aa_27KW6.jpg

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafından Anayasa’nın 98' inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.



18 Haziran 2019 Salı
Gaziantep

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 2018 yılı ölüm istatistiklerini yayınladı. İstatistiklere göre; 2017 yıllında 426 bin 504 ve 2018 yıllında 426 bin 106 kişi ölmüştür. Ölenlerin yüzde 54,6’sını erkekler, yüzde 45,4’ünü kadınlar oluşturmakta. Bebek ölüm sayısı, 2017 yılında 12 bin 118 iken 2018 yılında 11 bin 629’dir.

Bebek ölüm hızı illere göre incelendiğinde, 2018 yılında bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il binde 15,3 ile Gaziantep’tir. Yani Gaziantep’te doğan her bin bebekten 15’i yaşamını yitirmektedir. Yetkililer sayının bu kadar yüksek olmasının nedeni olarak, genetik faktörleri, kentte az sayıda olan ebe ve kadın doğum uzmanı ile Suriyelilerinin yaşamış olduğu sağlık koşullarının neden olduğunu düşünmekteler. Konunun uzmanları, bebek ölümlerindeki artışın, sağlık hizmeti kalitesi açısından düşündürücü bir durum olduğunu ifade ediyorlar. Bu ölümlerin İl Sağlık Müdürlüğü başta olmak üzere yetkili merciiler tarafından mercek altına alınmadığı ve bu konuda alınan tedbirlerin yetersiz olması ise kamuoyunu kaygılandırmaktadır.

Gaziantep’te kalp hastası olarak doğan bebeklerin ameliyat edileceği bir merkez olmadığı belirtiliyor. Gaziantep'te kalp hastası olarak doğan bebeklerin Türkiye'deki hastanelerde yer bulunamadığı için beklediğini ve durumun ölümle sonuçlandığını belirten Uzmanlar, "Bu bebeklerin ameliyat olmaları gerekiyor, ama maalesef bu da yapılamıyor. Çocuk hastanesinde 3 tane çocuk kalp cerrahi uzmanı var. Ama bunların ameliyat yapacakları ortamı yok. Devlet bunlara ameliyat yapma imkanı sağlamıyor. Ve dolayısıyla bu bebekler İstanbul'da, Ankara'da ya da İzmir'de yer bulunup ameliyat edilemediği için ölüyor" diye değerlendirmelerde bulunuyorlar.

Bu bağlamda;

1- Bakanlığınız ve Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre Gaziantep’in bebek ölüm oranında ilk sırada yer almasının nedeni nedir?

2- Bakanlığınız tarafından Gaziantep’teki bebek ölümlerinin sebepleri üzerine yapılmış herhangi bir çalışma var mıdır? Yok ise bu konuda bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?

3- Türkiye geneli bebek ölüm oranı ile Gaziantep’teki bebek ölüm oranı arasındaki ciddi farkın sebebi nedir?

4- Gaziantep’te 2017 ve 2018 yılları içinde toplam kaç bebek ölüm vakası yaşanmıştır? Yaşanan bu ölüm vakalarından kaçı Suriyeli mültecilerden oluşmaktadır?

5- 2017 ve 2018 yıllarında Gaziantep’te doğan bebeklerden kaçında kalp sıkıntısı yaşanmıştır? Kalp sıkıntısı yaşayan bu bebeklerden kaçı yaşamını yitirmiştir?

6- Gaziantep’te kalp hastası olarak doğan bebeklerin ameliyat edileceği bir merkez olmadığı iddiası doğru mudur?

7- Gaziantep’te 2017 ve 2018 yıllarında şüpheli görülen bebek ölüm vakası sayısı kaçtır? Şüpheli ölüm olarak Gaziantep Cumhuriyet savcılığına intikal eden bebek ölüm vakası sayısı kaçtır?

8- Gaziantep’te yaşanan bebek ölümlerinde sağlık kurum ve kuruluşlarının ihmalleri nelerdir? Yaşanan bebek ölümlerinde ihmali bulunduğu tespit edilen sağlık kuruluşlarına nasıl bir yaptırım uygulanıyor?

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi