aa_7AGdc.JPG

14 Mayıs Eczacılar Günü Dolayısıyla Gaziantep Eczacılar Odası tarafından iftar yemeği düzenlendi.



12 Mayıs 2019 Pazar
Gaziantep

Gaziantep Eczacılar Odası tarafından 14 Eczacılar Günü dolayısıyla iftar yemeği düzenlendi. Düzenlenen iftar yemeğine SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Başkanı Erdoğan Çolak, Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci ve davetliler katıldı. Düzenlenen iftar yemeğine Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “51 yıldır 14 Mayıs tarihini Eczacılık Günü olarak kutluyoruz. Bu topraklarda baktığımız zaman Eczacılık Tarihi anlamında önemli izler var. Türkiye’de Bilimsel anlamda Eczacılık Eğitimi 180 yıl önce Osmanlı’da başlamış. 2.Mahmut Döneminde, Galatasaray’da başlayan bir eğitimimiz var. 14 Mayıs Günü, Eczacılık Eğitiminin başladığı günden alıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumunun Medula Sisteminin provizyonuna baktığımız zaman yılda yaklaşık 400 milyon provizyon aldığını görüyoruz. Bu yılda günde yaklaşık 1 milyon 200 bin rakamına tekabül eder. Türkiye’de sağlık hizmetinin son halkası olan Eczanelere her gün en az 1 milyon 200 bin insan geliyor. Eczaneler, vatandaşlara bu hizmetleri verirken tüm olasılıkları göz önünde bulundurarak, aksatmadan 7 gün 24 saat hizmet veriyorlar. Biz Türkiye’de 26 bin eczane, 75 bin çalışanımız ile sağlığa, ekonomiye ve insanlığa hizmet veriyoruz. Bunun yanı sıra güçlü ve dinamik yapımız ile yalnızca mesleğe değil, insanlara, ülkemize güzellik katmaya çalışıyoruz.  Bu anlamda eczanelerin ayakta kalması gerekiyor” diye konuştu.

OECD ÜLKELERİNİN GERİSİNDEYİZ

Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Başkanı Erdoğan Çolak, “2003 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı hayatımıza girdi. Program öncesinde sağlıkta hizmetin düşük ve verimsiz olduğunu görüyoruz. 2003 yılı ile birlikte sağlık sektörünün verimsiz yapısının, hizmet sunum kalitesinin birleştirilmesi ile ortaya konulan süreci hep birlikte yaşadık.Türkiye’de piyasa aktörlerinin rekabetine açıldığı sağlık alanı, piyasa aktörleri ile birlikte Sağlıkta Dönüşüm Programının kullanılması ile birlikte özel sektörün çok fazla bir biçimde büyüdü. Bu süreçte hastanelere başvuru sayısında hızlı bir artış yaşandı. 2002 yılında 125 milyon olan hekime başvuru sayısı, 2016’da 685 milyona yükseldi. O dönemlerde yüzde 2,7 olan başvuru sayısı 2016’da yüze 9’lara kadar gelmiş durumdadır. OECD ülkelerine bakıldığında 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 351 iken Türkiye’de bu rakam 186. Bu da uzman hekim, hekim dağılımının sağlık hizmetlerini güçlendirmeye yetmeyecek kadar dengesiz bir ortamda geliştiğini gösteriyor. 2017 yılında toplam sağlık harcamasının Gayrisafi Milli Yurt İçi Hasıla oranı yüzde 4,5 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde OECD ülkelerinde bu oran 6,6’dır.”

CEPTEN ÖDEMELER ARTTI

Sözlerini sürdüren Çolak, “2005 yılında tedavi harcamaları içerisinde ilaç payı yüzde 50 iken, 2015 yılında yüzde 30 bandına oturmuştur. Bu harcamaların azaltılmasında elbette ilaç fiyatlarının baskılanması önemlidir. Bu noktada cepten ödemelerde bir hayli artmıştır. Sağlığa ayrılan bütçede artış yaşanmıştır. 2009 yılında 8.1 milyar iken, 2014 yılında 15 milyar TL’ye ulaşmıştır. Bugün bu rakamlar 30 milyar TL’nin üzerindedir. Sağlıkta Dönüşüm Programının sağlık sistemi alt yapısının modernleştirilmesi, hizmetlere ulaşılabilirlik, hasta memnuniyetinin artması, SGK’nın tek çatı altında toplanması, işlerin tek elden yürütülmesi gibi parametreler açısında baktığımız zaman son derece olumlu. Ancak sağlık hizmetlerinde bir ticarileşme boyutunun da öne çıktığını görüyoruz. Bu durum bir başka sıkıntıyı doğuruyor. İş yükü artışı, performans baskısı, güvencesiz çalışma gibi koşulların yaygınlaşmasını maalesef sağlayan işlerden bir tanesi oluyor” diye konuştu.

Çolak, Yardımcı Eczacılık, İkinci Eczacı ve emeklilik konularını gündeme taşıdı.

“AYNI TAKIMDAYIZ”

Etkinlikte konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, Sağlık Sisteminin geçmiş yıllara oranla daha iyi durumda olduğunu söyledi. Bağlı, “Eczacıların sorunları var, sizlerin sorunlarını çözmek için çalışıyoruz. Türkiye, sizlerle birlikte büyüyecek. Sağlık hizmeti sunanların tarafındayız, aynı takımdayız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Meslekte 50’inci ve 25’inci yıllarını dolduran Eczacılara Plaket verildi.



aa_91Ogh.JPG 1 / 3

pp_CHSoe.JPG 2 / 3

uu_ku2gH.JPG 3 / 3




Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi