Türkiye’nin en büyük şehirlerinden olan Gaziantep, 2 milyonu aşkı nüfusu, misafir ettiği 500 bin mülteci nüfusu ile 2,5 milyonluk nüfusu bünyesinden barındırıyor. Kış aylarının gelmesi ile birlikte kentte her yıl olduğu gibi hava kirliliği sorunu bir kez daha ortaya çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü Verilerine göre bir yıl içerisinde hava kirliliği sınır değeri yılda 35 kereden fazla aşılmaması gerekirken, bu değer Gaziantep’te 1 yılda 135 kez aşılıyor. Hal böyle olunca Gaziantep, Türkiye’nin ve Avrupa’nın havası en kirli şehirleri arasında yer alıyor.
KALİTESİZ KÖMÜR, TRAFİK YOĞUNLUĞU VE SANAYİ
Yetkililer, Gaziantep’te kış aylarında hava kirliliğinin artmasının nedeninin kömür kullanımı olduğunu ifade ederken, hava kirliliğinde yoğun trafik ve sanayi bölgesinin de etkili olduğu dillendiriliyor. Gaziantep Mahrukatçılar Odası tarafından yapılan açıklamalarda, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) üzerinden vatandaşlara verilen kömürlerin, kalitesiz olduğu ve bun nedenle hava kirliliği sorunu yaşandığı ileri sürülüyor.
KALİTESİZ KÖMRÜ KULLANIMI KİRLİLİKTE ETKİLİ
Hava kirliliği sorununun ana etmenlerinden olan kalitesiz kömür kullanımının yaygın olmasının nedenleri arasında çarpık kentleşme ve pek çok mahallede doğalgaz imkanının bulunmaması gösteriliyor. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi verilerine göre, kentin yüzde 65’i plansız yapılardan oluyor. Plansız olarak inşa edilen çarpık yapılarda ise iskan sorunu nedeniyle doğalgaz kullanım oranı azalıyor. Kış aylarının da gelmesi ile birlikte bölgede yaşayan dar gelirli vatandaşlar, SYDV tarafından kendilerine verilen kalitesiz kömürleri kullanmak durumunda kalıyorlar.
KÖMÜR KULLANIMI YASAK AMA…
Dar gelirli ailelerin yaşadığı kırsal mahallelerde, doğalgaz imkanı getirilmesine rağmen ailelerin yeterli oranda doğal gaz kullanmadıklarını görülüyor. Dar gelirli olan aileler için oldukça yüklü bir maliyete neden olacak olan doğalgaza geçiş, bu nedenle tam olarak uygulanamıyor. Kent genelinde kömür kullanımının yasak olduğu mahallelerde de halen SYDV’lerden verilen kömürlerin kullanıldığı gelen bilgiler arasında.
TRAFİKTE 500 BİN ARAÇ
Kent trafiğine kayıtlı 500 binden fazla araç bulunuyor. Her gün binlerce aracın trafiğe çıktığı kentte araçlardan çıkan gazlar, hava kirliliğine neden oluyor. Her geçen gün artan araç trafiği kent içerisinde yoğunluk sorunlarına neden oluyor. Diğer yandan ise araçlardan yayılan gazlar insan sağlığına zarar veriyor. Vatandaşların sağlığının korunması için trafiğe çıkan araçların sayısının azaltılması ve toplu taşıma araçlarının kullanımının artırılması için çalışma bekleniyor.
DOĞALGAZ ZAMLARI KÖMÜRE DÖNÜŞ BAŞLATTI
Hava kirliliğinde bir diğer unsur ise Organize Sanayi Bölgesi oluyor. Binlerce fabrikanın bulunduğu OSB’de fabrikalarda kullanılan yakıtlar, üretim araçları ve ürünler nedeniyle fabrika bacalarından yayılan dumanlar hava kirliliğinin oluşmasında önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Doğalgaz zamları ile birlikte OSB’de kömür, fuel oil gibi hava kirliliğine neden olacak olan yakıtlara dönüşün başlanması önümüzdeki süreçte hava kirliliğinin daha da artacağının işareti olarak yorumlanıyor.
KOAH HASTALIĞI ARTIYOR
Hava kirliliğinin en büyük sonuçları ise insan sağlığına etkileri oluyor. Kent genelinde göğüs hastalıkları, astım, KOAH gibi şikayetlerle hastanelere başvuru yapan kişi sayısının her geçen gün arttığı öğrenildi. Yaşanan durum kentte ortaya çıkan hava kirliliği sorununun geldiği noktayı göz önüne koyarken, yetkililerin bir an önce hava kirliliği sorununa karşı önlem almaları bekleniyor.
Kaynak: Gaziantep Ekspres
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.