SS_WLgn8.jpg

Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Münif Paşa İl Halk Kütüphanesi ve Türk Kütüphaneciler Derneği Gaziantep Şubesi işbirliğiyle Tarihi Cenani Konağı Kültür ve Sanat Merkezinde Gaziantep Üniversitesi (GAUN) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Tansü’nün konuşmacı olduğu, Yunus Emre: “Yetmiş iki millete bir gözle bakmak” adlı söyleşi gerçekleştirildi.



7 Eylül 2021 Salı
Gaziantep

Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre’nin vefatının 700. Yılı nedeniyle 2021 yılı UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmıştır. Cumhurbaşkanlığımızca da 2021 yılı “Bizim Yunus” yılı olarak ilan edilmiş; Yunus Emre’nin Türkçemize verdiği önemin vurgulanması, medeniyet dili kimliğiyle bilinçli ve doğru kullanımının sağlanması amacıyla “Dünya Dili Türkçe” adıyla yurt genelinde ve yurt dışında bir kampanyanın tertiplenmesine karar verilmiştir.

Söyleşide Doç. Dr. Yunus Emre Tansü, Yunus Emre’nin yaşantısı hayat felsefesi ve yaşadığı dönemin siyasi durumu hakkında bilgi verdi. Yunus Emre’nin yolunun sevgi yolu olduğunu, tüm inanç mensuplarına hoşgörü ile yaklaştığın belirten Doç. Dr. Yunus Emre Tansü konuşmasının devamında şunları söyledi: “Yunus Emre, tasavvuf edebiyatımızın en büyük halk şairlerinden biridir. Şiirlerinde sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanmıştır. Orta Asya’da Ahmet Yesevi ile başlayan halk tasavvuf şiirinin en ölümsüz mısraları sevgi ile mayalanarak, Yunus Emre ile bütünleşmiş ve Anadolu halkına manevi güç aşılamıştır. Yunus Emre Kul hakkı, zulüm, gönül incitme konularına ikaz ederek, toplumsal yardımlaşmayı, dayanışmayı, barışı, hoşgörü ve adaleti yaymaya özen göstermiş, şiirlerinde tasavvufun inceliklerini halka işlemeye çalışmıştır.”






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi