ss_rstMd.jpg

Gaziantep’in doktor vekili bölgedeki uyuşturucu (bonzai) ve sağlık sorunlarının üzerine gidiyor!



2 Ağustos 2018 Perşembe
Gaziantep

Uyuşturucu madde kullanımıyla ilgili çalışmalar yürütün Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı üzerinden bilgi istedi.

“Bonzai adlı uyuşturucu madde kullanan kişilerde, denge kaybı sonrasında bilinç kaybı ve körlük yaratan bu sentetik uyuşturucu kişilerde ölüyormuş hissi yaratarak intiharlara sürüklemektedir” diyen Yılmazkaya, resmi verilere göre 2007 yılından 2016 yılına kadar uyuşturucu kullanımı sebebiyle 2148 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini gayri resmi rakamların ise bundan çok daha yüksek olduğunu ifade etti.

“Geleceğimiz olan gençlere sahip çıkalım” diyen Yılmazkaya konuyla ilgili gerekçesinde, “Son dönemlerde birçok ilimizde ve Gaziantep’te de sıkça ölüm ve intihar vakalarıyla karşımıza çıkan bonzai adlı uyuşturucu maddesi gençler arasında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu madenin kullanımı sonucu hayatını kaybeden birçok gencimizin ölüm haberi basın aracılığıyla kamuoyuna da sıklıkla yansımaktadır”  ifadelerine yer verdi.

CHP’li vekil Cumhurbaşkanlığından; “Bonzai ve diğer uyuşturucu çeşitlerinin kullanımının en yaygın olduğu iller ve kullanıcıların yaş aralıkları nelerdir? Güncel veriler ışığında Gaziantep ilimizde hangi yaş grubunda kaç uyuşturucu bağımlısı vardır. (Örnek: 17 yaşında 135 kişi 14 yaşında 85 kişi gibi...) Bağımlılığı tespit edilen kişiler için önleyici çalışmalarınız var mı? Ülkemizde kaç kişi uyuşturucu madde bağımlısı? Kaç bağımlı tedaviler sonucu uyuşturucudan kurtuldu? İllere göre dağılımı nedir?” gibi bilgilerin cevabını istemesine rağmen İçişleri Bakanlığının 2011 yılına ait kayıtların dışında yeni verilerin mevcut olmadığını öğrenen CHP’li Vekil, “ülkemiz ve gençliğimizin geleceği açısın böylesine öneli bir konuyla ilgili içişleri bakanlığının gerekli önemi göstermediği veya boşladığı görülmektedir. Bu konunun hassasiyetine binaen gereken girişimlerde bulunarak yaratılan boşluğun doldurulması noktasında yasamanın olanaklarını kullanarak bu mekanizmaların çalışması adına gereken girişimlerde bulunacağım” dedi.

Yılmazkaya’nın sorularına ise verilen cevapta şu ayrıntılar yer almaktadır;

“Ülkemizde 2011 yılında İçişleri Bakanlığı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi tarafından 15-64 yaş arası genel nüfusta yapılan, “Türkiye’de Genel Nüfusta Tütün, Alkol ve Madde Kullanımına Yönelik Tutum ve Davranış Araştırması” verilerine göre; herhangi bir uyuşturucu/uyarıcı maddeyi en az bir kere deneme sıklığı % 2.7’ dir. Bu oran erkeklerde % 3.1 kadınlarda ise % 2.2’ dir. Bu çalışma haricinde il ya da bölge verisini yansıtan bir veri bulunmamaktadır. Ülkemizdeki mevcut durumun tespitine yönelik yeni saha araştırmasının yapılması için İçişleri Bakanlığı tarafından çalışmalar sürdürülmektedir.”

 

 

 

 

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi