımsız olması için, insanların özgürce düşüncelerini söyleyebildiği, özgür bir Türkiye yaratmak için tüm kesimlerle birlikte mücadelemiz sürecektir. OHAL rejimi, son buluncaya kadar başta Gaziantep olmak üzere illerimizde mücadelemiz sürecek.”

 

“MÜHÜRSÜZ SEÇİMİN ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇTİ”

 

Basın mensuplarına yazılı açıklamayı okuyan CHP Gaziantep İl Başkanı Hayri Sucu ise; “Ülkemizi tek adam rejimine dönüştürme amacıyla hazırlanan ve tarihe mühürsüz seçim olarak geçen 16 Nisan referandumunun üzerinden tam 1 yıl geçti. 15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL altında gidilen referandum, meşruiyeti olmayan bir rejim değişikliğini ülkemize dayatmıştır. Sivil darbe ortamında, “Evet” demenin devletin tüm kurumlarıyla desteklendiği, “Hayır” demenin ise adeta yasaklandığı bir dönem yaşanmıştır.”

 

“HALKIN İRADESİ GASP EDİLDİ”

 

“21 aydır süren OHAL ile ülkemizdeki baskı rejimi kurumsallaşmıştır. Demokrasiye ve hukuk sistemine yönelik bir saldırı halini alan OHAL rejimi, insan haklarını, ifade özgürlüğünü ve her türlü protesto eylemini baskılamanın da aracı olmuştur. KHK’lar eliyle parlamento, yani halkın iradesi gasp edilmiştir. Türkiye’yi tek tipe sokmak için sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara, meslek oda ve birliklerine yönelik operasyonların ardı arkası kesilmemiştir. AKP iktidarının muhaliflerine bir sopa olarak kullandığı OHAL, bu faşizan sınırlarını bile aşmış; sağcı solcu, muhafazakâr sosyal demokrat, kimseyi ayırmadan tüm topluma karşı işlenen bir suç haline gelmiştir. OHAL ile ülkemizde hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır.”

 

“OHAL’İ BİR KEZ DAHA UZATMANIN PEŞİNDELER”

 

“İlan ederken 1 buçuk ay bile sürmeyecek dedikleri, milleti etkilemeyecek dedikleri OHAL, bardağı çoktan taşırmıştır. Sabır testisi kırılmış, toplumun büyük çoğunluğu OHAL rejimine artık yeter demeye başlamıştır. Bugün iktidar partisi ve yeni ortakları, Türkiye’yi uçuruma adım adım yaklaştıran OHAL’i bir kez daha uzatmanın peşindedir. Postallı darbelerle mücadele etme vaadiyle gelenler, gelinen noktada takım elbiseli darbeciler haline gelmiştir.”

 

“OHAL REJİMİNE SON VERİLMELİ”

 

“Halkın iradesine karşı işlenen bir suç haline gelen OHAL rejimine son verilmelidir. Hukukun askıya alındığı, parlamentonun yok sayıldığı, milli iradenin tanınmadığı, milletvekillerinin rehin alındığı faşizm düzeni ortadan kalkmalıdır. Sivil toplum örgütlerine, sendikalara, meslek odalarına ve birliklerine yönelik iktidar gücü ile açılan savaş son bulmalıdır. Sivil darbe ile tek koltukta birleştirilen yasama, yürütme ve yargı erkleri, yeniden, çağdaş demokrasilerde olduğu gibi kendi koltuklarına geçmelidir. Sadece bu meydandan değil, Türkiye’nin 81 ilindeki meydanlardan Ankara’daki Saraylıları uyarıyoruz. OHAL değil, Demokrasi istiyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Açıklamanın ardından alanda bulunan partililer ve STK temsilcileri oturma eylemi yaptılar.

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi