Toğrul, şunları söyledi: HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Sayın Selahattin Demirtaş iki kez partimizin cumhurbaşkanlığı adaylığını, genel başkanlığını ve milletvekilliğini yaparak, milyonların iradesi ve halkların umudu olmuştur. Dolayısıyla Türkiye siyaset tarihinde önemli bir yeri bulunmaktadır.
Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, 26 Kasım Salı günü sabah 05:30 sıralarında göğüs sıkışması ve nefes alamaması nedeniyle bilinci kapanmıştır. Kalp krizi geçirmiş olan Demirtaş’a, ilk müdahale hücre arkadaşı Sayın Abdullah Zeydan tarafından yapılmıştır. Demirtaş, hastaneye götürülmeyip, cezaevi içindeki revirde pratisyen hekim tarafından muayenesi yapılmıştır. Cezaevi doktoru Demirtaş’ın Kardiyoloji, Nöroloji ve Gastroenteroloji olmak üzere üç ayrı bölüme sevk edilmesini istemiş olmasına rağmen sonrasında ambulans çağrılmış, kendisine sadece EKG yapılmıştır. Böylesi hayati önemdeki bir sağlık sorununa rağmen Demirtaş’ın hastaneye sevki, 7 gün aradan sonra kamuoyu tepkilerinden sonra gerçekleştiriliyor.
Bu bağlamda;
1-Selahattin Demirtaş’a gerekli sağlık müdahalesi neden zamanında yapılmamıştır? Sağlık durumu bu kadar ciddi olmasına rağmen tedavisinin bu kadar geciktirilmesini nasıl açıklıyorsunuz?
2- Böylesi hayati bir rahatsızlığa rağmen hastaneye sevk edilmemesi açıkça Demirtaş’ın hayati risk altında tutulduğu anlamına gelmiyor mu? Acil olarak sevk edilmemesi konusundaki sorumluluğunuzu nasıl açıklıyorsunuz?
3- Sağlık hakkı en temel haktır ve hükümetiniz bu konuda neden sorumluluğunu yerine getirmemiştir? Cezaevinde olan birisinin yaşam güvencesi devlet kontrolü altında iken neden Demirtaş’ın tedavisi bu kadar geciktirildi? Bu kadar bekletilmesi talimatını kim vermiştir?
4- Cezaevinde, tetkik yapma, laboratuvar ve MR çekilmesi gibi koşullar olmadığı için çok hızlı bir şekilde Demirtaş’ın tam teşekküllü bir hastaneye sevki edilmesi gerekirken neden sevk edilmemiştir?
5- Cezaevi doktorunun ‘İleri Tetkik’ raporuna göre Demirtaş’ın güvenlik gerekçesiyle tam teşekkülü bir hastaneye sevk edilmediği doğru mudur?
6- Bu kadar ciddi bir problem neden bu kadar bekletildi? Rutin avukat görüşü gerçekleşmese idi bu olayı ne kadar saklamayı düşünüyordunuz?
7- Demirtaş’ın hastaneye sevki için bakanlığınıza bilgi verilmiş midir? Verilmiş ise ne zaman verilmiştir? Sayın Demirtaş’ın sağlığına ilişkin son durum nedir?
8- Hukukun ayaklar altına alındığı böylesi dönemlerde, en temel hak olan sağlık sorunlarına dahi insani yaklaşmamak vicdansızlık değil midir?
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.