nuy_ypp47.jpg

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Gaziantep’te meydana gelen elektrik kesintilerini TBMM gündemine taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Toğrul, ‘‘Gaziantep metropol bir il olmasına rağmen 2021 yıllında hala bu kadar elektrik sıkıntısı yaşanıyor olmasının nedeni nedir?’’ dedi.



23 Eylül 2021 Perşembe
Gaziantep

Gaziantep’in hemen hemen tüm bölgelerinde elektrik kesintilerinin yaşanması büyük tepki çekiyor ve vatandaş bu durumun bir an önce düzeltilmesi için atılacak adımları bekliyor. Ama, yıllardır bu sorun yaşanmasına rağmen kalıcı bir çözüm bulunmuyor. Hal böyle olunca, HDP’li Mahmut Toğrul, yaşanan bu sıkıntıları meclis gündemine taşıdı.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ KENT HALKININ CANINDAN BEZDİRMİŞ DURUMDA

Toğrul, konu hakkında yaptığı açıklama da, bazı günler 12 saat elektrik kesintileri yaşanıyor diyerek şu ifadelere yer verdi:

* Gaziantep’in birçok bölgesinde neredeyse her gün elektrik kesintileri meydana geliyor. Gaziantep’te yaşanan elektrik kesintileri kent halkının canını bezdirmiş durumdadır. Gün içerisinde bazen birkaç defa ve birçok zaman saatlerce süren elektrik kesintileri hayatı olumsuz anlamda etkilemektedir. Şehir merkezi başta olmak üzere kent genelinde bulunan birçok mahallede günde 5-6 saati bulan ve bazı günler ise 12 saat elektrik kesintileri yaşanıyor.

* Elektrik kesintisi sadece gündelik hayatı değil, tek geçim kaynağı tarım olan çiftçilerin geleceğini de tehdit ediyor, kıtlığa kapı aralıyor. Elektronik tıbbi cihazlara bağlı hastalar, sıcaktan korunmak için klimaya muhtaç olan yaşlılar, hastalar hayati tehlike yaşıyor. Hijyen koşulları ortadan kalktığı için salgın hastalık riski artıyor. Eğitim almak için EBA’ya bağlanması gereken çocuklar en temel haklarından mahrum kalıyor. Pek çok üniversite öğrencisi sınav dönemine denk gelen kesintiler nedeniyle mağdur oluyor.

* Ayrıca elektrik kesilmelerinden elektronik eşyalar da bozulmaktadır. Elektrik kesintileri nedeniyle ulaşımda da aksamalar yaşanmakta, tramvay seferleri durmakta ve trafik lambalarının çalışmamasından sürücüler de trafikte zor anlar yaşamaktalar. Yine Gaziantep bir sanayi kenti olması hasebiyle pek çok KOBİ’de elektrik kesintileri nedeniyle üretim yapamaz hale geliyorlar. Sonuç olarak, ihracatın en büyüğünü yapan, gastronominin zirvesine yerleşmeye çalışan ve birçok alanda şampiyon şehir Gaziantep’te bu kadar sık elektrik kesintisi yaşanması bu şehre yakışmıyor.

ELEKTRİK KESİNTİLERİNİN NEDENİ NEDİR?

Toğrul, açıklamalarının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez’e şu soruları sordu:

1- 2021 Yılı içerisinde Gaziantep’te kaç defa elektrik kesintisi meydana gelmiştir? Elektrik kesintilerinin nedeni nedir?

2- Gaziantep metropol bir il olmasına rağmen 2021 yıllında hala bu kadar elektrik sıkıntısı yaşanıyor olmasının nedeni nedir? Bu kadar pahalı elektrik kullanmanın karşılığında alınan hizmetin bu denli yetersiz olmasının nedeni nedir?

3- Her yıl bütün dağıtım şirketlerine bir yıl içerisinde ne kadar sayıda ve ne kadar sürede kesintiye müsaade edileceğine dair limitler bildiriliyor. Gaziantep’te bakanlığınız belirlemiş olduğu limitlere uyulmuş mudur? Uyulmamış ise bu sınır ne kadar aşılmıştır? Ve bakanlığınız bu konuda Gaziantep Toroslar Dağıtıma cezai yaptırım uygulamış mıdır?

4- Gaziantep’te yaşanan elektrik kesintilerinden dolayı açılan dava sayısı kaçtır? Açılan davalar nasıl sonuçlanmıştır?

5- Sürekli yaşanan elektrik kesintilerinden dolayı elektrikli ev aletleri yanan Gazianteplilerin mağduriyetlerinin karşılanmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır? 2021 yıllı içerisinde mağduriyeti karşılanan vatandaş sayısı kaçtır?

6- Elektrik Dağıtım hizmetinin özelleştirilmesinden sonra Gaziantep ve ilçelerine yönelik, elektrik dağıtım şebekesinin güçlendirilmesi için ilgili firma ne kadar yatırım yapmıştır?

7- Elektrik kesintileri konusunda sanayicinin, esnafın ve çiftçinin yaşamış olduğu mağduriyetlerin giderilmesi konusunda bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar nelerdir? Vatandaşın, üreticinin, esnafın, sanayicinin ve çiftçinin kesintilerden dolayı kaybı ne kadardır? Bu kayıplardan ne kadarı karşılanmıştır?

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi