Siyasetçi kimliğinin yanı sıra mali müşavirlik yapan Kireç, pandemi süreci ve sonrasında yaşanan ekonomik gelişmeleri gazetemize değerlendirdi.
Kireç, ’’Yeme-içme sektöründe hizmet veren işletmeler, büyük sıkıntı içerisinde. İşyerlerini geziyorum. Kafeler, restoranlar, dürümcüler ve diğer benzeri işyerlerinin cirosu, onda bire düşmüş durumda.’’ dedi.
KİRALAR ÇOK YÜKSEK
Şehir merkezi ve üniversite civarında dükkân kiraları yüksek diyen Kireç,’’10-15 bin lira kira ödeyen işyerleri var. Pandemi sürecinden önce, 5 bin lira ciro çeken bir esnaf, bugün 500 TL ciro çekiyor. Bu işletme, dükkan kirası mı, işçilik mi, yoksa diğer giderlerini mi karşılasın? Bu nedenle, tüm işletmeler perişan durumda. 1-2 ay daha böyle devam ederse, esnaf kepenk kapatacak; iflaslarbaşlayacak ve işsizlik patlayacak.’’ diye konuştu.
ESNAFIN TEMEL SORUNU İŞ YAPAMAMA
Normalleşme süreciyle birlikte büyükşehir belediyesinin turizmi canlandırmak adına esnaf ve sektör temsilcileriyle yaptığı toplantıya da değinen Kireç, sözlerini şöyle noktaladı: ‘’Belediye başkanımız, esnaf temsilcileriyle toplantı yaptı. O toplantı da, esnafa ‘’Kara kod’’ ve tek kullanımlık tuz, biber vs. gibi destekler verileceği belirtildi. Şu anda esnaf iş yapamıyor. Temel sorun bu. Esnaf iş yaparsa, ‘’Kara kod’’ ve tek kullanımlık tuz, biber gibi malzemeleri alır kullanır. Duyumlarıma göre, bankacılar, öğle yemeğine dışarı çıkmama kararı almışlar. Genel müdürlüklerin talimatıyla, öğle yemeklerini, evlerinden getiriyorlarmış. Bu durum, şehir merkezindeki bütün esnafı etkileyecek. Pandemi sonrası normalleşme süreciyle birlikte, işyerleri açıldı. Fakat, gece saat 22:00’ da kapanıyor. Esnaf, zaten akşam saatlerinde iş yapabiliyordu. Böyle olunca da 21:30’da dükkanlar toparlamaya başlıyor. Bu nedenle, satılık ya da kiralık yazısı asılan işyeri sayısı artmaya başladı.’’
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.