2019 başında 110 lira civarında olan fıstığın kilosunun 190 lirayı bulduğuna dikkat çeken baklava üreticileri, son 2 ayda iç fıstığa gelen zammın 45 lira olduğunu, önlem alınmaması halinde ise Ramazan ayına doğru fiyatların 250 lirayı bulabileceği noktasında uyarıda bulunuyor. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, Gaziantep’te fıstık fiyatlarını 4-5 firmanın yükselttiğini belirterek, ”Fiyatları artıran büyük bazı stokçular. Bu kişiler borsaya koydukları ürünleri yüksek fiyatlara kendileri alıyor veya aldırıyor. O rakam da kabul edilmiş fiyat olarak belirleniyor. Önlem alınmazsa ramazan ayına doğru iç fıstık fiyatları 250 lirayı bulabilir" dedi.
REKOLTEYİ BAHANE EDİYORLAR
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, iç fıstığın baklavanın ana maddelerinden olduğunu vurgulayarak, fıstıklı baklavanın çok sevildiğini ve tüketildiğini, yurt dışında da son yıllarda büyük ilgi gördüğünü ifade etti. Son yıllarda fıstık fiyatlarıyla ilgili sürekli sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Yıldırım, zaman zaman yaşanan hızlı fiyat artışlarının tüm tüketiciler gibi baklava üreticilerini de mağdur ettiğini söyledi. Fıstığın bir yıl var yılı bir yıl yok yılı olduğunu belirten Yıldırım, "Bu yıl fıstığın az olduğu yıldı. Dolayısıyla rekoltenin azlığını bahane eden stokçular, bu durumu istismar ederek ürünü depolarına stokluyorlar, kademeli olarak fiyatları yükselterek burada ciddi rant elde ediyorlar. Sağdan soldan isimler konuşuluyor. İsim olarak teleffuz etmek bize yakışmaz. Bunu tesbit edecek yetkili kişiler, devlettir" diye konuştu.
FISTIK RANT ARACI OLMAKTAN ÇIKARILMALI
Başta Gaziantep olmak üzere bölgedeki fıstık satışlarının çok büyük bölümünün kayıt dışı olduğunu öne süren Yıldırım, geçmiş yıllarda bu konuda ilgili bakanlıklara müracaat ettiklerini, konuyla ilgili önlem alınması noktasında talepte bulunduklarını söyledi. İç fıstığın kilogram fiyatının 2019 başında 110 lira civarında olduğunu dile getiren Yıldırım, ”Geldiğimiz noktada iç fıstığın kilogram fiyatı 190 lirayı bulmuş durumda. Bizlere kargo ve KDV'si ile 200 liraya mal oluyor. Son 2 ayda ise fıstığa gelen zam 45 lira. Yani yılbaşından bu yana yüzde 64, son 2 ayda ise yüzde 33 zam gelmiş durumda. Hersene bunların tekrarlanması bizi üzüyor. Fıstık rant aracı haline geldi. Niye hepsi kayıtdışı. Adamın 100 bin doları var, fıstığa yatırım yapıyor. Parası olan herkes fıstıktan rant elde edilyor. Antepfıstığının rant aracı olmaktan çıkarılması lazım. Çünkü üretime dayalı politikalar üretilirse herkes burada kazanç sağlar. ” dedi.
ARTIŞ SÜRERSE İTHALATIN ÖNÜ AÇILMALI
Piyasayı yakından takip ettiklerini, fıstıkçıları bildiklerini söyleyen Yıldırım, “Küçük esnaf da bu durumdan şikayetçi. Bu işi yapan, fiyatları yükselten Gaziantep'te 4-5 firma. Gaziantep'te fıstık halindeki esnafın hepsi bu durumdan şikayetçi. Fiyatları artıran büyük bazı stokçular var. Bu kişiler borsaya koydukları ürünleri yüksek fiyatlara kendileri alıyor veya aldırıyor. O rakam da kabul edilmiş fiyat olarak belirleniyor. Önlem alınmazsa ramazan ayına doğru iç fıstık fiyatları 250 lirayı bulabilir. Fıstık fiyatlarının artışından bazı karaborsacı ve stokçular dışında kimse memnun değil. Bu artış sürerse sektör çok büyük sıkıntıya girer. Fıstığa zam geldiği için baklavaya zam yapmak çözüm değil. Bu sefer satışlar düşüyor. Geçtiğimiz yıllarda aynı oyun oynandı, birçok esnaf iflas etti. Bu büyük maliyet. Fyat artışının sürmesi halinde fıstık ithalatının önü açılmalı.”dedi.
BAKANLIĞA GİDECEĞİZ
Mehmet Yıldırım, bazılarının fıstık fiyatlarının yükselmesi konusunu üreticileri bahane ederek savunduğunu belirterek şunları söyledi:”Bu kişiler ya piyasa gerçeklerinden habersiz ya da bu işlerden rant sağlıyor. Rekoltenin az olması bahane ediliyor ancak önemli olan ürünün olup olmadığı. Ürün piyasada bol.. Piyasada hala geçen yılın değil, önceki yılın ürünleri var. Ürün bolken bu fiyat artışlarının sebebi nedir? Tamamen borsada oynayıp fiyatları yükseltiyorlar ve korkunç kazançlar sağlıyorlar. Burada kalıcı çözümler üretilmesi gerekiyor. Ürün fiyatıyla oynamanın önüne geçilmesi gerekiyor. Randevu istedik, Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek dertlerimizi anlatacağız. Kaliteli ve fıstıklı baklavanın kilosu şu anda ortalama 100 lirayı buluyor, bir kilogram kaliteli baklavada fıstık ve tereyağının maliyeti 40 lira. Çözüm noktasında, fıstık ticaretinin kayıt altına alınması ve lisanslı depoculuğa geçilmesi gerekiyor.”
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.