aa_i02II.jpg

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba işsizlik rakamlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.



10 Şubat 2020 Pazartesi
Güncel

Veli Ağbaba'nın Basın Açıklaması Şöyle:

“Türkiye ve genelinde işsizlik geçen yıl Kasım ayına göre 327 bin kişi arttı ve işsiz sayımız 4 milyon 308 bin kişi oldu. Yani daha açık söylememiz gerekirse neredeyse İzmir nüfusu kadar işsizimiz olmuş durumda. Ülkemiz de işsizler ordusu azalmamakta her geçen gün artmaktadır. Ve artık işsizlik içinden çıkılamayan sosyal bir sorun haline düşmüştür.

Dar tanımlı işsiz sayısına; iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar, iş bulma ümidi olmayanlar, zaman bağlı eksik istihdam edilenler, mevsimlik çalışanlar ve diğer sebepleri de dâhil ettiğimizde bu oran 7,7 milyon civarına denk gelmektedir. Bu durumda geniş tanımlı işsiz sayımız komşumuz Bulgaristan’ın nüfusundan daha büyüktür.

Ayrıca TÜİK verilerine göre 1 yıldan daha az süreli işsizlerin sayısı 3 milyon 149 bin kişi olması nasıl bir krizin içerisinde olduğumuzun ayrı bir göstergesidir.

İşsizlik AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 2 milyon 700 bin idi. AKP 18 yılda ülkeyi işsizliğin kol gezdiği ve insanların işsizlikten kaynaklı canına kıydığı bir noktaya getirmiştir.

TÜİK geçtiğimiz hafta enflasyon hesabında gıda ürünlerinin ağırlığını düşürmüştü. Şimdi de TÜİK verilerine baktığımızda ise ayrı bir paradoksla daha karşı karşıyayız. TÜİK verilerine göre çalışabilecek çağda nüfus artışı bir yılda 944 bin kişi artarken, iş gücüne katılanların sayısı ise bu 1 yılda sadece 182 bin kişi olmuş durumda. Yani TÜİK verilerine göre çalışma nüfusunda olan 7 yüz binden fazla vatandaş çalışma gereği duymamıştır.

Bu oranın hiçbir mantıkla izah edilebilecek bir yanı yoktur.

Neden?

Çünkü ülkede bir hanenin tek bir maaşla geçinebilmesi imkânsızken, açlık ve yoksulluk sınırı her geçen ay artarken insanların geçinebilmesi için iş aramayı bırakması sizce mantıklı mıdır?

TÜİK’in yayımladığı veriler ciddi şüphe barındırmaktadır. Özellikle TÜİK’in hem enflasyon verileri hem de işsizlik verileri ciddi manada tezatlıklar içermektedir. TÜİK Berat Albayrağ’a bağlı bir kurum gibi çalışmakta, gerçekleri çarpıtmakta ve suç işlemektedir.

Ekonomide dengelenme değil çöküş süreci var

Hazine ve Maliye Bakanı ekonomide dengeleme sürecine girildiğini hem işsizliği hem enflasyonu ülke gündeminde kalıcı olarak çıkarılacağını açıklıyor. Lakin yapılan açıklamalar yaşanılan acıları gizlemeye yetmiyor aksine her gün yeni acılar ülke gündemini meşgul etmeye devam ediyor. İşsizlik ve hayat pahalılığı artık sosyal bir sorun haline dönüşmüş iken bu işin sorumluluğunu üstlenen bir tane iktidar yetkilisi ortada yok. Bu vurdumduymaz ve pişkince tavrın neticesinde ise insanlarımız her gün birer ikişer canlarına kıyıyor.

Son olarak Hatay’da Âdem Yarıcı isimli yurttaş işsiz olduğunu, çocuklarının evde aç olduğunu söyleyerek kendisini ateş verdi. Yurttaşlarımız sadece işsiz oldukları için yaşamlarına kast etmiyor, çalışan yurttaşlarımızda geçinemedikleri için canlarına kıyıyor. Geçtiğimiz 2019 yılında 20’den fazla yurttaş hem geçim sıkıntısı hem de işsizlik nedeni ile hayatlarına son verdiler.

Bu durumun sorumlusu kim?

Ülkeyi 18 yıldır yöneten, power point sunumla ekonomiyi düzeltme hayalinde olanlardır. TÜİK’i kendisine bağlayıp manipüle kurumuna çevirip zorla halktan her şeyin güllük gülistanlık olduğuna inanmasını bekleyenler inanmayanları da düşman olarak görenlerdir.”






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi