df_M6945.jpg

Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri, Gaziantep adliyesi önünde bir araya gelerek, İran’da kadınların devam eden direnişine destek açıklaması yaptılar.



28 Eylül 2022 Çarşamba
Gaziantep

Açıklamayı okuyan Av. Ceren Yıldız, “Mahsa'nın mücadelesi ve direnişi, bizlerin de mücadelesidir. Bizler de dünya kadın mücadelesinin bir parçası olarak, kadınların özgürlüklerine, ne giydiklerine, ne yaptıklarına karışmayı kendisine hak gören bu zihniyetin tam karşısında, kadınların yanındayız.“ dedi.

ÖFKEMİZ VE İSYANIMIZ BÜYÜK

Jina Masha Amini'nin kaybının üzüntüsü ve öfkesi içindeyiz diyen Yıldız, açıklamalarına şöyle devam etti:

* İran İslam Cumhuriyeti'nde başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesi ile işkence edilen, kaldırıldığı hastanede vefat eden Jina Masha Amini'nin kaybının üzüntüsü ve öfkesi içindeyiz.

* Ölüm nedeninin başına aldığı darbelerden kaynaklandığı kesinleşen Jina Masha, 22 yaşında gencecik bir kadındı. Bu vahim cinayet ile hayattan koparılan bir kadın, bir yaşam, hayaller ve gelecektir.

* Jina Masha nezdinde gerçekleşen bu cinayetle körüklenen ve büyüyense öfkemiz ve isyanımızdır.

* Jina Masha'nın kadın düşmanı ahlak polislerince öldürülmesi, önce İran'da sonrasında ise evrensel boyutta bir kadın hareketini ateşledi. Jina Masha'nın cenazesine katılan kadınların toplu halde başörtülerini çıkarması bu eylemsel tepkilerin yalnızca ilki oldu. Kadın mücadelesi yepyeni bir boyuta taşındı.

* İran'da 1979 yılından beri uygulanan yasalar, kadın düşmanlığı üzerinden inşa edilmiştir. İran Devletinin ve polisinin yönetim erki tarafından, en çok kadın bedeni üzerinde tahakküm kurulmaya çalışılmıştır.

* Kadınlara başörtüyü dayatan, kadınların yaşamlarına, giyimlerine, davranışlarına her türlü müdahaleyi hak gören, İslami kurallara uymadıkları gerekçesiyle kadınları darp eden, katleden bu rejim, yok olmaya mahkûmdur.

* İranlı kadınlar, haklarına ve yaşamlarına yönelik bu saldırılara karşı mücadele etmekten bir an olsun vazgeçmemiştir. Jina Mahsa'nın direnişi bunun en büyük kanıtıdır.

* Jina Mahsa Amini şahsında katledilen tüm kadınlara sözümüz; ahlaksızlık, sizin görünen saç tellerinizde değil, İran'dan tüm dünyaya erkek egemen iktidarların zihniyetindedir.

* Mahsa'nın mücadelesi ve direnişi, bizlerin de mücadelesidir. Bizler de, dünya kadın mücadelesinin bir parçası olarak, kadınların özgürlüklerine, ne giydiklerine, ne yaptıklarına karışmayı kendisine hak gören bu zihniyetin tam karşısında, kadınların yanındayız.

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi