aa_690yS.jpg

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı ikinci bileşimi, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Latif Karadağ, başkanlığında toplandı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılı mali bütçesi 1 milyar 650 milyon lira olarak belirlendi. Bütçe görüşmelerine iktidar ve muhalefet partilerinin konuşmaları damga vurdu.



29 Kasım 2018 Perşembe
Gaziantep

DETAY-Sadece gerçekler

CHP Belediye Meclis üyesi Mehmet Sucu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ilçe belediye başkanlarının bütçe görüşmelerine katılmamasına tepki gösterdi. Sucu, “2019 yılı tahmini bütçesi 1 milyar 650 milyon olarak belirleyip mecliste onay almak istiyorsunuz. Çoğunluğunuz var. Bu bütçeyi meclisten geçirebilirsiniz ama biz CHP meclis grubu olarak göreve geldiğiniz 2014 yılından beri bu meclisten onay aldığınız bütçeleri takip ettik ve sonucunda gerçekleşmeyeceğini öngörüp söylemiştik ve yıllar bizi haklı çıkardı. Bütçelerinizin tamamında sapmalar oluştu ve başarısız bütçe olduğu görüldü. Sürekli sayıştay bütçelerinize dem vurarak Türkiye gündemine taşıdı, raporlar hazırladı.

BU KENTİN 5 YILI BOŞA GEÇTİ

2014 yılında göreve talip olurken 1027 proje diye talip olmuştunuz ama yıllar gösterdi ki bu hedeflerden çok uzakta kalıp, bırakın 1027’yi 127 proje bile göremedik. Yani bu kentin 5 yılı başarısız yönetim anlayışıyla boşa geçti. Faaliyet raporunu artık yeni meclis konuşacak. İnşallah o meclisi yönetende CHP’li belediye başkanı yönetecek. Biz bu bütçeye nasıl onay verelim? Kentsel dönüşüm alanları ilan ettiğiniz bölgelerin bir kısmından yüzde 65 alarak imara açtınız. Bir kısmı ise öylece yerinde duruyor. İmara açtığınız bölgelerde yüzde 65’ini alarak uygulama yaptınız ama bu bölgeye yani metro etrafı ve civarına onlarca plan iptali ve yürütmeyi durdurma kararı iptaline rağmen hukuk tanımayarak o bölgeye müthiş bir yoğunluk getirerek bu kente en büyük kötülüğü yaptınız. O bölgeyi felç ettiniz. Diğer kentsel dönüşüm bölgeleri ise yalnızca ilan edilmiş durumda perişan şekilde duruyor. Bununla kalmadınız sürekli dile getirmemize rağmen yeşil alanları yok edip eğitim alanlarını konuta ve ticaret alanlarına çevirdiniz. Özel okullara vermiş olduğunuz desteği devlet okullarına vermediniz. Yani paralı eğitime destek verdiniz. Bu kent bu yüzden eğitimde Türkiye sıralamasında gerilere düştü. Bugün eğitimin durumu ortada. Bu kenti TOKİ yönetiyormuş gibi Beyazlar Mahallesi’ndeki eğitim alanını ticaret artı konuta çevirerek okulu yok ettiniz. Ayrıca bu dönemde vatandaştan uygulama adı altında yüzde 20 zorla bağış, yüzde 40’da Düzenleme Ortaklık Payı adı altında yüzde 60 alarak uygulama yapanları görmeyerek ses çıkarmayıp adeta prim veriniz. Bu yerlerin alt yapısını ve yolunu yapmadınız. Ama yıllar sonra yandaş mallarının çok olduğu bölgelerde ivedilikle alt yapı ve yol çalışmalarına destek verdiniz. Bu kentte ekmeğini arayan, hakkını arayan esnafa gaz sıktırdınız. Gaz sıkanlara göz yumdunuz.

G HARFİNE 270 BİN DOLAR ÖDEDİNİZ

‘’Seçim beyannamenizde 40 bin metrekare büyüklüğünde yaşayan kent meydanı sözü verip 2018 Ocak ayında bu mecliste Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine ticaret artı konut ve küçük meydan olarak meclisten geçirdiniz. Kamuoyu teknik odaların ve bizlerin itirazları sonucu geri adım attınız. Planları geri eski haline getirdiniz. Bu kente logo adıyla bir Gaziantep’in G. harfine 270 bin dolar ödediniz. Sorduğumuzda sinirlendiniz. 3 dakikalık videoya 220 bin TL ödediniz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün nüfusa kayıtlı olduğu bu Gazi kente Atatürk’e hakaret eden Mustafa Armağan’ı getirerek sohbet düzenlediniz. Ortak akıl dediniz ama uygulamadınız. Yandaşlarınızın ve bakanlarınızın ismini verdiniz. Bizim önerimiz olan rahmetli belediye başkanımız Ahmet Yılmaz’ın ismini ret ettiniz. 2016 yılında iş barışını hiçe sayarak 657’ye tabi memurları sağa sola sürgün ettiniz. 7 bayanı Oğuzeli mezarlığına sürdünüz. Bu kentin çarpık yapılaşmasını yaratarak trafiğin içinden çıkılmaz kangren olmasına, vatandaş yaya yürüyemez hale getirdiniz. Avrupa Birliği’nden ödül almış ekolojik tabanlı plandan vazgeçerek belediye mülklerinin emsallerini 12 kata yükselterek vatandaşın mülklerini 2 katta bıraktınız. Ekolojik tabanlı yaşanabilir planı yok ettiniz. Bu kenti devlet eliyle dağıtılan kalitesiz kömür, çarpık yapılaşma, sayamadığımız yanlışlardan dolayı dünya sağlık örgütünün verilerine göre Avrupa’nın havası kirli 3. şehri haline getirdiniz. İnsanları nefes alamaz, yolda yürüyemez hale getirdiniz.

KİŞİ REKLAMINI BIRAKIP ŞEHRİN REKLAMINI YAPIN

Bu kentin gastronomi şehri olmasına bu meclis destek oldu ama tanıtımlarını İstanbul Ankara’da yaptınız. 3-5 esnaf tok, gerisi aç. Gastronomi kentinde vatandaş bakıp duruyor. Yiyemiyor, içemiyor. Bununla ilgili bu mecliste konuşmuştuk. Güya çalıştay toplayıp buna bir çözüm arayacaktınız ama hepsi lafta kaldı. Bu şehri öğrenci tercih etmiyor. Memur tayin istiyor. İşçi kentten kaçıyor. Denetim komisyonunda görev yaparken belediyeye bir kişilik yemeğe 165 TL fatura kesildiğini gördüm. 2017 yılında belediye otobüslerini AK Parti’nin malıymış gibi AK Parti amblemi astınız. İtirazlarımız sonucu seçim kurulu yasaya aykırı olduğunu söyledi kaldırmak zorunda kaldınız. Fatma Şahin’in billboardlara olan ilgisi oldukça arttı. En son 2013 yılında billboard sayısı 1066 iken, 2014 yılında bu sayı 3071’e yükselmiş. Şehrin her köşesinde Fatma Şahin’in adı var. Şehrin reklamını yapın, bırakın kişiyi. Bu kent bu ekonomik krizde bol keseden harcamayı kaldıramaz. Bu kent bu yönetimden memnun değil. 2014 yılında belediyemize açılan dava sayısı 266 iken 2017 yılında 543’e ulaşmıştır” dedi.

TARİHİNİN EN GERÇEKÇİ VE DOĞRU BÜTÇESİ ÇIKACAK

Sucu’nun konuşmasına cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanvekili Latif Karadağ, “Şu anda 2018 yılı içinde çok büyük ihtimalle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin tarihinin en gerçekçi ve doğru bütçesi çıkacak. Gelirin gideri karşılama oranı yüzde 90’dır. Bu bir rekor. Belediye tarihinde böyle bir rekor yok. Belediye bütçesi içerisinde yatırımların bütçeye oranları ise yüzde 40’ın üzerinde ki geçmişe baktığımızda böyle bir oran yok. İçinde bulunduğumuz yılda her ne kadar borçlanma yetkisi almış olsak da 219 milyon borçlanma yapmasına rağmen 491 milyon TL yatırım yapmışız. Borçlanmanın 2 katı. Toplamda 5 yıllık çalışmamız da 1 milyar 650 milyon TL borçlanma bütçesi gözüküyor. Buna devraldığımız borçlarda dahil. 15 yıl önceden kalan borçlarda dahil. Biz sadece 500 milyonluk ek stoklanmış borç var.

BÜTÇEYE MUHALEFETİNDE TEŞEKKÜR ETMESİNİ BEKLERDİM

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarının yapıldığı zamanda Türkiye’nin ve belediyenin en büyük konut projesi, en büyük ulaşım projesi, en büyük su projesi, yanı başımızda savaşlar ve sınır ötesi harekatlar, hain darbe girişimi, buna rağmen 500 bin Suriyeliyle birlikte yaşarken belediyenin bu yükle böyle bir planlamada yüzde 90’lara ulaşan bütçeye muhalefetinde teşekkür etmesini beklerdim. Tabii ki 1027 projenin yüzde 90’ı tamamlandı. 1027 projenin yanına da 1027 proje daha ekledik çalışıyoruz. Personel giderimiz toplam bütçenin yüzde 30’u kadar olabilir. Bizim kadrolu personel giderimiz bütçenin yüzde 6’si kadar. Sözleşmelilerle beraber bu gider yüzde 23’dür. Artan bütçeyi alt yapıya aktarıyoruz. Alt yapı yatırımları ciddi şekilde ilerliyor. İbrahimli, Beylerbeyi, Yamaçtepe gibi bölgelerin alt altyapıları yapılıyor. Yapılaşma başlamayan yerlerde bile alt yapı çalışması başladı.

EĞİTİM BİZİM ÖNCELİĞİMİZ

Eğitim bizim önceliğimiz. Eğitime çok önem veriyoruz. Milli Eğitim Bakanı dahil 15 gün önce verdiği rapora göre şu an da Gaziantep’te Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımları yapılıyor. 2 merkez ilçemizde büyükşehir ile çalışarak 110 okul arsasını Milli Eğitim’e teslim edildi. Şu an da devam eden 100’e yakın inşaat devam ediyor. Bunların yarısı Şubat ayında hizmete girecek. Cumhuriyet tarihinin okul inşaatı rekoru kırılıyor. Sağa sola sürgün olarak gönderdiğimiz personelimiz yok. Bütün ilçeler bizim. Personeller bazen farklı ilçelerde görevlendirilebiliyor. Bunu sürgün olarak görmemek gerekir. 2018 yılı büyükşehir için rekorlarla geçen bir yıl oldu. Bunu CHP, AK Parti, MHP hep beraber yaptık” diye konuştu.   






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi