fg_4MBm3.jpg

CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Kireç, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin son 10 yılda 2 katrilyondan fazla faiz ödediğini söyledi.



1 Aralık 2022 Perşembe
Gaziantep

Geçtiğimiz Salı günü yapılan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı 3. meclis oturumunda söz alan CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Kireç, belediyenin mali durumuna dikkat çekti.

Konu hakkında söz alan ve bir konuşma yapan Kireç, şunları söyledi:

* 2023 yılında 8 milyar TL gibi bir gider, 7 milyar 300 milyon TL ise bir gelir bütçesi tahmini var. Arada 700 milyon TL gibi bir fark var. Bu 700 milyon TL, iç borçlanma ile finanse edilecek.

* Şimdi enflasyonist ortamda sizin yaptığınız bu bütçe bütçe değildir.  2019-2023 stratejik plan yaptınız, çöktü. Şimdi 8 milyar TL olarak yaptığınız bu bütçe, 2023’te 16 milyar TL olacak. Yapmayı planladığınız hiçbir hizmeti gerçekleşmeyeceksiniz.

* Önümüzdeki yıl faiz giderleri için 317 milyon TL gibi bir rakam belirlemişsiniz. Geçmiş dönem faiz giderlerine baktığımızda son 10 yılda 2 milyar(katrilyon) TL’den daha fazla bir faiz ödenmiş. Bu ortamda siz hangi akılcı bütçeden bahsediyorsunuz? Hangi performanstan bahsediyoruz? 2 milyar TL faiz ödemişsiniz, burada akılcı bütçe diye kaval okuyorsunuz.

* Şimdi geçmiş dönem borç stok miktarına baktığımızda, yapılan hizmetlerin büyük kısmının borçlanma ile finanse edileceğini söylemişsiniz. Borcu borçla kapatırsak, borç alıp faiz giderlerine harcarsak, yatırım için kaynak ihtiyacını karşılayamayız.

* Bütçeye baktığımda yüzde 35’i yatırım giderleri. Aslında bütçe oluştururken, bütçenin en az yüzde 50’si yatırım giderleri olması lazım.

* Şirketlerin 2022 yılından kalan 222 milyon TL borçları var. Belediyeden şirketleri finanse ediyorsunuz ve bu borç önümüzdeki dönem 250-300 milyon TL’yi bulabilir. Şirketler, köküyle zarar.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi