zz_9372v.jpg

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, 5. Zırhlı Tugay arazisini meclise taşıdı. Toğrul, söz konusu alanın imara açılması ve betonlaşma yaşandığı takdirde, Dülükbaba ormanının geleceğinin de tehlikeye gireceğine dikkat çekti.



27 Nisan 2021 Salı
Gaziantep

Son günlerde Gaziantep gündemini ciddi anlam da meşgul eden konulardan birisi şüphesiz 5.Zırhlı Tugay Komutanlığı arazisi. Söz konusu arazi ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir plan tadilatı yapılmış, askıya çıkan plana ise her kesimden ciddi tepkiler gelmişti. Plan tadilatına itirazlar sürerken, HDP’li Mahmut Toğrul ise bu önemli konuyu meclis gündemine taşıdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle meclise bir önerge sunan Toğrul, konu hakkında şunları söyledi:

Gaziantep belediyelerinin uzun bir süreden beri sosyal belediyecilik yapmak yerine meclis kararlarının yüzde 80-90’ının imar değişiklikleriyle ilgili olduğu, imar rantlarıyla uğraştığı ve bu yönüyle sürekli kamuoyunun gündemine geldiği görülmektedir. Gaziantep’te AKP’li belediyelerin imarda yaptıkları emsal artışları ve şehircilik ilkelerinden imar mevzuatına aykırı olarak uygulan birçok karar bulunmaktadır. Belediyelerin meclis gündemlerine baktığımızda hemen hemen her ay, ada bazında imar tadilatlarının olduğunu görmekteyiz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin son imar değişikliği ise Şahinbey ilçesindeki; Kızılhisar, Serince, Yamaçtepe, Gerciğin, Geneyik Mahallelerindeki tarım arazisi niteliğindeki taşınmazlar 02.04.2021 tarihli Büyükşehir Belediye Meclisi Kararları İle imar uygulamasına tabi tutulmuş. Ayrıca aynı belediye meclis kararında Şehitkamil ilçesi sınırlarındaki 5.Zırhlı Tugay Arazisi Dülük Antik kentinin devamı niteliğindeki taşınmazla, Sarısalkım, Öğümsöğüt,  İbrahimli bölgesine ilişkindir.

5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın bulunduğu arazide yapılması düşünülen imar değişikliğiyle ilgili kent kamuoyu büyük bir kaygı içerisindedir. Söz konusu bölge kentimizin az sayıdaki yeşil alanlarından biri olan Dülükbaba Ormanının hemen yanında bulunmaktadır. Medeniyetler Şehri Projesi olarak isimlendirilen proje çerçevesinde askıya çıkarılan imar planıyla bölge yapılaşmaya açılmaktadır. 5.Zırhlı Tugay 1.Etap olarak projelendirilen alanda görülüyor ki son derece az ve işlevsellikten uzak yeşil alanlar yapılması planlanıyor. 1. Etapta yaklaşık 199 hektar olup içerisinde brüt yoğunluğa göre 26100 kişinin yaşayacağı öngörülmüş.  1. Etabında da görülüyor ki ileride yapılacak etapların nasıl devam edeceği konusunda bir fikir vermekte ve Gazianteplileri endişelendirmektedir.

Alınmış olan bu kararla şehir merkezine yakınlığı, yeşile alana komşu olması nedeniyle oldukça kıymetli olan bu geniş arazinin hızla betonlaşmasının önü alınamayacaktır. Alınan bu karar sadece askeri kışlanın arazisinde betonlaşmaya yol açmayacak hemen yanındaki Dülükbaba Ormanının geleceğini de tehlikeye atacaktır.Ülkemizdeki benzer acı örneklerden biliyoruz ki ormanın hemen yanında başlayan yapılaşmalar zamanla ormana doğru genişleyip ormanı yok olma noktasına getirmektedir.

Bu bağlamda;

1- Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıyla 5. Zırhlı Tugay arazisinin 02.04.2021 tarihinde imara açılması kamuoyunun tepkisine neden olmuştur. Bu konuda Gaziantep kamuoyunun görüşlerini dikkate alarak söz konusu kararı tekrar gözden geçirecek misiniz?

2- Dülükbaba ormanın hemen yanı başında bulunan 5. Zırhlı Tugay arazisinin Dülükbaba ormanı ile birleştirilmesi halinde Gaziantep büyük bir kent ormanına kavuşmuş olacaktır. Bu konuda bir girişiminiz olacak mıdır?

3- Bitkisel ve doğal  yaşamın kurulabileceği, insanların betonların arasında nefes alabilecekleri 5. Zırhlı Tugay alanı Dülük Antik kentine yakınlığı nedeni ile sit alanı sayılabilecek bir konumdadır. Böylesi bir alanın konutlaşmaya açılmasının nedeni nedir? 

4- 02.04.2021 tarihinde imara açılan bölgeye 1 Etap ismi verilmiş olması, söz konusu alana benzer şekilde başka etap çalışmalarının olacağı kaygısını yaratmaktadır. Aynı bölgede 1.Etapın devamı niteliğinde başka etap çalışmaları olacak mıdır?

5- 1. Etap olarak imara açılması düşünülen bölgenin hepsi 5. Zırhlı Tugay arazisine mi aittir? Eğer değil ise imara açılan alanın ne kadarı askeriyeye aittir?

6- 1.Etapta imara açılan bölgede 5. Zırhlı Tugay arazisine ait olmayıp özel şahıslara ait olan alan ne kadardır? Özel şahıslara ait olan alanlar son 2 yıl içerisinde el değiştirmiş midir? El değiştirmiş ise el değiştirme kimler arasında yapılmıştır?

7- Uzun bir süredir Gaziantep sürekli yanlış imar kararlarıyla gündeme gelmektedir. Gaziantep’in, tarım arazileri, sit ve yeşil alanları ranta mı kurban ediliyor?

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi