oo_aj0ZW.jpg

Gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Bozkurt’un geçtiğimiz günlerde pide fırınlarının tarifeye göre lahmacun ve börekte yumağı1/2 bölmesi gerekirken, 1/3 böldüğünü belirtmiş, bu haksız kazanca dur denilmesini istemişti. Büyükşehir Belediye Zabıta Daire Başkanlığı, ramazan denetimleri adı altında fırınları, baklava imalathaneleri ve simitçileri denetledi. 206 işyerinde gerçekleştirilen denetlemelerde 84 firmaya ceza kesildi.



15 Mayıs 2019 Çarşamba
Gaziantep

Gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Bozkurt’un geçtiğimiz günlerde ‘’Bu soyguna dur deyin’’ başlıklı bir yazı kaleme almış, o yazı da pide fırınlarının lahmacun ve börekler yapımında tarifeye uymadığını, halktan haksız kazanç elde ettiklerini belirterek, yetkili kurumları bu konu da göreve çağırmıştık.

Bozkurt’un 29 Nisan’da kaleme aldığı yazı şöyleydi:

‘’Halkın soyulmasına engel olun’’

Biliyorsunuz ülke olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz.

Halkın alım gücü azalıyor, zamlar aldı başını gidiyor.

Bununla da kalınmıyor, vatandaşa bir darbede pide fırınları tarafından vuruluyor!

Neden mi?

Nedenini sizlere açıklıyorum.

Biliyorsunuz Gaziantep’te pide ekmek fiyatı 1 lira.

Lahmacun ve börekte bu fiyat değişiyor.

Fiyat tarifesine göre vatandaş lahmacun ve börek yaptırdığında bir ekmek yumağı ikiye bölünüyor ve bu hizmet karşılığında 1.50 lira ödemesi gerekiyor.

Fiyat tarifesi de böyle diyor.

Ancak, şu anda bu tarifeye uyan pide fırını var mı bilmiyorum.

Ama genelinin bu tarifeye uymadığını düşünüyorum.

Çünkü tarafımıza iletilen şikâyetlerin büyük bölümünde fırınların yumağı ikiye bölmek yerine üçe böldükleri iletiliyor.

Böyle olunca tarifeye göre 1,50 lira ödemesi gereken vatandaş 2, 25 lira ödemek zorunda kalıyor.

Hem ortada bir usulsüzlük, hem de haksız kazanç oluşuyor.

Hatta fırıncılığın içerisinde bulunan bazı kişilere bu durumu sorduğumda aynen yazdığım gibi olduğunu söylüyorlar.

Ortada bir haksızlık var diyorlar.

Bende bu konuyu buradan yetkililerin gündemine getiriyorum.

Varsa bir sıkıntı, varsa yapılan haksızlık bunu valilik mi, belediyeler mi, il tarım müdürlüğü mü, pideciler odası mı, yoksa esnaf odalar birliği mi olur kimin sorumluluğunda ise çözmelidir. 

ZABITA DENETİME ÇIKTI

Bu yazının gazetemizde ve internet sitemizde yer almasından yaklaşık bir hafta sonra, büyükşehir belediyesi zabıta ekipleri denetimlere çıktı. 206 işyerinde gerçekleştirilen denetlemelerde 84 firmaya ceza kesti. Zabıta, ceza kesilen yerlere gerekçe olarak belirtilen standartlara uyulmadığını gösterdi.

ZABITA BASINA HABER GEÇTİ

Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde basın kuruluşlarına bir haber servis etti. Servis edilen haberde şu ifadelere yer verildi:

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, Ramazan ayında vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıda tüketmeleri amacıyla fırın ve baklava imalathanelerinde gıda denetiminde bulundular.

Yıl içerisinde düzenli olarak gerçekleştirdikleri denetimlerini Ramazan ayında sıklaştıran Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, vatandaşların sağlıklı gıda maddeleri tüketmelerini sağlamak amacıyla pide fırınları, baklava imalathaneleri ile simit ve poğaça üreten firmalarda denetimlerini yoğunlaştırdı.

Fiyat etiketi, gramaj ve hijyen konuları başta olmak üzere çeşitli hususlarda denetim yapan ekipler, işletme ruhsatlarının dışında çalıştırılan personelin hijyen belgelerini de kontrol etti. Şahinbey ve Şehitkâmil ilçelerinde faaliyet gösteren 206 işyerinde gerçekleştiren denetlemelerde, belirtilen standartlara uymayan 84 firmaya cezai işlem uygulandı.

Özellikle Ramazan ayında tüketilen gıda ürünlerini üreten firmalar başta olmak üzere denetimleri artırdıklarını belirten Zabıta Daire Başkan Vekili Dr. Cafer Yılmaz yaptığı açıklamada, ‘Ramazan ayında fahiş fiyat uygulamalarının önüne geçmek ve halk sağlığını tehdit eden ürünlerin tespiti için kent genelinde denetimlerimizi sürdürüyoruz. Şube Müdürlerimizin de bizzat katıldıkları denetimlerde Gaziantep halkının huzurlu bir Ramazan geçirmeleri için Zabıta Teşkilatı olarak, yasalar çerçevesinde titiz, çözümcü bir çalışma sergiliyoruz’ dedi.

Hizmeti sunarken anlayış, sabır ve sevecen bir tavır içerisinde olmak gerektiğini vurgulayan Yılmaz, ‘Teşkilat olarak halkımızın huzuru ve sağlığı önceliğimiz. Halka rağmen değil, halk için çalışmak prensibi ile sürdürdüğümüz çalışmalarımız sırasında vatandaşlarımızdan gelen taleplerin çözümünde kendi sorumluluk alanımızdaki konularda gerekli yardımı sunmak için hazırız. Vatandaşlarımız 7/24 Zabıtaya ulaşarak sorunlarını iletebilirler’ diye konuştu.

DENETİMLERİN DEVAM ETMESİNİ DİLİYORUZ

Gazete olarak, büyükşehir belediyesi zabıta ekiplerinin denetimlerini olumlu bir gelişme olarak görüyor ve destekliyoruz. Özellikle dikkat çektiğimiz lahmacun ve börek yapımında tarifeye uyulup uyulmadığı hususunda denetimlerin devam etmesini, şayet halkımızdan haksız kazanç elde eden pide fırınları varsa gereken cezai işlemlerin uygulanmasını diliyoruz.

 

Not: Biz tüm pide fırınları haksız kazanç elde ediyor demiyoruz. İşini düzgün yapan ve tarifeye uyan esnafa sözümüz yoktur. Ancak, kanunların ve tarife komisyonlarının koymuş olduğu fiyata uymayıp, haksız kazanç elde edenlere gereken cezanın kesilmesini istiyoruz.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi