jj_1FGb9.jpg

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, İMO’nun kuruluşunun 64. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, mesleki sorunlara dikkat çekerek, “Budanan haklarımızı geri istiyoruz” dedi.



19 Aralık 2018 Çarşamba
Gaziantep

İnşaat Mühendisleri Odası’nın 19 Aralık 1954 tarihinde kurulduğunu belirten Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, Oda’nın kuruluş günü olan 19 Aralık’ın da “İnşaat Mühendisleri Günü” kutlandığını söyledi. Çeliktürk, “Tüm meslektaşlarımızın İnşaat Mühendisleri Günü’nü kutluyorum. Kuruluş günleri aynı zamanda doğum günleridir. Bu günler, geçmiş ile gelecek arasında sıkı bağların kurulması gereken günlerdir. Geçmiş ile gelecek arasında kurulacak köprünün oldukça sağlam olması gerekiyor. Geçmişini bilmeyen geleceğini kuramaz. Geleceğimizin sağlıklı bir şekilde kurulması için mesleki-politik hattımızın sürekli olarak bilim, bilgi ve akılla beslenmesi gerekiyor” diye konuştu.

CAN VE MAL GÜVENLİĞİ ÖNCELİĞİMİZDİR

İnşaat mühendisliğinin öneminin her geçen daha da artığını vurgulayan Başkan Çeliktürk, İnşaat Mühendisleri Günü dolayısıyla yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Bugün ülkemizin ve dünyanın nüfusu giderek artıyor. Aynı zamanda teknolojik gelişmeler inşaat mühendisliği uygulamalarının kapsamını, boyutunu ve önemini her geçen gün artırıyor. Bu duruma paralel olarak bilgi üretimi de hızlı bir şekilde artıyor. Odamız, inşaat mühendisliği alanında ortaya çıkan gelişmeleri ülke ölçeğinde yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bugün dünya 4. endüstri devrimini yaşıyor. Bilgi ve bilişim alanı her geçen gün gelişiyor. Ülkeler artık sektörlerden daha çok sektörleri dönüştürecek teknolojilere odaklanıp yeni yatırımlar yapıyor. Yaşam bilimlerine, malzeme bilimlerine ve bilgi iletişim teknolojilerine büyük önem veriliyor. Bu gelişmelerden inşaat mühendisliği alanı da, Odamız da önemli ölçüde etkileniyor. Çünkü inşaat mühendisliği ihtiyaç duyulan her yapıyı farklı malzeme ve tasarımlarla bir araya getirip düşünceyi eyleme dönüştüren önemli bir meslektir. Bizler, insanların güven ve huzur içerisinde yaşamaları için sürekli olarak öğrenmek durumundayız. Bu amaçla can ve mal güvenliğini korumak için güvenli yapılar üretiriz.

BUDANAN HAKLARIMIZI GERİ İSTİYORUZ

64 yılı geride bırakan bir Meslek Odasının üyeleriyiz. Bundan sonra her yıl aramıza katılacak 10 bin inşaat mühendisi ile birlikte mesleğimizin değersizleşmesini önlememiz gerekiyor. Fiziki yapısı yetersiz, laboratuvarı olmayan, akademik seviyesi oldukça yetersiz inşaat mühendisliği bölümlerinin açılmasını mesleğimizin önemi açısından doğru bulmuyoruz. Artan toplumsal gereksinmelere rağmen; mesleki yetki, mesleki yeterlilik ve attığımız imzanın bizlere yüklediği sorumluluğu bilerek budanan yasal haklarımızı yeniden kazanmamız gerekiyor. Yasal haklarımızın yetersizliği sayısal çoğunlukla birleşince; ücret düşüklüğü, işsizlik ve haksız rekabet gibi önemli sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu nedenle daha çok birliğe, dayanışmaya ve mücadele etmeye ihtiyacımız var.”

MESLEĞİMİZİN CİDDİ SORUNLARI VAR  

Denetimsiz yapı üretimine karşı sorumluluk taşıdıklarını da kaydeden Çeliktürk, “Planlayıcı, tasarımcı ve denetleyici olan bir mesleğimiz var. Aynı zamanda bizler; toplumun sosyal, çevresel ve ekonomik motoruyuz. Yapı üretim sürecinde denetimsiz üretime ve denetimsiz kentleşmeye karşı mücadele etme sorumluluğu taşıyoruz. Oysa bugün inşaat mühendislerine formaliteyi tamamlama rolü veriliyor. İnşaat mühendisleri kendilerine biçilmiş olan formaliteyi tamamlama görevini hiçbir zaman kabul etmeyecekler. Ülkemizin ve mesleğimizin çok ciddi sorunları olduğunu biliyoruz. Bu sorunları aşabilecek bir bilgi birikimine sahibiz.  Aynı zamanda eşitlikçi, adaletli, barışçı ve refah seviyesi yüksek bir ülke olma yolunda sorumluluğumuz var. Bu ağır sorumluluğu her zaman omuzlarımızda taşıyacağız” şeklinde açıklamada bulundu.

 

 

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi