aa_4GIOI.jpg

HDP Gaziantep İl Eş aşkanı Musa Aydın, korona virüsün Türkiye’de görülmesinin ardından, fabrikalar da, inşaatlar da, atölyelerde vs. işletmelerde toplu bir şekilde ve sosyal mesafe kurallarına uymadan çalıştırılmak zorunda kalan işçilerin adeta ölüme terk edildiğine dikkat çekti.



9 Nisan 2020 Perşembe
Gaziantep

Konu hakkında bir basın açıklaması yapan Aydın, şu ifadelere yer verdi: ‘’Aralık 2019 tarihinde ilk defa Çin'in Hubei Eyaleti Wuhan şehrinde görülen ve başta Çin olmak üzere tüm dünyaya hızla yayılan Coronavirus salgını tehlikesi, gün geçtikçe tüm dünyada artış göstermektedir.
Coronovirüs salgını maalesef ki ülkemizde de gün geçtikçe hızla ilerlemekte ve ciddi rakamlarla ölümler yaşanmaktadır. Böylesi bir salgının henüz bir ilacı ve etkili tedavi bulunmamaktadır. Virüsten korunmanın en etkili yolu olarak özellikle kalabalık ortamlardan kaçınarak evde kalınması ve bireyin kendini izolasyona almasıdır. Bu durum maalesef ki ülkemizde uygulaması çok fazla mümkün değildir. Bunun en büyük nedeni de mevcut siyasal hükümetin böylesi bir toplumsal halk sağlığının söz konusu olduğu zamanlarda halen tekçi iktidar anlayışı ile karşı karşıya olmamızdan kaynaklıdır. Toplum sağlığını baz alması gereken iktidar maalesef ki daha çok sermayeyi baz alarak salgına karşı önlemler gerçekleştirmektedir, bu da hastalığın yayılmasını engelleme noktasında yetersiz kalmaktadır. Herkesin kendi OHAL’İNİ ilan etmesini isteyen iktidar, ülkedeki milyonlarca işçileri göz ardı etmekte ve işçilerin yaşam kaderini patronların inisiyatifine bırakmaktadır. Fabrikalarda , inşaatlarda ,atölyelerde vs. işletmelerde toplu bir şekilde ve sosyal mesafe kurallarına uymadan çalıştırılmak zorunda kalan işçiler adeta ölüme terk edilmiş durumdalar. Şimdiye kadar açıklanan tedbirler noktasında işçi ile ilgili hiçbir önlemin olmaması da bunun göstergesi olup hatta 20 yaş altındaki yurttaşların dışarı çıkmaması noktasında alınan izolasyon tedbirinde çalışan işçi grubunun muaf tutulması bunun en somut kanıtıdır. Açıklanan son verilere bakıldığında salgının yayılma risk grubu 65 yaş ve üzeri grupta çalışan kesim olan yaş grubuna inmesi ve bu kesim içerisinde yayılması adeta tehlike çanlarını bizlere çalmaktadır. Sağlık, gıda, hijyen, lojistik gibi zorunlu sektörler dışında kalan bütün sektörlerde üretime derhal ara verilmelidir. Bu sektörde de çalışan işçiler sıkı denetimlerle izolasyon önlemleri alınmalıdır. Mevcut siyasal hükümetin bu noktada acilen sermayeci anlayıştan vazgeçerek toplum sağlığını baz alaraktan işçilerin önlemini almaya çağırıyoruz.
Aynı zamanda ilimiz Gaziantep de 5 organize sanayiye sahip olması münasebetiyle ilimizde işçi kentidir. Bu noktada hem bizim çalışmalarımız neticesinde hem de gerek bizlere ve gerekse ilgili sendika yetkililere gelen mesajlar üzerinden işçilerin patronların insiyatifine bırakılmış durumda. Fabrikalarda, şantiyelerde ve atölyelerde gerekli hijyen kurallarına uyulmadığı, sosyal mesafe düzenine uyulmadığı, koruyucu ekipmanların yeterince dağıtılmadığı ve bu noktada yeterince kontrollerin sağlanmadığı yine İşçilerden gelen mesajlara ve görsellere bakıldığında durumu adeta tehlikenin hangi boyutta olduğunu gözler önüne sergilemektedir. Bu noktada hükümetin ve Gaziantep Valisi Sayın Davut Gül’ün bu noktada gerekli kontrollerin yapılması denetimini sağlaması gerektiği görevini hatırlatmak istiyorum. İşletmeler derhal denetlenmeli ve kurala uymayan işletmeler hakkında gerekli yaptırımın yapılması gerektiğini bir kez daha vurgulamak gerektiğini belirtirim. İşçilerin biran önce ücretli izine ayırılması noktasında bir girişimin yapılması gerektiği vurgusunu bir kez daha yinelemek gereğini istiyorum. İşçi emekçi kardeşlerimizin her türlü hakkını savunmak dün olduğu gibi bugünde kendimize bir borç olarak bildiğimizi tekrardan belirterek işçilerin e-mail (aydin.musa0991@gmail.com ) ve sosyal medya hesapları üzerinden yada bizzat-i il binamıza gelerek sorunlarını aktarabilirler bu noktada gerekli her türlü noktada yardım olacağımızı da belirtmek isterim.’’






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi