aa_M6gSF.jpg

GÜNSİFED Başkanı Enver Öztürkmen yaşanan krizle ilgili olarak bölgenin yaklaşık 9 milyar dolar yatırım borcunun bulunduğunu ve buna rağmen altı doldurulmamış tedbirler alındığını söyledi.



20 Kasım 2018 Salı
Gaziantep

Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Enver Öztürkmen, Güneydoğu Bölgesi’nin krizden en fazla etkilenen bölgelerden biri olduğunu belirtti. Öztürkmen, özellikle Gaziantep özelinde çok büyük yatırımlar olduğunu ve bölgenin yaklaşık 9 milyar dolar yatırım borcunun bulunduğunu söyledi.

KREDİ KULLANIMINDA ENGELLER VAR

Kredi kullanımında çok büyük engeller çıkarıldığını belirten Öztürkmen, “Gayrimenkul ipoteklerinde ekspertiz değeri çok daha yüksek yerler isteniyor. Sanayici şuan yeterince borçlu, verecek yeni bir şey olmayınca da kredi kullanamıyor ve ciddi sıkıntılara giriyor. Hal böyle olunca tabi ödemelerini de yapamıyor ve piyasaya para akışında sıkıntılar baş gösteriyor. Buna devletin getirdiği ciddi bir çözüm bulunmuyor. Altı doldurulmamış tedbirler alınıyor. Ayrıca bankalarda da sıkıntı var, kredilerin dönüşünü sağlayamadıklarından bankalar da kaynak sıkıntısı çekiyor.

KOBİ’LERİ UNUTMAMAK GEREKİYOR

Kriz dönemleri ve ekonomik dalgalanmalarda kırılgan ve hassas yapıları nedeniyle çok daha çabuk sarsılan ve zarar gören KOBİ’leri ayakta tutacak tedbirler almak, büyükler kadar küçükleri de korumak ekonomiyi sağlam temellere oturtmanın ve millileştirmenin ilk adımıdır. Finansmana erişimden, kurumsallaşmaya kadar pek çok sorunla yüz yüze olan KOBİ’lerin iflasa sürüklenmesi, ekonomik hayatı kilitleyecektir.

POLİTİKALAR KOBİ ODAKLI OLMALI

Bağlı bulunduğumuz çatı kuruluşumuz olan TÜRKONFED’in “Önce Küçüğü Düşün” sloganıyla yola çıktığı, gerekli reformlar ve ekonomik programların merkezinde KOBİ odaklı politikaların bulunması gerektiği uyarılarına GÜNSİFED olarak bizler de katılıyor ve Ekonomik başarının anahtarı KOBİ’lerden gelecektir diyoruz.” Dedi.

KOBİ’LERE AFET KORUMASI

Öztürkmen, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP), deprem, yangın, sel, doğal afet ve mülteci krizi gibi karmaşık acil durumlara karşı işletmeleri güçlendirmek amacıyla uluslararası bir platform olan Connecting Business Initiative’ı (CBi) Türkiye’ye taşıdığını duyurdu.

Öztürkmen, “CBi Türkiye, 16-17 Kasım’da Hatay’da Doğu Akdeniz Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (DASİFED) ev sahipliğinde gerçekleştirilen TÜRKONFED 22. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’nde atılan imzaların ardından resmen kurulmuş oldu” dedi.

CBi Türkiye’nin doğal afetlerin yanı sıra insan eliyle yaratılar krizler olarak tanımlanan göç ve mülteci sorunları üzerinde de çalışacağını söyledi.

Konuyla ilgili Hatay’da gerçekleştirilen TÜRKONFED 22. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’nde konuşan TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan ise “Her yıl meydana gelen kentsel afetler özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri etkiliyor. Kayıp ve hasarlar noktasında ortaya çıkan bu tablo, afet yönetiminde artık eşgüdüme ihtiyacımız olduğunu gözler önüne seriyor. CBi Türkiye ile amacımız, işletmelerimizi dirençli kılmak ve afet veya acil krizlere hazırlıklı olmalarını sağlamak” dedi.

KÜREKLERE YÜKLENECEĞİZ

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ise, küresel koşullar nedeniyle maliyetlerin bir süre daha yüksek olacağını belirterek, “Ekonomimizde ağrı var ve ekonomideki ağrı ihmale gelmez. Ağrı bazı şeylerin doğru gitmediği anlamında bizi uyarır. Dünyada artık ucuz ve bol parayla büyüme dönemi sona erdi. Bugün, dünyada böyle bir rüzgar yok. Ancak biz rüzgar yoksa küreklere yükleneceğiz” diye konuştu.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi