pp_Ff3ge.jpg

1 Temmuz tarihinden geçerli olmak üzere elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan zam, hem vatandaşları hem de sanayicileri derinden etkiledi. Elektrik fiyatların yüzde 15, doğal gazda evde kullanıma yüzde 12, sanayi kullanımına ise yüzde 20 oranında zam yapıldı. Zam oranlarına ilişkin Gaziantep Makine Mühendisleri Odası 12. Dönem Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, “Halkı elektrik çarptı, doğalgaz yaktı” yorumunda bulundu.



1 Temmuz 2021 Perşembe
Gaziantep

Gaziantep Makine Mühendisleri Odası 12. Dönem Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, elektrik ve doğal gaz fiyatlarına yapılan zamlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ovaoylu, “ Bugünden itibaren geçerli olmak üzere halkın ve sanayicimizin üzerinde ciddi maliyet yükü olacak zamlar geliyor. Tek seferde elektriğe yüzde 15, doğalgaza yüzde 12, LPG 60 kuruş zam uygulamaya giriyor. Halkın ve sanayicinin ana gideri ve maliyeti olan bu kaynaklara yapılan zamlar sonucunda enflasyonun tetiklenmemesi imkânsız. Enflasyonun yüzde 10- yüzde 12’lerde kalması demek açıklanan istatistik rakamlarına müdahale var demenin net şeklidir. Yapılan bu zamlar neticesinde halkın geçimi daha da zorlaşacak ama hamdolsun Karadeniz'de gaz bulduk diye ironi yapıp mutlu olacağız ve sevineceğiz.”

“SANAYİCİ ZARAR EDECEK”  

Sanayi kullanımında zam miktarının yüksek olduğunu kaydeden Ovayolu, “Gelelim sanayide kullanıma; daha önceleri sanayide kullanıma bu kadar zam oranı yansıtılmazdı. Ancak son dönemlerde enerji zamların oranı sanayimizi daha fazla yansıtılmaktadır. Bu zamların sanayi şehri ve ihracat şampiyonu şehrin sanayisini olumsuz etkileyeceği kuşkusuz. Sanayici bu zamlardan gelen maliyet artışlarını sübvanse etmek için her türlü yolu arayacaktır. Vergi afları çıkartmanın, istihdam destekleri çıkartmanın yetmeyeceğini bizi yönetenlere bildirmek isterim. Bir gece ansızın bu kadar yüksek oranda ve tek seferde zam yaparsanız sanayimizin rekabet gücünü çok ama çok zedelersiniz. Sanayimizin yani üretimin ana girdisi olan elektriğe ve doğalgaza ansızın bu kadar zammın gelmesi önceden imzalanmış satış siparişleri sözleşmelerini sanayicilerimizi sıkıntıya sokacağını üretim maliyetlerindeki artışlardan dolayı zarar edeceklerini ve hatta iflas edeceklerinin açık ve net şeklidir.”  

“HAYAT PAHALILIĞI DAHA DA ARTTI”

“Halkın gündeminde zaten hayat pahalılığı varken pandemiden dolayı tüm emtia fiyatları artmış iken, halkın alım gücü bu kadar zayıflamışken üstüne bu zamlar halkı daha da yoksullaştıracaktır. Kademeli zam süreçlerini bir şekilde atlatan sanayicimizin tek seferde ve bu kadar yüksek oranda gelen zamları üretim maliyetlerine nasıl yansıtacakları aşikârdır.

“GERİ ALINMALI”

“Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı bu kadar yaygınlaşmış iken bu zamlara anlam vermek de mümkün değil” diyen Ovayolu, “Hemen hemen yenilenebilir enerji kaynaklarının tüm çeşitleri ülkemizde kullanılıyor olmasına rağmen ve ciddi oranda kullanım artışı olmasına rağmen ana enerji kaynaklarımız olan doğalgaza ve elektriğe bu kadar zam gelmesi açıklanan yenilenebilir enerji kaynakları verilerinin de doğru olduğunu şüpheli duruma düşürmektedir.  Bu işte bir terslik var, ya açıkladınız rakamlar yanlış ya da uygulama yanlış. Kandırmayalım o zaman halkımızı gaz bulduk hamdolsun diye.  Bu kadar zamlara halk daha ne kadar dayanacak göreceğiz zamların geri çekilmesi için toplumsal bilincin oluşması gerektiği düşüncesindeyim zamların en kısa sürede geri alınması gerekmektedir” diye konuştu.







Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi