op_dr_bayram_yilmazkaya_j2Lo0.JPG

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından her yıl, bir önceki yıla göre daha fazla geriye gittiğini belirterek, dünya genelinde 340 dolayında, Türkiye'de ise 141 gazetecinin cezaevinde olduğunu belirtti.



12 Ocak 2019 Cumartesi
Siyaset

“Türkiye, basın özgürlüğü açısından dünyadaki 197 ülke arasında ne yazık ki, ‘Basın özgürlüğü kısmen olan ülkeler’ kategorisinden, ‘Basın özgürlüğü olmayan ülkeler’ kategorisine girmiş, aynı şekilde, gazetecilere karşı kötü muamele açısından 117 ülke arasında 115’inci sıradayız. Basını özgür olmayan ülkeler kategorisinde yer alan Türkiye, basın özgürlüğünde en büyük düşüşün yaşandığı ülkeler arasında yer aldı. Bu kategoride Türkiye ile birlikte Bangladeş, Burundi, Sırbistan, Mısır, Yemen, Makedonya ve Zimbabwe bulunuyor.

2013 yılında basını özgür olmayan ülkeler arasında 120. Sırada bulunan Türkiye 2014 yılında 14 basamak gerileyerek Avrupa’da özgür olamayan tek ülke olarak 134. Sıraya düşmüştü. 2015 yılında 22 basamak gerileyerek 156. Sıraya düşen Türkiye; Angola, Orta Afrika Cumhuriyeti, Irak ve Umman ile birlikte anılmakta” diye konuştu.

 

Türkiye’de ‘özgür basından söz etmenin olanaksız durumda olduğunu kaydeden Yılmazkaya, şöyle konuştu: ”son yıllarda binlerce gazeteci işten çıkarıldı, yüzlerce gazeteci darp edildi, yüzün üzerinde gazeteci istifaya zorlandı, onlarca olay ile ilgili hükümet yayın yasağı koydu. Sadece 17-25 Aralık olayları için gazetecilere 100’ün üzerinde ceza ve tazminat davası açıldı. Basın çalışanlarının işten çıkarıldığı, darp edildiği, istifaya zorlandığı ve baskı altına alındığı bir ortamda özgür basından söz etmek olanaksızdır. Basın özgürlüğü ve demokrasi konusunda mücadele eden arkadaşlarımızın bu şekilde baskı görmeleri, son derece üzüntü verici bir durumdur.”

 

Özgür basının, demokrasinin gelişmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmazkaya, “Haber yapmanın suç olduğu Türkiye’mizde maalesef ki basını özgür olmayan ülke olarak dünya tarihinin karanlık sayfalarına geçtik.

Toplumun gerçekleri öğrenmesi adına mücadele veren, doğru, ilkeli ve objektif haberciliği benimseyen, sadece işini yaptığı için tutuklanan, haber yaptığı için işten çıkarılan, baskı gören değerli basın emekçilerinin hak ettiği konuma gelmesi ve özgür basının önündeki engellerin kaldırılması temennisiyle, 10 Ocak Çalışan

Gazeteciler Gününü kutluyor, bu onurlu mesleklerinden ötürü, verdikleri mücadele azminden dolayı hepsini yürekten tebrik ediyorum!”






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi