rr_nrl2U.jpg

GAZİANTEP L TİPİ CEZAEVİNDE GÖREVLİ GARDİYANLARLA İLGİLİ VAHİM İDDİA:



24 Aralık 2019 Salı
Gaziantep

HDP’li Toğrul, Gaziantep L Tipi Cezaevi de hak ihlallerinin en yoğun yaşandığı cezaevlerinin başında geldiğini belirtti.

Toğrul, Adalet Bakanı Abdülhamit GÜL tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi. Toğrul, önergesinde şu ifadelere yer verdi:
OHAL’in ilan edildiği 20 Temmuz 2016 tarihinden günümüze kadar ülkede birçok hak ihlali yaşanırken en çok da cezaevlerinde kalanların, özellikle de siyasi mahpusların keyfi uygulamalara maruz kaldığı bilinmektedir. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinde, yasada açıkça yer alan hususlar ve asgari hukuk kuralları dahi uygulanmamaktadır. Gaziantep L Tipi Cezaevi de hak ihlallerinin en yoğun yaşandığı cezaevlerinin başında gelmektedir. Antep L Tipi Cezaevi, kurulduğu günden bu yana sürekli sorunlar ile gündeme gelmiş ve sorunları da hiçbir zaman çözülmemiştir. 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi avukatlar, 17 Aralık'ta Antep L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklularla bir dizi görüşmelerde bulunmuşlardır. Görüşmelerde tutuklular avukatlara cezaevinde birçok sorunun yaşandığını belirtmişler. 
Antep L Tipi Cezaevi'nde kalan G.A adlı kendisiyle görüşen İHD’li avukatlara yaşadıkları hak ihlallerini; gardiyanların “Siz kimsiniz? Sizi gebertiriz şeklindeki tehditlerinin olduğu, savcılık ve Adalet Bakanlığı gibi resmi kurumlara gönderdikleri dilekçe ve mektupların cezaevi idaresince işleme alınmadığı ve imha edildiği, 6 kişilik koğuşta 10 kişinin kaldığı, hasta ve yaşlı tutukluların haftada bir gün olan revir hakkının iki haftada bir yapıldığı şeklinde aktarmıştır.
Aynı zamanda tutuklular, yaşlı ve hastalara ilaçların geç verildiğini, koğuşlar 6 kişilik olduğu için demirbaşlar da 6 kişiye göre ayarlanmış olduğundan yaşlı ve hastalar için ekstra battaniye, elbise dolabı gibi eşyaların verilmediğini, spor, revir, hastane, görüş vb. yerlere giderken tek sıra halinde askeri nizamda yürüme uygulamasının dayatıldığını ifade etmişlerdir. Yine G.A, kırtasiye malzemelerinin kantinde satılmadığını ve dışarıdan gelenlerin de içeriye alınmadığını, renkli kalem ve kağıtların kendilerine yasaklandığını, sosyal ve kültürel faaliyetlerden yararlandırılmadıklarını, kantinden almak istedikleri yiyecek, içecek ve insani ihtiyaç malzemelerinin “diğer koğuşlara dağıttık, size gelene kadar bitti” denilerek keyfi bir şekilde kısıtlandığını, kıyafet kotasına uyulmadığını ifade etmiştir.
Bu bağlamda;
Gaziantep L Tipi Cezaevinde yaşanan sorunlar hakkındaki iddialar doğru mudur? İddialar ile ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?
Antep L Tipi Cezaevi’ndeki uygulamalardan haberdar mısınız? Cezaevi yöneticilerinin keyfi uygulamalarına dair önleyici kurallar getirilmesi gündeminizde olacak mıdır? 
Antep L Tipi Cezaevi bakanlığınızca en son ne zaman denetlenmiştir? Bu denetlemeler sonucu ne tür idari işlemler yapılmıştır? Hak ihlallerinin önlenmesi adına ne tür çalışmalar yapmaktasınız?
‘‘Siz kimsiniz? Sizi gebertiriz, sizin yeriniz belli; siz suçlusunuz’’ diyen infaz koruma memurları hakkında adli ve idari bir soruşturma başlatacak mısınız? Başlatmayacak iseniz bu ifadeler suç değil midir? Başlatılmış ise soruşturma nasıl sonuçlanmıştır?
Antep L tipi cezaevinde kalan kadın mahsuplar siyasi nedenlerle cezaevinde oldukları için mi kanunu haklarından keyfi bir şekilde yoksun kalmaktalar? Siyasi tutuklu ve hükümlülerin asgari hukuk kuralları dışında tutulması hukuk kurallarının kişisel olarak farklılık gösterdiği anlamına gelmiyor mu? Yasaların kişiye göre farklılık göstermesi Anayasa’nın ihlali değil midir?
Hasta ve yaşlı tutukluların haftada bir gün olan revir hakkının iki haftada bir yapılmasının hukuki dayanağı nedir?
Spor, revir, hastane, görüş vb. yerlere giderken tek sıra halinde askeri nizamda yürüme uygulamasının, ayakta sayım yapılmasının temellendirildiği genelgenin adı, içeriği ve yayınlanma tarihi nedir?
Antep L Tipi Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlerinin başta yaşam hakları olmak üzere tüm hak ve özgürlüklerinin sağlanması için Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?
Cezaevindeki keyfi uygulamaların ülkenin geneline dair adalet mekanizmasına olan güveni sarsıcı rol oynadığını düşünüyor musunuz?

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi