Daha önce tıbbi maske fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi nedeniyle satışı yasaklanmış, vatandaşlara eczaneler ve PTT kanalıyla ücretsiz maske temin edilmesi kararlaştırılmıştı. Gelinen noktada maske temininde yaşanan zorluklar nedeniyle bu karardan vazgeçildi. Hükümet tarafından alınan karar ile tıbbi maske satışı serbest bırakıldı.
Tıbbi maske satışlarının serbest bırakılması ile birlikte Gaziantep’te de hemen her yerde tıbbi maske satışları yeniden başladı. Gazetemize konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, maske satışları noktasında devletin denetim mekanizmalarının etkin şekilde işletilmesi gerektiğini söyledi.
“GAZİANTEP’TE 3 MİLYON ÜCRETSİZ MASKE DAĞITILDI”
Açıklamalarda bulunan Demirci, “Gaziantep’e 4 milyon 400 bin maske geldi. Vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılacağı belirtilen maskelerden 3 milyon 70 bin tanesini vatandaşlarımıza ulaştırdık. Geriye kalan 1 milyon 330 bin ücretsiz maskenin daha dağıtımını yapacağız. Anladığımız kadarıyla Sağlık Bakanlığı bundan sonra ücretsiz maske dağıtmayacak. Maske ücretli olarak vatandaşlara sunulacak.”
“OLUMSUZ DURUMLARLA KARŞI KARŞIYA KALDIK”
Ücretli maskelerle ilgili olarak ortaya çıkan sorunu anlatan Demirci, “Maskelerin ücretli hale getirilmesi ile birlikte, “Maskelerin satış fiyatı ne kadar olacak?” sorusu ortaya çıkıyor. Belirlenen taban fiyat, üreticilerin ve aracıların bizlere sattığı ücretin altında olursa sorun yaşanacaktır. Eczaneler olarak bizler, tıbbi maskeleri uygun fiyattan vatandaşlara vermeyi planlıyoruz. Ancak geçtiğimiz aylarda olumsuz durumlarla karşı karşıya kaldık. Çok yüksek fiyatlardan satın almış olduğumuz tıbbi maskeleri vatandaşlara sattık. Bizler üretici değiliz, almış olduğumuz ürünlere vermekle mükellefiz.”
MASKE KULLANIMI HAYATIMIZIN BİR PARÇASI HALİNE GELDİ
Tıbbi maske kullanımının hayatımızın bir parçası haline geldiğini söyleyen Demirci, “Koronavirüs Salgını nedeniyle ortaya çıkan olağanüstü durumu normalleştirmeye başlayacağız. Bundan sonraki süreçte sosyal mesafeye dikkat edilmesi, tıbbi maske kullanımı, hijyen kurallarına uyulması gibi tedbirlere uyarak yaşayacağız. Bu süreçte tıbbi maske kullanımı önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkacak. Bu nedenle tıbbi maskelere ticari bir meta gibi bakılmaması gerekiyor. O nedenle tıbbi maskelerin üretiminden dağıtımına ve eczanelerde vatandaşlara ulaştırıldığı sürece kadar, devletin denetiminin altında olması gerekiyor. Hastalıkla savaşta tedavi kadar tıbbi maske kullanımı da önemli.”
“DEVLET MEKANİZMALARI ETKİN ŞEKİLDE ÇALIŞTIRILMALI”
Açıklamalarını sürdüren Demirci, “Bu nedenle devletin tıbbi maskelerin üretiminden vatandaşlara sunulmasına kadar olan süreçte denetim mekanizmalarını etkin bir şekilde çalıştırması gerekiyor. Ürünlerin kalitesine, standartlarına bakılması gerekiyor. Bunların tamamının insanların insafına bırakılmadan denetlenmesi gerekiyor. Fırsatçılara meydan verilmeden sürecin yönetilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.