GG_Io46j.jpg

DİSK Tekstil-İş Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi Nihat Bencan, bizim tahminlerimize göre işsizlik sayısı 330 bin değil, 500 bin kişi arttı dedi.



19 Aralık 2018 Çarşamba
Gaziantep

 Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 330 bin kişi artarak 3 milyon 749 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,8 puanlık artış ile %11,4 seviyesinde gerçekleşti. Biz de bu rakamları DİSK Tekstil-İş Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi Nihat Bencan’a sorduk. Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Bencan, şunları söyledi:

‘’TÜİK’in yaptığı açıklamalardan görüldüğü gibi, işsizlik her geçen gün artıyor. Mevsimsel işsizlik ortamı değişince, işsizlik rakamları birden yükselmeye başladı. Çünkü niye? Türkiye’de turizm sezonu eylül-ekim ayında kapandı. Bu açıklanan rakamlara bakıldığında bir ay öncesine göre Türkiye’de 330 bin kişi daha işsiz kaldı. Tabi, bu 330 bin kişi sadece İş-kur’a müracaat edip iş arayanlar. Bir de İş-kur’a gitmeyenler var. İş-Kur’da 6 ay sonra müracaatlar sistem tarafından düşüyor. 6 ay sonra yenilemezseniz İş-kur, bizim kaydımızı yenilemediğine göre, bu kişi iş bulmuştur diyor. Ayrıca, TÜİK’in açıkladığı yüzde 32’lik kayıt dışı çalışanları da ekleyecek olursak, bu rakam daha yüksektir. Yani, büyüyen bir işsizlik rakamları var. Biz, bunları söylediğimiz de, farklı kesimlerden eleştiri geliyor. Ama, gerçek, realite, sahaya çıktığımızda gerçek bu gözüküyor. Yani, siz bu rakamlarla oynayarak, farklı bir yere götüremezsiniz. Gerçek bu. Bizim tahminlerimize Türkiye genelinde işsizlik 330 bin değil, 500 bin kişi artmıştır.

 

TÜRKİYE’DE EKONOMİ, DİBE VURMA NOKTASINA DOĞRU GİDİYOR

 

‘’İşsizlik kategorilerini İş-kur farklı, biz farklı değerlendiriyoruz. Bu sorunu kesin olarak çözmek gerekiyor. Siz, üretime dayalı bir ekonomiyi hayata geçiremezseniz, İş-kur destekli geçici çözümlerle Türkiye’nin sorunlarını örtbas edemezsiniz. Onun için bugün Türkiye’de ekonomi dibe vurma noktasına doğru gidiyor. Belki rakamlarla oynayarak, seçime kadar bu durumu götürebilirsiniz, ama dışarda görünen fotoğraf çok farklı. O nedenle Türkiye’de istihdama yönelik yeni politikalar belirlenmeli. Bu politikalar belirlenirken, sendikalar vs. gibi kuruluşlarla belirlenmelidir. Sendikaları, memurları, işçileri bir araya getirip bu politikaları belirlerseniz, ona göre işsizlik rakamlarını aşağıya çekilir, işsizlik rakamları rahatlar. Avrupa, dünya normlarına getirecek rakamları bulmak gerekiyor diye düşünüyorum. Artık istatistik rakamları üzerinden yürümüyor bu işler. İşsizlik her geçen ay daha çok derinleşiyor. Bizler, rakamlarla oynayarak bir yere gelemeyiz.

 

ASGARİ ÜCRET, TÜİK’İN RAKAMLARININ ALTINDA BELİRLENİYOR

 

‘’Yarın asgari ücret tespit komisyonu, TİSK’te toplanıyor. Burada TÜİK’in bir kişinin yapacağı zorunlu harcalama rakamlarını çıkartacaktır. Ama, bugüne kadar 15-16 yıldan beri istatistiki rakamlara bakarsak, TÜİK’in açıklamış olduğu rakamların altında bir asgari ücret belirlenmiştir. Asgari ücret komisyonu TÜİK’ten bir kişinin yaşaması ve hayatını idame ettirebilmesi için, asgari olarak ne kadar parayla geçinebilir diye soruyor. Oradan istatistiki rakamlar geliyor. Bunun üzerinden asgari ücret tespiti yapılıyor. Bugün de açıklanacak rakamlar, TÜİK’in verilerinin altında olacaktır. Çünkü 16 yıldan beri bu hükümet, bu politikayı izliyor.’’ dedi.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi