ss_lP327.jpg

Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim gören 150 öğrenci Sedat Peker'e yakın isim Hasip Şahin'i mahkemede desteklemek için götürülmesinin yankıları sürüyor. HDP’li Mahmut Toğrul, olayı meclise taşırken, Eğitim-Sen Gaziantep ise konu hakkında açıklama yaptı.



16 Ekim 2021 Cumartesi
Gaziantep

Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim gören 150 öğrenci Sedat Peker'e yakın isim Hasip Şahin'i mahkemede desteklemek için götürülmüş, olayın ortaya çıkması büyük tepkilere neden olmuştu. Yaşanan bu olayın ardından HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, bu durumu meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e soran Toğrul’un açıklaması şöyle:

 “Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim gören yaklaşık 150 öğrenci, 13 Ekim 2021 tarihinde sabah okula geldikleri sırada, beden eğitimi öğretmenleri A.S. tarafından okul önünde bekleyen araçlarla Nizip'e götürülmüş. Nizip Adliyesi önüne götürülen yüzlerce öğrencinin Nizip Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi’nde davası görülen mafya lideri Hasip Şahin’e destek için okul müdür yardımcılarının bilgisi dâhilinde öğretmen A.S. tarafından götürüldükleri kamuoyuna yansımıştır. Nizip Adliyesi önünde öğrencilerin bekletildiği ve fotoğraflarının çekildiği belirtilmektedir. Gaziantep’e dönüşte ise öğrencileri taşıyan araçlar yolda Nizip İlçe Emniyet müdürlüğü ekipleri tarafından durdurulunca Öğretmen A.S’nin çevirmeyi görünce öğrencileri bırakarak kayıplara karıştığı söylenmektedir. Daha sonra ise Nizip İlçe Emniyet müdürlüğü ekipleri tarafından öğrencilerin ifadesi alınıp serbest bırakılmışlardır” dedi.

Bakan Özer’e bu olaydan haberdar mısınız diyen Toğrul, şu soruları sordu.

 * Gaziantep Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim gören yaklaşık 150 öğrencinin beden eğitimi öğretmeni A.S tarafından bir mafya liderinin Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasına destek için götürülmesi durumundan haberdar mısınız?

* Haberdar iseniz bakanlığınız bu konuda bir müfettiş görevlendirmesi yapmış mıdır? Yapmadı ise yapacak mıdır?

* Gaziantep Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde meydana gelen bu skandal ile ilgili başlatmış olduğunuz bir adli ve idari soruşturma var mıdır? Var ise başlatmış olduğunuz adli ve idari süreç hangi aşamadadır?

* Nizip İlçe Emniyet müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çevirme sonucunda öğrencileri bırakıp kaçan öğretmen A.S daha sonradan yakalanmış mıdır?  Öğretmen A.S’nin eskiden Ülkü Ocakları başkanlığı yaptığı doğru mudur? Doğru ise hangi yıllarda başkanlık yapmıştır?

* Başkanlık yaptığı yıllar atanıp kamu görevine başladığı dönemden önce midir? Yoksa sonra mıdır?

* Gaziantep Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim gören öğrencilerden kaçı Nizip Adliyesi önüne götürülmüştür? Öğrenciler kaç araç ile Nizip’e taşınmıştır? Öğrencileri Nizip Adliyesi önüne taşıyan araçların ücretleri kim tarafından karşılanmıştır?  

EĞİTİM SEN’DEN AÇIKLAMA

Eğitim-Sen Gaziantep Şubesi ise konu ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Öğrencinin yeri okulu, sınıflarıdır, adliye koridorları değildir denilen açıklama şöyle:

‘’Basına da yansıdığı gibi Gaziantep İli Şahinbey İlçesine bağlı Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim gören 150 civarında  öğrenci Nizip Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi’nde davası görülen bir şahsa destek için, öğretmenleri tarafından 13 Ekim 2021 tarihinde Nizip Adliyesi önüne götürüldükleri görülmüştür.

Bu öğrencilerin okula gelip, okul önünde toplanıp öğretmenleri tarafından planlanarak araçlara götürüldüğü, velilerin şikayeti ve Nizip’teki güvenlik görevlilerince yapılan kontroller de açığa çıktığı belirlenmiştir. Veliler, öğrencilerin bilgi dâhilinde olmadan tanımadıkları bir şahsın duruşmasına götürülmesine ve gövde gösterisine alet edilmesine tepkiler sendikalarımıza, basına ve yetkililere yansımıştır. Bildiğiniz gibi, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamada, olayın doğru olduğunu, öğretmen ve iki müdür yardımcısının açığa alındığını,  soruşturmasını yürüttüğünü kamuoyuna açıklamıştır. Her şeyden önce belirtmek isteriz ki, öğrencinin yeri okulu, sınıflarıdır, adliye koridorları değildir.

Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü ve ailelerin, izni ve bilgisi olmadan hiçbir öğrenci okuldan  ayrılamaz ve başka bir etkinliğe götürülemez; yasal olarak suçtur. Resmi etkinliklerde bile onay alınmak zorundadır. Buna cesaret edenler, bizleri hayret, korku  ve şaşkın içinde bırakmışlardır.  Çocuklar, öğrencilerimiz ciddi bir güvenlik ve yaşamsal riske atılmışlardır. Olası bir kaza, tartışma, gerginlik, mahkeme çevresindeki oluşabilecek gerilimlerden kaynaklı çocuk ve öğrencilerimiz ciddi mağduriyetlerle karşı karşıya kalabilirlerdi. Bu öğrenciler özgür iradeleri dışında, olmaması gereken ortam ve koşullara maruz bırakılmışlardır. Eğitim ve öğretim hakları gasp edilmiştir; hayatları tehlikeye sokulmuştur. Çoğu reşit olmayan öğrencilerin iradeleri yok sayılmıştır; çocuk olarak hakları ihlal edilmiştir.

Öğrencilerin bu tür olaylarda kullanılması, öğrenciler üzerinde ciddi pedagojik ve psikolojik tahribatlar yaratacak,  kişiliklerinin şekillenmesinde olumsuz etkileyecektir.

Bu durumda, okullarımızda öğrencilere güvenli bir ortam sağlanmadığı algısı ve düşüncesi oluşacaktır; bu da ciddi bir tehlike ve kaygıdır. Okullarda öğrencilerimizin bu şekilde yönlendirilmesi, taraflaştırılması, cepheleştirilmesi, kutuplaştırılması ciddi bir sorundur ve tehlikedir”

Okullardaki bu tür oluşumlar, hem okulların hem de toplumsal yaşamda sorunları büyütecektir, birlik, dayanışma, hoşgörü, empati, saygı, işbirliği, demokratik, eşitlikçi ortama ve kişisel hakların gaspına neden olacaktır.  Okullar,  çocukların ayrıştırılacağı, cepheleştirileceği, taraftarlaştırılıp kutup haline getirileceği  yerler değildir. Çocukların, öğrencilerin, toplumun ve geleceğimizin güvende olması, sağlıklı olması, güçlü birlikteliklerin yakalanması, eğitimde verimin ve kalitenin tutturulabilmesi için okullar özgür bırakılmalı;  vakıf, dernek, tarikat, kişisel keyfiyet ve eğitim dışındaki kuruluşların okullardan uzak tutulması zorunludur.

Bu olaydan ders çıkarılıp, öğrencilerimizin okulda olduğu, eğitim hakkından mağdur edilmediği ve öğrencilerin sağlıklı ve güven içinde olmaları için tedbirler artırılmalı ve denetimler yoğunlaştırılmalıdır. Bir daha kimsenin keyfilik, şahsi çıkarına, kişisel ihtiyaçlarına çocukları alet etmeyecekleri dersler çıkarılmalı, gerekli soruşturmalar ciddiyetle sonuçlandırılmalıdır. Okullar, eğitim alanı sevginin, dostluğun, saygı, iyilik, doğruluk, özveri, paylaşım, dayanışma ve demokratik değerlerin geliştirildiği alanlardır. Bu alanların yıpratılmasına, tahrip edilmesine, amacı dışında kullanılmasına asla izin verilmemelidir.’’






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi