aa_hAS2X.jpg

Medical Park Gaziantep Hastanesi, Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Aksoy yaşamımızı olumsuz etkileyen damar tıkanıkları hakkında bilgilendirdi.



3 Aralık 2018 Pazartesi
Gaziantep

Kalbi besleyen koroner damarların bazıları yavaş yavaş daralır ve sonunda tam olarak tıkanır. Bu sırada yavaş yavaş gelişen kılcal damarlarla kalp kası hayatiyetini devam ettirir.  Ancak bu kılcal damarlar kalbi beslemeye yeterli değildir,  hastada göğüs ağrısı, kalp yetmezliği ve kalp krizi gelişebilir. Bu da hastanın ömrünü kısaltır. 

Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de en önemli ölüm sebebi kalp ve damar hastalıklarıdır. Ülkemizde şu anda 5 ile 10 milyon arasında kalp hastası olduğunu biliyoruz. Ülkemizde yaklaşık olarak yılda 100 bine yakın insan, Bypass ameliyatı oluyor”
Kalp damarlarında oluşan tıkanıklığın sebeplerini, genetik, sigara, şeker hastalığı, obezite, stres ve yüksek kolesterol şeklinde sıralanmaktadır.

Tam tıkalı bu damarlar ise çok sert, kireçli olduğu için açılması zor ve çaresiz kalınan damarlardır. Ancak son yıllarda geliştirilen özel teller, kataterler, cihazlar ve tekniklerle bu damarların anjiyo yoluyla açılması mümkün hale gelmiştir.

Tam tıkalı damarların açılması için ‘’Kronik Total Oklüzyon – CTO ‘’olarak adlandırılan tedavi yönetimi yapılmaktadır. Kronik Total Oklüzyon için özel malzemeler ve teknikler gerektiği, riski normal operasyonlara göre yüksek olduğu için tecrübeli ellerde yapılması gerekmektedir. Bu tedavi ile şikayetler geçer, kalp yetmezliği önlenir ve çoğunda yaşam süresi uzar. Dünya genelinde işlemin başarı oranı %70 civarında seyretmektedir. Sert ve delici – kesici aygıtlar kullanılması ve riskli bir işlem olması nedeni ile bu işlem deneyimli operatörler tarafından yapılmaktadır ki ülkemizde bunu yapan sadece birkaç merkez bulunmaktadır. Hastanemizde bu operasyonun uygulamaları başarıyla yapılmaktadır.

 

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi