aa_d0Iaf.jpg

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, konutta KDV ve tapu harcı indiriminin geçici değil, kalıcı olarak yapılması gerektiğini söyledi.



1 Kasım 2018 Perşembe
Gaziantep

Konutta KDV ve tapu harcı indiriminin 2018 yılı sonuna kadar uzatılmasını İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk değerlendirdi. Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Çeliktürk şu ifadelere yer verdi:

‘’Konutta indirim süresinin arttırılmasının mutlaka olumlu yansımaları olacaktır sektörümüze. En azından tapu harçlarında yüzde birlik bir düşüş ve  KDV’deki yüzde 10’luk bir düşüş söz konusu. Ama, bu indirim 2 ay daha geçerli olacak. Bizim daha geriye dönük önlemler almamız gerekiyor. Çünkü, şu anda inşaat sektörü darboğaz içerisinde. O nedenle öncelikle bu KDV indiriminin kalıcı hale gelmesi gerekiyor. Çünkü KDV, müteahhitler üzerinde bir kambur her zaman. O yüzden bu KDV indiriminin kalıcı olarak bu seviyelerde kalmasını istiyoruz. Bunun dışında tabi konut sektörü için konuşuyorum. Biz müteahhitleri ikiye ayırıyoruz. Bunlar kamu ve özel müteahhitler olarak ikiye ayrılıyor. İnşaat sektörünün yüzde  65'i kamu yatırımı. Kamu yatırımı olarak yatırım yapan meslektaşlarımız, müteahhitler var. Onların özellikle fiyat farkı kararnameleri özellikle bekleniyor. Çünkü, böyle olmazsa, şu anda müteahhitlerimiz çok zor durumdalar. Bu konuda da adım atılması gerekiyor. ‘’

 

BANKA FAİZLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR

 

Konut satışlarında artış olması için banka faizlerinin düşürülmesi gerektiğini de belirten Çeliktürk, ’’Bunun dışında biliyorsunuz konutta banka kredi faizleri yüksek. Özellikle şu anda sıfır konutlar stoklarda birikmiş durumda.  Bu konutların satılabilmesi için banka faiz oranlarının yüzde 1’in altına çekilmesi gerekiyor. Devletimizin ve iktidarımızın aradaki farkı süspanse etmesi gerekiyor. Biliyorsunuz inşaat sektörünün altında 250 alt sektör bulunuyor. Yani müteahhitlerin yaşayacağı sıkıntılar da, inşaat sektörünün yaşayacağı sıkıntılar da binlerce, hatta yüzbinlerce insanın sıkıntı çekeceği aşikardır. O nedenle sektör açısından kalıcı çözümlerin alınması daha önemli. Yani şu anda tapu harçları da yüzde 3 civarında. Bana göre bu oran çok fazla. Özellikle bu tapu harçlarının yüzde bire indirilmesi gerekiyor. İnsanların gerçek değerleri göstermesi gerekiyor aldıkları dairelerde. Bu oranlar yüksek olduğu için, özellikle ikinci el arazi ve konutlar insanlar reel değerler üzerinden göstermiyorlar. Bu nedenle tapu harcında da oranın yüzde birlere düşünmesi gerekiyor.

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi