AS_9tGkM.jpg

Gaziantep’te Ak Partili Mehmet Tahmazoğlu’nun yönettiği Şahinbey Belediyesi, ilçenin birçok yerinde kentsel dönüşüm yapıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında kamulaştırılan bazı evler yıkılmıyor, bazıları ise yıkılıyor ama enkazı aylarca kaldırılmıyor. Hal böyle olunca, ilçedeki görüntüler savaşın olduğu Suriye ve Ukrayna’yı andırıyor.



27 Haziran 2022 Pazartesi
Gaziantep

Son günlerde İstanbul’da Beyoğlu Belediyesi’nin vatandaşı mağdur etmesiyle gündeme gelen kentsel dönüşüm çalışması, uzun yıllardır Gaziantep’te de yapılıyor. Özellikle Şahinbey’deki kentsel dönüşüm uygulamasında yüzlerce insan bugüne kadar mağdur oldu. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, uzun yıllardır ilçe genelinde çoğu bölgede kentsel dönüşüm yapıyor. Hatta geçtiğimiz yıllarda Şahinbey ilçesinde 31 mahalle afet bölgesi ilan edilmişti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILIYOR, YETERİ KADAR SOSYAL KONUT ÜRETİLMİYOR

Şahinbey Belediyesi, önce Nuri pazarbaşı, Perlikaya, Yazıcık’ta, şu anda ise Kılıçoğlu, Şenyurt, Saçaklı, Eski Garajlar gibi bölgelerde kentsel dönüşüm yapıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında, vatandaşın evleri kamulaştırılıyor ve yıkılıyor. Ancak belediye, yeteri kadar ucuz ve sosyal konut üretmediği için, konut fiyatları yükseliyor. Böylelikle, evi kamulaştırılan vatandaş, gidip oturabileceği sıradan bir daire bile alamıyor ve mağdur oluyor. Çoğu zaman vatandaş, bir daire alabilmek için borçlanmak ve bankadan kredi kullanmak zorunda kalıyor.

EVLER YIKILIYOR, ENKAZ KALDIRILMIYOR

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan evlerin enkazları uzun süre kaldırılmıyor. Bu nedenle, enkazın çevresindeki evlerde yaşayan vatandaşlar, tozun, pisliğin içerisinde yaşam sürüyor. Yıkım yapılan yerler, kent merkezine yakın yerler olduğu için, toz kütlelerinden kent merkezindeki binlerce vatandaşı da etkiliyor.

METRUK YAPILAR, MADDE BAĞIMLILILARININ YUVASI HALİNE DÖNÜŞÜYOR

Kamulaştırma işlemi tamamlanan ve camları, kapıları sökülen bazı yapılar, yıkılmıyor. Yıkılmayan bu yapılar, madde bağımlılarının yuvası haline geliyor. Ayrıca, yine yıkımı yapılmayan yapılar, sokaklarda oyun oynayan küçük yaştaki çocuklar için büyük tehlike teşkil ediyor. Ama çocuklar, bu tehlikeye aldırış etmiyor.

KONUT DİKİLİYOR

Mehmet Tahmazoğlu’nun göreve gelmesinden sonra en büyük icraatlarından birisi kentsel dönüşüm olmuştu. Zira, kentsel dönüşüm karlı bir işti. Nuri Pazarbaşı’nda, Perlikaya’da, Yazıcık’ta ve son olarak da şu anda Esentepe’de yıkılan evlerin yerine yeni binalar dikiliyor. Yeni inşa edilen binalardaki her dairenin fiyatının bir milyon lira olduğu söyleniyor.

BÖYLE GİDERSE İLÇENİN BİR BÖLÜMÜNÜ YIKACAK GİBİ GÖZÜKÜYOR

Kentsel dönüşüm üzerinden inşaatçılığı ve müteahhitliğe soyunan ve bu işi bitirmek gibi bir niyetinin olmadığı gözüken Tahmazoğlu, başkanlık görevine devam etmesi durumunda, önümüzdeki yıllarda kentsel dönüşüme devam etmesinden ve çoğu mahalledeki evleri yıkıp, yerine yeni yüksek katlı binalar dikmesinden endişe ediliyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI DEĞİLİZ AMA…

Gazete olarak, kentsel dönüşüm uygulanmasına karşı değiliz. Ancak bu uygulama yapılacaksa, insanların mağdur edilmemesini, belediyelerin dönüşüm çalışması yapmadan önce yeni yerleşim bölgeleri inşa etmesini, evi kamulaştırılacak vatandaşlara bu bölgedeki binalardan verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Belediye başkanları ve yöneticilerinin bu hususa göre hareket etmesinin kentin yararına olacağını düşünüyoruz.



ok_N616a.jpg 1 / 9

sd_O2NAN.jpg 2 / 9

as_4zhN5.jpg 3 / 9

as_xbhGP.jpg 4 / 9

ok_J2f3F.jpg 5 / 9

pl_CktJe.jpg 6 / 9

km_lUceT.jpg 7 / 9

km_ixZGc.jpg 8 / 9

km_ZC6Wb.jpg 9 / 9

Haber ile ilgili video




Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi