Toğrul, konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verirken, aşağıdaki soruları yöneltti: AKP’nin 2002 Kasım’ında iktidara gelmesiyle ihale düzeninin birkaç ayda bir değiştirilmesi dönemi başladı. Böylece kamu ihale düzeni, laçkalaştırıldı, keyfileştirildi, şeffaflığı bozuldu ve uluslararası standartlardan uzaklaşıldı. Keyfilik, rüşvet, yolsuzluk, eş dost akraba kayırmayı önlemek amacıyla kurulan barikatların çoğu kaldırıldı. Haksız kazanç kapıları yeniden açıldı. Kamu yararına olmayan birçok kanun değişikliği gibi bu değişiklikler de hemen hemen itirazsız, gürültüsüz, gözden ırak meydana geldi. Yapılan düzenlemelerle hükümet istediği kişilere istediği projeyi verme özgürlüğüne sahip oldu. Kuşkusuz Cumhuriyet tarihinde de birçok defa yolsuzluk ve kayırmacılık yapılmıştır. Fakat kamu kaynaklarını birilerine aktarmak için tepeden tırnağa bu denli bütünlüklü işleyiş AKP döneminde ayuğa çıkmış durumda. Birçok defa kamu adına yapılan işler ya ihalesiz ya da göstermelik ihalelerle adrese teslim bir şekilde yapılıyor. İktidara yakın belirli şirketler ve iş insanları, özellikle inşaat sektöründe yoğunlaşan ihaleler yoluyla zengin edilmiş, AKP ilk iktidara geldiğinde küçük ve orta ölçekli olan bu şirketler bugün dev holdinglere dönüşmüş durumdalar.
Ülke genelinde durum böyle iken yerellerde de aynı şekilde birçok AKP’linin kamuda ilan edilen ihalelerin birçoğunu aldıklarına dair çok fazlaca kamuoyuna bilgiler yansımaktadır. Kentimiz Gaziantep’te de birçok ihalenin yandaşa peşkeş çekildiğine dair haberlere çok sıkça rastlıyoruz. AKP genel başkanı Erdoğan ‘‘AK Parti’de yeni dönemde ihaleye girene görev yok'’ demişti. Fakat kamudan birçok ihaleyi aldığı iddia edilen Gaziantep AKP il başkanı resmi olarak görevine devam etmektedir. Aynı zamanda Gaziantep’te bazı AKP’li yöneticilerin ve gençlik kolları başkanın da kamudan birçok ihale aldığı söylenmektedir.
Bu bağlamda;
1- Gaziantep AKP il ve ilçe teşkilatlarında yer alan kaç kişinin şirketi bulunmaktadır? Bu şirketlerin 2002’den günümüze kamudan almış oldukları ihalelerin sayısı kaçtır?
2-Gaziantep AKP il ve ilçe teşkilatında yer alıp şirketi bulunan kişilerin yönetime girmeden önce ve yönetime girdikten sonra almış oldukları ihalelerin sayısı 2002’den günümüze ayrı ayrı kaçtır?
3- Gaziantep’te AKP il ve ilçe yöneticilerinin 2002’den günümüze kamudan almış oldukları ihalelerin toplam bedeli ne kadardır?
4- Gaziantep AKP il başkanın devletin ilan etmiş olduğu çuval ihalelerinin birçoğunu ve il yönetim kurulu üyesinin ise başta Devlet Malzeme Ofisi (DMO) olmak üzere Türkiye genelindeki kamu kurumlarından 5 yılda toplamda 230 ihale alması tesadüf müdür?
5- Gaziantep’te AKP yönetimlerine girip ihale alan kişiler AKP yönetimlerine girmeselerdi bu kadar ihale alabilirler miydi?
6- AKP’de yönetici olduktan sonra yöneticilere ait olan birçok şirketin yıldızının hızlıca parladığına şahit oluyoruz. Hem AKP İl Başkanlığı ve yöneticiliği yapıp hem de devletten ihale kovalamayı etik buluyor musunuz?
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.