aa_n7Jw2.jpg

Nisan ayında yapılan oda seçimlerinde bayrağı devralan Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Başkan Yardımcıları Cevdet Akınal, Ferhan Sağım ve Genel Sekreter Kürşat Göncü ile birlikte düzenlediği basın toplantısında hayata geçirdikleri projeleri anlattı.



26 Eylül 2018 Çarşamba
Gaziantep

İşletmelere vizyon katacak, üretim süreçlerini geliştirecek, ihracatı artıracak, pazar araştırmaları üzerinde çalışmalar yaptıklarını ve projeler geliştirdiklerini söyleyen Ünverdi, "Sanayi odası olarak, ekonomide yaşanan gelişmeler karşısında sanayimizi, üretimimizi, istihdamımızı ve ihracatımızı artıracak bazı projelerimizi paylaşmak istiyoruz. Ülke olarak daha önce de çok kriz yaşadık ve hepsinin üstesinden gelmeyi başardık. İnşallah el ele vererek bugünkü sıkıntıları da atlatacağımıza inancımız tam. Müreffeh bir ülke olmak istiyorsak kısa, orta ve uzun vadede stratejik adımlar atmamız, insana yatırım yapmamız ve günün teknolojilerine ayak uydurmamız gerekiyor" diye konuştu.

ÇOK ÖNEMLİ PROJE

GSO Mesleki Eğitim Merkezi'ni anlatan Ünverdi, "Nitelikli iş gücü yetiştirme ve buna bağlı olarak sanayicilerimizin kalifiye eleman ihtiyacını karşılama noktasında hayati önem taşıyan Mesleki Eğitim Merkezi projemizi 2017 yılının nisan ayında ülkemize kazandırdık. GSO’nun koordinatörlüğünde, İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın destekleri ve Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nün işbirliği ile kurduğumuz bu merkez, 11 bin metrekare kapalı alana sahip ve içerisinde 20 atölye/laboratuvar ve 28 eğitim salonu bulunuyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (undp) destekleriyle atölyelerin kurulduğu merkezimizde, uluslararası çalışma örgütü (ILO), uluslararası gıda ve tarım örgütü (FAO), Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ile işbirliği çerçevesinde farklı alanlarda mesleki eğitim programları gerçekleştiriyoruz" dedi.

MESLEKİ EĞİTİMİ VERİYORUZ

Yaklaşık 2200 kişiye eğitim verdiklerini söyleyen Ünverdi:"GSO-MEM’de sanayinin mevcut çalışan personeline meslek geliştirme eğitimleri, meslek sahibi olmak isteyen gençler, kadınlar engelliler, göçle Gaziantep’e gelen ve dezavantajlı gurup olarak nitelendirilebilecek tüm işsizlere meslek edindirme eğitimleri, işletmelere kurumsallaşma eğitimleri, çalışanlara kişisel gelişim eğitimleri, mesleki yeterlilik sınavına girecek olan kişilere de yeterliliğe dayalı eğitimler veriyoruz. Mesleki eğitim konusunda Gaziantep sanayi odası olarak milli eğitim bakanlığı ile gerçekleştiridiğimiz “Gaziantep Sanayici İşbirliğinde Mesleki Eğitim Projesi (GASİMEP)” kapsamında okul çağında olan öğrencilere ve okul çağını bitirip de meslek sertifikası olmayan, meslek edinememiş kişilere meslek eğitimi veriyoruz."

BECERİ TESTİNDEN GEÇMELERİ GEREKİYOR

GASİMEP Projesine dahil olacak öğrencilerin, 9. sınıfı bitirmiş ve mesleki beceri testi’nden (MEBET) geçmiş olması gerektiğini belirten Ünverdi, "İşletme tarafından asgari ücretin üçte biri (1/3) oranında eğitimleri süresince maaş alacak. Personel öğrencilerin SGK primleri devlet tarafından ödenecek. Eğitimler boyunca yemek, kıyafet, ulaşım, eğitim materyalleri, sosyal etkinlik gibi tüm masrafları proje tarafından karşılanacak. Başarılı olan bireyler, işletmelerde istihdam edilecek" dedi.

MODEL FABRİKAMIZ ÖNEMLİ BİR ÜS HALİNE GELECEK

“KOBİ Verimlilik ve Eğitim Merkezi Projesi” ile ilgili de bilgi veren Ünverdi:"Bu proje imalatçı KOBİ’lerin operasyonel verimliliğini artırma hedefi olan model fabrika kurulmasıyla öncelikle yalın dönüşüm ve sanayi 4.0 ilkelerinin uygulama hedefi olan dijital dönüşüm alanlarında uygulamalı eğitim ve danışmanlık sağlamak amacıyla kurulacaktır. 2 yıldan fazla yürüttüğümüz çalışmayla Gaziantep’in model fabrikası’nı Gaziantep sanayi odası olarak sanayi ve teknoloji bakanlığı ile birlikte hayata geçireceğiz. Model Fabrika’nın maliyeti 12,5 milyon TL olarak belirlendi ve bu maliyetin önemli bir kısmını MADAT projesi kapsamında Birleşmiş Milletler Kalkınma programı (UNDP) karşılayacak. Bu proje ile dijital dönüşüm, verimlilik, endüstri 4.0, yalın dönüşüm, tasarım, öğren ve dönüş, yaparak öğrenme gibi sanayide dönüşüm sürecine GSO olarak ev sahipliği yapacağız. Model fabrikamız Gaziantep sanayisinde teknoloji ve dijital dönüşüm sürecinde önemli bir üs haline gelecek"

6 PROJEMİZ DEVAM EDİYOR

Ünverdi, kadın girişimciliğini artıracak önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını belirtti. Ünverdi, “GSO e-ticaret Atağı Projesi”  kapsamında üyelerimiz ‘gsotrade.com’ web sitesi aracılığıyla yeni pazarlara açılıyor. Bu proje ile ihracat rakamlarımızı çok daha yukarılara taşıma imkanı bulacağız ve şu an güzel sonuçlar alıyoruz. Odamız tarafından bugüne kadar 10 UR-GE projesi geçekleştirdik. 6 projemiz halihazırda devam ediyor. Makine metal, kimya, plastik, gıda ve tekstil sektörlerine yönelik düzenlenen bu kümelenme projeleri kapsamında sektörlerin ihtiyaç analizleri yapıldı, dış ticaret ve rekabetçilik temalı eğitimler ve danışmanlık programları düzenlendi, 20'den fazla ülkeye sektörel ticaret heyetleri düzenlendik ve alım heyetlerini şehrimize getirdik" dedi.

6 ORGANİZE SANAYİMİZ OLDU

Adnan Ünverdi, Körkün Sanayi Bölgesi'nin Islah Organize Sanayi Bölgesi'nin ardından normal Organize Bölge statüsüne kavuştuğunu ve böylelikle 6 organize sanayimiz olduğunu söyledi. Ünverdi, "O bölgemiz 2016 yılına kadar düzensiz şekilde sanayileşmiş, çarpık inşaatların olduğu hepimizin her zaman yakındığı çekme mesafelerinin korunmadığı bir bölgeydi. O bölgeyi öncelikle ıslah organize sanayi yaptık arkasından normal organize statüsü kazandırmış olduk. 1 milyon m2 bir alan. Körkün diye bilinen eski bölge. Küçük sanayiden büyük organizelerden küçük bir yapısı vardı. Dağınık bir yerleşim vardı. Özellikle geçmişte tehlikeli madde atıkları ve imalatları yapılan işyerleri vardı. Bir iki defa yangında çıkmıştı. Bakanlığın belirlediği organize sanayi kriterlerini elde ettiği için onu ıslah şartlarından çıkardı ve normal organize oldu. Mevcut organize gibi ayrı bir yönetimi var" dedi.

FEDAKARLIK YAPMAYACAK MIYIZ?

İstihdam rakamları ve işçi çıkarımları olup olmadığıyla ilgili bir soru üzerine konuşan Ünverdi şunları söyledi:"Haziran ayı sonu itibirayle istihdamda düşüş yok. Temmuz-Ağustos aylarını daha göremiyoruz. Kasım ayı içinde açıklanıyor. Ama şu bir gerçek. İçinde bulunduğumuz şartlar çok güzel, hiçbir şey yok, lay lay lom böyle bir şeyde yok, bunuda diyemeyiz. Tabiki sıkıntılı günler geçiriyoruz ama 2000 yıllık devlet geleneği olan bir ülkede yaşayan bizler çok zorlu günler geçirdik. 60'lı yıllar, 79'lu yıllar, 85'li yıllar, birebir yaşadım. 1994 bire bir yaşadığım kriz dönemi,2001 krizi çok iyi bildiğim bir kriz, 2008, bunların hepsini birebir yaşadım. Bu krizler atlatılmadı mı? Bunların hepsi atlatıldı. Tabiki şu anda içinde bulunduğumuz bu sıkıntılı dönem de bir müddet sonra atlatılacak ama ülke olarak biz fedakarlık yapmayacak mıyız?."

BUGÜNDE SAVAŞMA ZAMANI

'Bu sıkıntıları hep beraber aşacağız' diyen Ünverdi, önce devletin bekasının geldiğini dile getirerek şöyle konuştu:"Her zaman söylüyorum eğer benim askerim, eğer benim polisim canını ortaya koyup dağlarda Afrin'de, Cerablus'ta canını ortaya koyduysa, sırf niye, bu milletin, bu devletin bekası için. Bugün sıra biz sanayicilerde ise, bizde üzerimize düşeni yerine getireceğiz. Sıkıntıdayız ama bu sıkıntıları hep beraber çözeceğiz, kol kola, omuz omuza çözmekten başka çaremiz yok. Çünkü bizim gidecek başka ülkemizde yok. Hep bu vatan için savaştık, hep devlet olmak için savaştık, bugünde savaşma zamanı." 

TL NİYE BU KADAR DEĞER KAYBEDİYOR?

Ülkemizin üzerinde oynanan oyunlar olduğunu,bunun için devletin güçlü olması gerektiğini söyleyen Ünverdi, "Aslına bakarsanız TL niye bu kadar değer kaybediyor? Söyler misiniz, TL'nin dolar karşısında değeri nasıl ölçülebilir?  Ülkelerin enlasyon oranları ile ölçülebilir. Tamamde benim ülkemin enflasyon rakamıyla Amerika'nın enflasyon rakamını karşılaştırdığınız zaman TL'nin bu kadar değersiz olmasının imkanı yok. Oranları karşılaştırıyorsak o zaman benim TL'mizin 4 bin, 4 bin 200 olması lazım. Ama bunun dışında birşeyler var arkadaşlar. Yani bu normal enflasyonla hesaplanan bir döviz kuru değil. Ben bu kadar kötü değilim aslında. Ama benim devletimin üzerinde oynanan oyunlar var. Devletimin güçlü olması lazım" dedi.

BAŞIMIZA NE GELDİYSE EĞİTİMSİZ OLMAKTAN GELDİ

Ülkemizin güçlü olmasının yolunun eğitimden geçtiğini belirten Ünverdi, "Bugüne kadar başımıza ne geldiyse eğitimsiz olmaktan geldi. Birey olarak, oda olarak yönetim olarak diyoruzki biz bu işin eğitim tarafını alalım. Biz kendi kapımızın önünü süpürüyoruz, biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Niye güçlü bir Türkiye'ye bir kum tanesi olabilmek için. Eminimki bu ülkenin evlatları da bu sıkıntının altından kesinlikle kalkacaktır. Bugüne kadar kalktığı gibi bundan sonra da kalkacaktır" dedi. 

BAŞKA ÇAREMİZ YOK

Dövizdeki artışı bahane ederek fırsatçılık yapılmasına da tepki gösteren Ünverdi konuşmasını şöyle sürdürdü:"Ya kardeşim pazara gidiyorsunuz herşey ateş pahası. Bir fasulye 7 lira olamaz ya. Ne oldu yani ülkede kriz varda toprağa mı zam geldi, suya mı zam geldi, neye zam geldi? 2.5 liraya 3 liraya düşmüş olan fasülye bu kriz döneminde nasıl 7 liraya çıktı? Günahtır. Evet fırsatçılık yapanlarda var. Bende onları vicdanlarıyla başbaşa bırakıyorum. Yani fasülye gibi nice sayacağımız yiyecek maddelerinden bahsedebiliriz. Belki ambalajına zam geliyordur ama içindekine nerede zam geldi. Ne diyeyim inanın sıkıntı duyuyorum. İnşallah o zihniyeti değiştiririz. İnşallah o fırsatçılığı yaratmayız ama şu var, bu fırsatçılara da gerekli dersi vermek anlamında biraz araştırmacı olalım. Ben kendim içinde söylüyorum daha ucuz olan yerden almaya çalışalım. Başka çaremiz yok"

SORUNLARI ANKARA'YA GÖTÜRÜYORUZ

Sanayicilerin sorunlarını yerelde toparlayıp Ankara'ya götürdüklerini, bu anlamda Ankara'da birçok bakana sorunları ilettiklerini anlatan Ünverdi, "Geçtiğimiz cuma günü bankalar birliği başkanımızı Sayın Adalet Bakanımız getirdi Gaziantep'e. Onada sanayicimizin bankalarla yaşamış olduğu sorunları tek tek anlattık. Mesela 30 Eylül itibariyle dönem faizlerinin ödenmesi gerekiyor. Ama cumartesi pazara gelen bir dönem. 1'inde takasa giren çekler 2'sinde sonuçlanır, bu ödemeyi 2 veya 3.ünde yapalım diye öneri getirmeye çalışıyorum. Bunun gibi sanayicinin sorunlarını dile getirici çalışmalar yapıyoruz" dedi.

THY'NİN ELİNDE FAZLA UÇAK YOK

Artan uçak bilet fiyatlarıyla ilgili de bir soru üzerine Ünverdi şöyle konuştu:"Taban fiyat uygulaması en fazla 350 lira almak zorunda. Maalesef 700 lira gidiş geliş ödüyoruz. THY'nin elinde fazla uçak yok. Yurtdışı bağlantıları da çalıştığından dolayı çok fazla uçak olmadığından dolayı Türk hava yolları uçuş sayısını artıramıyor. Ancak 2019'da yeni gelecek bir uçak flosundan bahsettiler, o dönemde rahatlabileceklerini söylediler. Atlas hava yollarıyla görüştük. Atlas hava yollarının devletten almış olduğu teşvikler var. Yurdışından turistleri Türkiye'ye taşıdıklarında belirli bir oranda teşvik alıyorlar. Süsbanse etmek anlamında. O nedenlede yurtdışı uçuşlarına yönelmiş durumdalar. 20 Ekim'den sonra Gaziantep'e uçabileceklerini söylediler. Aslında Gaziantep yurtdışı bağlantısı verebilsek o zaman çok rahat uçacaklar. Yani Gaziantep, Erbil, Erbil Gaziantep, İstanbul gibi. Şimdi onunla da ilgili olarak ticaret odası başkanımızda bir araştırma yapıyor Erbil'e uçabilir miyiz diye."

HEMEN YARIN OLACAK BİR ŞEY YOK

'Gazantep halkı için Gaziantep'e gelmek içinde uçak billetlerinin yüksek olması bir handikap' diyen Ünverdi, "Sanayimde bir arıza oluyor, İstanbul'dan gelen kişiye uçak biletlerinin de yüksek olmasından dolayı yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyorum. Ani bir işiniz çıkıyor, bileti önce ayırmadıysanız yüksek fiyattan almak zorunda kalıyorsunuz. Kuruluşlar olarak bu konuda baskı oluşturmaya çalıştık. Pegasus şu anda artıramıyor. Birebir bu şirketlerle görüşüldü, ama olumlu hemen yarın olacak bir şey yok" dedi.

TÜRKİYE'DE ASGARİ ÜCRET 235 DOLAR OLDU

TL'nin değer kaybetmesinden dolayı alım gücünün düştüğünü belirten Ünverdi, "Bir zamanlar Çin'de 50 dolara, 100 dolara işçi çalışıyor diyorduk. Kusura bakmayın şu anda Türkiye'de 235 dolar oldu asgari ücret. Alım gücü de düştü" dedi.  Bir soru üzerine Ünverdi, Sanayi odasına kayıtlı 78 Suriyeli sanayici olduğunu, ticaret odasına ise 1500'ün üzerinde kayıtlı esnaf olduğunu belirtti.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi