yy_C6Hez.JPG

Meclis toplantısında borçlanma, yeşil alan ve adalet tartışmaları damga vurdu. CHP’li Yılmaz Kireç, “Ekolojik dengenin bozulmasından dolayı dünyanın büyük kısmı çekirge istilasına uğrayacak. Belediye hizmet alanlarını da geçtik yeşili koruyun, bunları imar rantı yapmayın” derken Osman Toprak, yeşil alanı 2.5 kat arttırdıklarını söyledi. Asfalt ve Düzbağ projesi için GASKİ’nin iller bankasından 70 Milyon TL borçlanma yetkisi istemesiyle ilgili madde de tartışmalara neden oldu. Kireç’in ‘Bu yasal değil. Borçlanma sınırını aşıyorsunuz. Siz iktidardan düştüğünüz zaman bu sorun olacak. O zaman yargı işleyecek” sözlerine Osman Toprak”ın yanısıra Halil Uğur da tepki gösterdi.



14 Mart 2020 Cumartesi
Gaziantep

Gündemin 31.maddesi olan, Osmanlı (Kurtuluş), Taşlıca Mahallelerinde nazım imar planı hakkında bilgi veren Osman Toprak, trikotojcıların şehir merkezinden taşınacağını söyledi. Trikotajcılar meslek odasıyla da görüştüklerini anlatan Toprak, “Şehir merkezinde bulunan trikotajcıların daha nezih ortamlarda çalışmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

ŞEHİTLERİMİZİN İSİMLERİ YAŞATILACAK

Gündemin 56. maddesi cadde ve sokak isimlendirme kriterleri çerçevesinde vatanın birliği ve bütünlüğü çin görevi başında şehit olan asker ve polislerimizin adını yaşatmak amacıyla ilimizin muhtelef cadde ve sokaklarına isimlerinin verilmesi hakkındaydı. Osman Toprak, şehitlerin evlerine en yakın yerlerde isimlendirmeler yapılacağını belirtti.

KENAN EVREN BULVARININ İSMİ DEĞİŞTİ

Gündemin 57. maddesi olan cadde ve sokak isimlendirme kriterleri çerçevesinde, ilçe belediyelerince önerilen muhtelif cadde ve sokaklara isim verilmesiyle ilgiliydi. İsmi değiştirilen bulvarlardan biri de Kenan Evren Bulvarı oldu. Kenan Evren Bulvarı Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı olarak değiştirildi.

ŞAHİN’E 70 MİLYON TL BORÇLANMA YETKİSİ

Meclis toplantısının sonunda gündeme ek madde eklendi. GASKİ genel müdürlüğünce iller bankasından Gaziantep’te asfalt bakım onarım için 50 milyon TL ve Dizbağ içme suyu temin projesi için ise 20 Milyon TL kredi alınmasıyla ilgili her türlü iş ve işlemler için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yetki verilmesi hakkında madde gündeme alındı. CHP gündem maddesine ret oyu verdi.

KİREÇ:SIKINTI YARATABİLİR

Gündem maddesiyle ilgili söz alan CHP’li meclis üyesi Yılmaz Kireç, ”Borçlanma yetkisi istiyorsunuz, projeyi de sunuyorsunuz güzelde, fakat borçlanma sınırı var. Büyükşehir belediyeleri için 1.5 katı, büyükşehir belediyeleri iştirakleri içinde 1 katı borçlanabiliyorsunuz. Geçmiş dönemlere baktığımızda büyükşehir belediyesi ve iştiraklerinin bu oranı geçtiğini görmekteyiz. Buda sıkıntıları doğurabilir. Daha sonraları tabi siz iktidardan düştüğünüz zaman, çok farklı şeyler olur. O yüzen ret veriyoruz. Yoksa proje bazında iyi ama yasal sınırı aşmış oluruz” dedi.

Kireç’in sözleri üzerine mecliste karşılıklı şu konuşmalar oldu;

YARGI BAĞIMSIZLIĞI VAR MI?

Osman Toprak, “Takdir sizinde, yanlış görüyorsunuz. Borçlanma sınırlarını aştığınızda zaten hem iller bankası hem de diğer bankalar onun belgesin istiyorlar. Aksi halde kredi kullanımına izin vermezler”

Halil Uğur “Yılmaz Bey yorum yapıyor madde ile ilgili ama son cümleyi anlamadım, siz iktidardan düşünce ne demek istiyor?” 

Kireç, “Açık ve net. Siz iktidardan düşünce, Yargı ve hukuk sistemi işleyecek diyorum”

Uğur,”Yargı sistemi işliyor”

Kireç, “İşlemediğini sizde biliyorsunuz. O zaman daha fazla işleyecek. Hukukçu arkadaşlarınıza sorun Türkiye’de yargı bağımsızlığı var mı? “

Toprak, “Böyle bir ithamı kesinlikle kabul etmiyoruz. Türkiye bir hukuk devletidir ve adalet bağımsız şekilde işlemektedir ve herkese her zaman lazım olacaktır” 

Mecliste olumlu uygulamalara evet dediklerini söyleyen Kireç şunları söyledi:”6,8,10,11, 12,13,15. 21,28 ve 46. maddede donatı eksikliği ve yeşillerden eksilme var. Türkiye’de ve dünyada ekolojik dengenin bozulduğu bu dönemde en azından  rica ediyoruz, çoğunluğunuz var, yeşil alanları korumaya alın koruyun. Biliyorsunuz dünyanın büyük kısmı 400 milyar çekirge islasına uğrayacak. Bu da insanların ekolojik dengeyi bozmasından kaynaklanıyor. En azından yeşili koruyun, park alanlarını, belediye hizmet alanlarınıda geçtik ona da birşey demiyoruz, yeşili imar rantı yapmayın.”

TOPRAK: BUNLAR BİZİ ÜZÜYOR

Osman Toprak bunun üzerine 2014 yılından beri Gaziantep’te kişi başına düşen yeşil alanı m2 bazında 2.5 kat artırdıklarını belirterek şöyle konuştu: ”Yeşil konusunda tüm belediye başkanlarımız ve meclis üyelerimiz en az sizin kadar hassas. Buradaki maddelerin çoğu oy birliği ile geçecekken ya ya komisyondaki ve meclisteki arkadaşların konu hakkında bilgi sahibi olmaması ya da siyasi düşünce nedeniyle oy çokluğu ile geçtiğini görüyor ve buna üzülüyorum. Bir örnekle açıklama yapmak istiyorum. Trikotajcılarla alakalı trikotajcıların hangi şartlarda çalıştığını bu şehirde herkes biliyor. Trikotajcılar meslek odamızla beraber tamamen hazine mülkü olan bir yere taşnması konusunda imar değişikliği yapıyoruz, oy çokluğu ile geçiyor. Bunlar bizi üzüyor.”

SABAHA KADAR TARTIŞABİLİRİZ

CHP’li meclis üyesi Beyhan Külekçi de söz alarak “Bu görüşünüze de ben katılmıyorum. İmar konularıyla ilgili verdiğimiz kararlar kesinlikle siyasi değildir. Detaylı bilgiye sahibiz. İnceleyip ona göre karar veriyoruz. Ben de böyle düşündüğümüz için üzüldüm” dedi.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi