aa_Vyiap.JPG

DİSK – Tekstil İşçileri Sendikası’nda düzenlenen basın toplantısında Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçilerin durumu gündeme geldi. DİSK – Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Gaziantep’te kırılan ihracat rekorlarına rağmen OSB’de çalışan işçilerin ağır koşullar altında, düşük ücretlerle çalıştırıldıklarını, sendikalı oldukları gerekçesi ile baskılara maruz kaldıklarının ve işten atıldıklarını söyledi.



7 Kasım 2019 Perşembe
Gaziantep

DİSK – Tekstil İşçileri Sendikası’nda Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçilerin sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulunuldu. Toplantıda işçilerin sorunlarını gündeme getiren DİSK – Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Güven Boya başta olmak üzere işçilerin sendikal hak ve hürriyetlerinin engellenmeye çalışıldığı, sendikalı oldukları için işçilerin baskı, ayrımcılık ve hak gaspına maruz kaldığını belirtti. Türkmen, “Gaziantep’te hemen her gün yerel basında Antepli sanayicilerin başarı hikâyelerini okuyoruz. Bölgenin en büyük sanayi kenti olan ilimizden çok sayıda firma, Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yer alıyor. 200 ülkeye ihracat yapılan kentimizde, geçtiğimiz günlerde Ekim ayı ihracat rakamları açıklandı ve Gaziantepli sanayiciler adına yeni bir başarı hikâyesi daha okuduk gazetelerde. Ekim ayı ihracat rakamlarına göre Gaziantep tüm zamanların rekorunu kırdı. Ülkede ve kentimizde işçiler, emekçiler ve geniş halk yığınları ekonomik krizin pençesinde, işsizlik ve yoksullukla boğuşurken, patronlar büyümeye ve ihracat rekorları kırmaya devam ediyor. Tek başına bu durum bile ekonomik krizin faturasını asıl olarak kimlerin ödediğini gösteriyor. Milyonlarca işçi ve emekçinin yaşamı işten atmalarla, enflasyon karşısında giderek eriyen düşük ücretlerle, temel tüketim ürünlerine gelen ve son bir yılda ortalama yüzde 50’leri bulan zamlarla cehenneme dönerken, işçi ve emekçilerin yükü altında ezildiği krizin patronlar için ise fırsata dönüştüğünü hep birlikte görmüş oluyoruz.”

“BAŞARI HİKAYESİNİN ALTINDA SÖMÜRÜ GERÇEĞİ VAR”

Sözlerini sürdüren Türkmen, “Peki, Gaziantepli sanayicilerimizin bu ışıltılı başarı hikâyelerinin arkasında nasıl bir sömürü gerçeği var, biraz da ona bakalım. Bu ihracat rekorları, bu baş döndürücü büyüme ve kalkınma hikâyeleri ne pahasına yaşanıyor? 150 bin civarında işçinin çalıştığı, yakın zamanda 5.’si de faaliyete geçen ve Türkiye’nin en büyük Organze Sanayi Bölgesi haline gelen Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GAOSB)’inde işçiler hangi koşullarda çalışıyor? Bütün bu üretimi, bu büyümeyi sağlayan emeğin ve alın terinin sahibi olan işçiler nasıl yaşıyor, nasıl geçiniyorlar, bir de buna bakmak gerekiyor.”

“İŞÇİLER, İŞTEN ÇIKARILDI”

“OSB’deki fabrikaların büyük çoğunluğu Pazar günü bile çalışıyor. Antepli fabrika patronları kriz koşullarında bile üretime ve büyümeye devam ederken, krizin yükü altında ezilen ise işçiler oluyor. Kriz döneminde işçilerin çalışma koşulları daha da ağırlaştı.  Kriz gerekçesiyle binlerce işçiyi işten çıkaran fabrikalar, atılan işçilerin yerine İş-Kur’dan kursiyer adı altında işçi alıyorlar. Bu işçilerin sigorta pirimler yatırılmazken, ücretleri ise işsizlik fonundan ödeniyor. İş-Kur’dan kursiyer adı altında fabrikalara gönderilen işçiler, mesleği yeni öğrenen işçiler değildir. Hükmet bu tür uygulamalarla, işsizlik fonundan patronlara aktarılan teşvikler ve kursiyer işçi uygulamasıyla, işçilerin cebinden aldığı paraları patronların cebine koyuyor. İş-Kur’un görevi, işçilerin dar günleri için biriken ve işsiz kaldığında alması gereken parasını patronlara aktarmak mıdır?”

“EKONOMİK KRİZLE ENFLASYON ORANLARI ARTTI”

“Geçen yıl Ağustos ayında kriz patlak verdiğinde işçilerin en fazla işten atıldığı illerden birisi de Gaziantep oldu. Geçtiğimiz yılın Ağustos ve Eylül aylarında Gaziantep’te 30 binden fazla işçi işten atıldı. Ekonomik krizle birlikte enflasyon da arttı. Çarşı ve pazarda gerçek enflasyon yüzde 50’dir. Son bir yılda Elektrik, doğalgaz ve gıda ürünlerinin yüzde 50’ler düzeyinde arttığı bir ülkede enflasyonun yüzde 8-9 çıkmasının işçi ve emekçiler için hiç de inandırıcı olmadığı bilinmelidir. İşçiler hiç hafta tatili yapmadan, Pazar günleri de çalışmalarına ve ek mesaiye kalmalarına rağmen aldıkları ücretlerle geçinemiyorlar.”

“İŞÇİLERİN SENDİKAL HAKLARI ENGELLENİYOR”

“Gaziantep OSB’de, Anayasal bir hak olan sendikalı olma hakkını kullanan işçiler ya işten atılıyor ya da baskıya maruz kalıyorlar. Pek çok fabrikada işverenler yasadışı bir şekilde işçileri e-devlet şifrelerini vermeye zorluyorlar. Sendikalı olmak işçilerin yasal ve demokratik hakkıdır. Hiç kimse buna engel olamaz. Ama OSB’deki işçilerin bu hakkı kullanması işverenler tarafından engelleniyor. Sendikalı olduğundan işçiyi işten atmak veya baskı kurmak Anayasal suçtur, patronlara artık bu suçu işlememe çağrısı yapıyoruz. Yetkililerden de patronların işçiler üzerinde kurduğu bu baskıya, bu hak gasplarına ve suçlara seyirci kalmama çağrısı yapıyoruz.”

“AYRIM SONA ERMELİ”

“İşçilerin sendikal hak ve hürriyetlerinin engellenmeye çalışıldığı, sendikalı oldukları için işçilerin baskı, ayrımcılık ve hak gaspına maruz kaldığı işyerlerinden biri de sendikamızın örgütlü olduğu Gaziantep Güven Boya fabrikasıdır. Yaklaşık iki yıldır yetkili olduğumuz ve toplu iş sözleşmesi yaptığımız Gaziantep Güven Boya’da, işyerindeki hak gasplarının, toplu sözleşmeden kaynaklı yasal hakların ihlali, sendika üyemiz işçilere yönelik yapılan ayrımcı uygulamaların son bulması için yaptığımız bütün görüşmelere ve sorunların diyalogla çözülmesi için yapılan bütün çağrılara rağmen, maalesef bu konuda henüz bir adım atılmamıştır. Gaziantep Güven Boya yönetimine bir kez daha çağrıda bulunmak istiyoruz: Fazla mesai uygulamasında yapılan sendikalı-sendikasız ayrımı bir an önce son bulmalıdır. Mahkemesi olduğu için veya hasta olup sağlık raporu aldığı halde, buna benzer haklı ve yasal gerekçelerle işe gidemeyen üyelerimizden haksız ve yasadışı şekilde yapılan ücret kesintilileri ve devamlılık pirimi kesintileri derhal ilgili işçi arkadaşlarımıza iade edilmelidir. İşyerinde, toplu sözleşme maddesi olmasına rağmen hala yapılmayan sendika temsilcilik odası bir an önce yapılmalıdır.”

“MÜCADELEDEN GERİ DURMAYACAĞIZ”

“Bu ve buna benzer sorunlarımızın çözümü için işveren ve işyeri yönetimine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Önümüzdeki iki hafta içinde bu sorunların çözümü için her hangi bir adım atılmazsa, bir sonraki basın açıklamamızı işçi arkadaşlarımızla birlikte fabrika önünde yapacağımızı ve ayrıca en kısa zamanda yasal ve hukuki girişimlere başlanacağını buradan ilan ediyoruz. Yasal ve Anayasal hakkımız olan sendikal haklarımızın gasp edilmesine kesinlikle göz yumulmayacaktır.  Her zaman sorunları diyalog ve uzlaşma yoluyla çözmekten yana olacağız. Ancak bu çabamız ve beklentimiz karşılık bulmadığı taktirde, işyerindeki bu tür baskı ve haksızlıklara karşı, Sendika olarak, işyerindeki tüm üyelerimizle birlikte her türlü meşru ve demokratik yöntem ve aracı kullanarak kararlı bir şekilde mücadele etmekten de asla geri durmayacağız” diyerek sözlerini noktaladı.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi