gg_m1dH7.jpg

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL, mecliste iktidarı eleştirdi.



5 Aralık 2019 Perşembe
Gaziantep

Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL, KİT Komisyonu Raporu'nun Devlet Hava Meydanları bölümüyle ilgili TBMMM Genel Kurulunda yaptı konuşma şu ifadeleri kullandı:

''İktidarınız sürekli büyük rekorlar peşinde koşmak istiyor.  İktidarınızın, en büyük cami, en büyük havalimanı, en büyük AVM gibi bir hastalığı mevcut. Ama her defasında çok büyük projeleriniz fiyaskoyla sonuçlanmakta ve can kayıplarına yol açmaktadır. Can kayıplarına yol açan en büyük projeleri yapma sevdanızdan ne zaman vazgeçeceksiniz bunu da anlamış değiliz. En büyük projelerinizden birisi de İstanbul Havalimanı.

İstanbul 3. Havalimanı projesi, AKP’nin bir yandan uluslararası ayakları da olan inşaat sektörüne ve yandaş sermaye gruplarına ciddi “iş sahası” yaratma amaçlı bir projedir. Bu nitelikleriyle bu hava yolu projesi, 17 yıllık AKP dönemini de simgeleyen bir projedir.

İstanbul Havalimanı için önce İstanbul’un akciğerleri olarak adlandırılan Kuzey Ormanları yok edildi. Bölgenin rüzgâr durumunun, uçuş güvenliğini tehlikeye sokacak nitelikte olduğu söylendi ama bu uyarıya da kulak asılmadı. Sulak zemine yapılmasının riskleri sıralandı, bunu da dinleyen olmadı. İnşaat devam ederken havalimanı şantiyesi sular altında kaldı, doğanın ikazı da ciddiye alınmadı.

36 bin işçinin çalıştığı üçüncü havalimanında çalışanlar açısından çok ciddi sorunların çıktığını da hep beraber gördük çünkü insanca yaşama koşullarını dile getirerek bir protesto eyleminde bulunmaya çalışan yüzlerce insan geceleri kapıları kırılarak gözaltına alındı. Bugüne kadar Türkiye’de işçilerin toplu olarak gözaltına alınması en çok sizin iktidarınız döneminde yaşandı. Çok büyük suçlamalarla karşılaşan bu işçiler ilk duruşmada suçsuz oldukları için hep beraber tahliye edildiler. Her şeyden önce insanca yaşama koşullarında çalışmak istemenin suçlanacak bir tarafı yoktur.

Yapımında çalışan işçiler “dünyanın en büyük havalimanı” şantiyesinde insanlık dışı koşullarda çalıştırıldı, iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi. İstanbul Havalimanı’nın yapımı sırasında (2013-2018) 52 işçinin iş kazasında yaşamını yitirdiği ifade ediliyor. Fakat gayri resmî rakamların bundan çok yüksek olduğu söyleniyor.

Havalimanı inşaatında göçmen işçilerin çalıştırıldığı, sigortasız, kayıtsız işçi çalıştırıldığı iddiaları da söz konusu oldu. Ücretlerin bir kısmının açıktan ödendiği, dolayısıyla da vergi kaçırılmasının söz konusu olduğu iddiaları yoğun olarak gündeme geldi.

Yine havalimanı inşaatında çalışan işçiler 24 Haziran seçimleri için oy kullanmak istediklerinde bu işçilerin çoğunun iktidar yanlısı olmadığı düşünüldüğünden, muhalefetteki partilere oy verecekleri düşünüldüğünden izin verilmedi. Gitmeleri hâlinde işlerini kaybedecekleri, döndüklerinde ise işe alınmamakla tehdit edildiler.

 

Türk Hava Yolları eski Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, “Yerel’den Global’e THY’nin Yükseliş Dönemi” kitabında, o dönem Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım’ın bastırmasıyla yeni havalimanı yapıldığını söylüyor. 

Topçu kitabında, 26 milyar liraya mal olan İstanbul Havalimanı yerine 2 milyar liraya yeni pist yapılması halinde Atatürk Havalimanı’nın 2030’a kadar ihtiyacı karşılayabileceğini söylediğini fakat Binali Yıldırım’ın buna karşı çıktığını ifade ediyor.

Yapmış olduğunuz Havalimanı o kadar büyük ki, sorunları, havalimanın kendisinden daha büyük. Sorunlarını say say bitmek bilmiyor.

Pilotların 3. Havalimanı ile ilgili çok fazlaca eleştirileri var. Hava durumunu pilotlara ikaz edebilecek bir radar sistemi şart ama İstanbul 3. havalimanında bir hava durumu radarı yok. Yere indikten sonra kullanılan yaklaşma sistemleri doğru düzgün çalışmıyor. Pistlerin ısıtma sistemi yok, kar yağdığı zaman büyük risk taşıyor

Havalimanın yol güzergâhında leylek sürüleri olduğu, uçak motorlarına takılmaları halinde bir faciaya neden olabileceği defaetle ifade edildi.

Havalimanı meydanı yerine AVM mantığıyla yapılmış. Hem havalimanına ulaşım hem de havalimanı içindeki ulaşım çok zaman alıyor ve ekstra maliyetlere neden oluyor.

Siyasi iktidar tarafından “dünyanın en büyük havalimanı” olarak tanıtılan İstanbul Havalimanı’nda 17 Mayıs’ta 8 uçak, rüzgâr nedeniyle piste inemedi ve Çorlu Havalimanı’na yönlendirildi. Yine Havalimanındaki D7 nolu körükte arıların kovan yaptığı, kovanından çıkan arıların çevredeki ağaçlara konamayınca uçakların yanaştığı körüğe konmak zorunda kaldığı haberleri çıktı.

Türk Hava Yolları eski Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun da belirttiği gibi, bir pist yapımı ile karşılanacak olan ihtiyaç, 2015 yerine 4 yıl gecikmeli 2019’da teslim edilebilen 3. Havalimanı ile karşılanmaya çalışılması siyasi reklamdır. Üstelik bu siyasi reklam sömürülen emekçilerin emekleri ve hayatları üzerinden inşa edilmiştir. 

THY yapısı da sizin iktidarınız döneminde büyük bir dönüşüm yaşadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İBB Başkanlığı döneminde danışmanlığını yapan Mehmet İlker Aycı'nın 2015 yılında THY Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve başlamasıyla kurumun yapısında büyük bir değişim yaşandı. İcra Komitesi Başkanı olarak da görev yapan Aycı döneminde, yönetim kurulundan genel müdürlüklere, yurt dışı temsilciliklerden bölüm şefliklerine kadar birçok isim koltuğundan oldu; yeni gelen isimler kim peki.

Bilal Erdoğan’ın mezun olduğu Kartal Anadolu Lisesi mezunları. Bilal Erdoğan ile aynı yıl mezun olan yaklaşık 80 kişiye üst kademelerde yer verildi. Birçok alanda olduğu gibi bu alanda da liyakata önem verilmediği için, 2019 yılının ilk yarısını 1 milyar lira zararla kapatan ve hisseleri son bir yılda yüzde 22 değer kaybeden Türk Hava Yolları.

Üst üste 7 yıldır "Dünyanın En İyi Havalimanı" seçilen Singapore Changi Airport, yılda 56 milyon yolcuya ulaşmıştır ve maliyeti sadece 1,3 milyar dolardır. Rant Havalimanının bize maliyeti ise, 26 milyar dolardır. Bu maliyet, ülke kaynaklarının keyfi gerekçelerle nasıl çarçur edildiğinin, nasıl yandaşlara peşkeş çekildiğinin resmidir.

Konu uzmanı ilgili meslek örgütlerinin, STK’lerin itirazlarının görmezden gelindiği Havalimanı Projesi, proje aşamasından yapılan itirazlar birer birer haklı çıkmıştır. Bu aşamadan sonra havalimanındaki teknik yetersizliklerden dolayı gerçekleşebilecek her türlü kazadan bu iktidar 1. dereceden sorumludur.

İstanbul Havalimanıyla ilgili bu sorunların yanında Mersin Havalimanı’nın “Çukurova” diye ifade edilen havalimanının yapımının neden durdurulduğu, bu havalimanının bitmesi hâlinde şu anda mevcut olan Adana’daki havaalanının konumunun ne olacağı meçhuldür. 

Yine Devlet Hava Meydanları İşletmesine ait İzmir Hacılar Koyu’ndaki sosyal tesisin 2015 yılında Ensar Vakfına kiralandığı iddia ediliyor, bu sosyal tesisle ilgili de iddialar ortada kalmıştır.

Havayolu ulaşımında sefer sayısının azlığı, hava durumundan kaynaklı uçuşların gecikmeli gerçekleşmesi ya da iptal edilmesi, bilet fiyatlarının pahalı olması, terminal binasının mevcut fiziki görüntüsü, sanayi ve turizm kenti olan Gaziantep’e yakışmıyor.

Gaziantep halkı, havalimanın böylesi olaylarla anılmasını hak etmiyor. Gaziantep gibi bir sanayi ve ticaret kenti, daha modern ve ihtiyaca cevap veren bir havalimanını hak etmektedir.

Gaziantep havalimanı terminal binasının yenilenmesi ve tadilat işlemleri için 01.06.2018 tarihinde ihaleye çıkılmış ve yeni terminal binasının temeli 9 Haziran tarihinde atılmıştı. 600 günde tamamlanacağı açıklanan projenin 20.01.2020 tarihinde bitirileceği belirtilmişti. Fakat terminal binasının temeli atıldıktan sonra ihaleyi alan firma işi önce yavaş ilerletmiş daha sonra ise işi nerdeyse durma noktasına getirmiştir. Dolayısıyla söz konusu tarihte Havalimanın bitmesi mümkün görünmüyor.

 

İşin yavaşlama nedeni olarak ise mevcut apronun yanındaki taksi yolu denilen pist ile terminal binası arasındaki kot farkı olduğu söyleniyor. Yüklenici firmanın söz konusu kot farkından kaynaklı eğimin düzeltilmesi için ayrı bir ihale talep ettiği ve bu talep karşılanmayınca işi yavaşlattığı söylenmektedir. Gaziantep Havalimanı terminal binasının tadilatı öyle bir hal aldı ki tam yılan hikayesine döndüğü için, en son DHMİ Genel Müdürü olayı yerinde incelemek için Antep’e kadar gelmek zorunda kaldı. Tüm bunlara rağmen Gaziantep havalimanındaki bazı yetkililere göre eski binanın tadilatı ve yeni bir terminal binasının yapılması en az 2023 yıllını bulacaktır.

Son olarak ise, Gaziantep havalimanının artık geleneği haline gelen sis rötarı, havaların soğumasıyla, ulaşımda aksamalar yine kendini göstermeye başladı. Son zamanlarda Gaziantep Havalimanına sis nedeniyle uçaklar inemiyor. Gaziantep’e düzenlenen seferlerin birçoğu ya iptal ediliyor, ya gecikmeli gerçekleştiriliyor ya da başka kentlere yönlendiriliyor. Uçak seferlerinde yaşanan iptaller vatandaşları isyan ettirmektedir.

 

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi