İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, programın başlangıcında yaptığı konuşmada, sektörün sorunlarının paydaş Oda ve derneklerle güç birliği yapılarak çözülebileceğine dikkat çekti. İMO Şube Başkanı Çeliktürk, inşaat sektörünün ciddi sorunları olduğunu belirttikten sonra "Her şantiyeye bir şef" kampanyası hakkında bilgi verdi. Çeliktürk, "Şantiye şefinin tam zamanlı bulunması bir zorunluluktur. Şantiye şefi eğer tam zamanlı çalışırsa hem verdiğimiz maaşı kat kat çıkaracak hem de daha sağlıklı ve güvenli yapılar inşa edilecektir. İnşaat malzemelerindeki fiyat artışları, çöp konteynırı meselesi ve belediyelerin aldığı yüksek imar ruhsat harçları, yapı ruhsat sürecinin uzatılması ve zorlaştırılması sektörümüzün en önemli sorunlarının başında geliyor. Bu konularda sorunun çözümü için inşaat sektörünün tüm paydaşlarının birlikte hareket etmesi gerekiyor. Yeni seçilecek yönetimin sorunlar ve çözüm önerileri konusunda elini taşın altına koymasını ve inşaat sektörüne sahip çıkmasını bekliyoruz" dedi.
ÜCRETLER MAKUL SEVİYELERE ÇEKİLMELİ
Çeliktürk, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İnşaat sektörüyle ilgili meslek odaları ve paydaş derneklerin bir ve beraber olma zorunluluğu var. Aksi halde, sektör güçsüzleşiyor, sorunların çözümü zorlaşıyor. İnşaat müteahhitleri ülke ekonomisine en fazla istihdam ve gelir sağlayan iş kollarından birisidir. UKOME,Gaski vizesi, ruhsat harcı, imar raporu gibi harçlar için ödediğimiz ücretler düşük rakamlar ile başladı ama sonra 50 bin liralara kadar çıktı. İtiraz olmazsa, birlik olunmazsa 100 bine kadar çıkar. Herkes Gaziantep'te konut fiyatları neden yüksek diyor. Çünkü maliyetler yüksek. Belediyelere verilen oranlar çok fazla. Mesela tek blok bir inşaat yapmaya kalksanız daha temeli atmadan 600-700 bin TL para harcıyorsunuz. Bu rakamların makul seviyeye gelmesi ve sektörün önünün açılması gerek. Tabi ki belediyelerimizin, kamu kurumlarının bazı ihtiyaçları var. Ancak tüm ihtiyaçları da müteahhitlerden, yapı denetim firmalarından karşılamak adil değildir. Çöp konteynırı güzel bir uygulama ama yabancı bir firma işaret edilerek herkesin oradan almasını şart koşmak doğru değildir. Gazi şehrimizde çöp konteynırları üretecek birçok üreticimiz mevcut. Sorunlarımız çok. Ancak sektör olarak bir olursak, ortak tepki verirsek sorunları çözeriz."
DERNEK SORUNLARA DUYARSIZ KALDI
Yenilikçi İnşaat Müteahhitleri Grubunun adayı olan Ömer Kantar ise, müteahhitlerin sesi ve sözü olmak için yola çıktıklarını belirterek, sektördeki tüm paydaş Oda ve derneklerle birlikte hareket etme sözü verdi. Kantar, "Maalesef şimdiye kadar Müteahhitler Derneğimiz meslek odalarıyla birlik olmadı, sorunlara el atmadı. Sektörün merkezinde olup birçok vizyon projelere imza atan bir meslektaşınız olarak sorunları ve çözümleri çok iyi biliyoruz. Kurumlar ve belediyelerle bu sorunlara çözüp bulma adına için yola çıktık. Müteahhitler olarak Yapı Ruhsatların geç alınması şehrimize yatırım isteğimizi azaltmış durumdadır. Kamu kurumunda çalışan arkadaşlarımız serbest piyasaya çıkacaklarını masanın diğer tarafında olabileceklerini unutmamalıdır. Meslektaşlarımızın sesi, sözü ve öncüsü olacağız. Mücadele edeceğiz.Gerektiği yerde meslektaşlarımız lehine sesimizi yükselteceğiz. Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği olarak son iki dönemdir kurumlar tarafından üzerimize yüklenen maddi yük gittikçe artmış bu artışlara dernek yönetimi olarak sessiz kalınıp tepki verilmemiştir" dedi.
KUR DÜŞTÜ, FİYATLAR DÜŞMEDİ
Konuşmasının büyük bölümünü belediyelerin müteahhitlerden aldığı ücretlere ayıran Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkan Adayı Ömer Kantar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "UKOME, çöp konteynırı,Gaski vizesi, Otopark harcı gibi bizimle direk alakalı olmayan ücretler alınıyor. Bu ücretleri ödemek zorunda kalıyoruz. İnşaat Malzeme fiyatları sürekli artıyor. Döviz yükseldi diye malzeme fiyatını yükseliyor. Çimento, Beton, İnşaat demiri , PVC, Seramik, inşaatın temel ihtiyaçlarıdır. Geçen yıl ağustos ayında Dolar 7,4 lira idi. Şimdi de aynı. Ancak geçen yıl Ağustos'ta İnşaat demirinin tonu 3 bin 300 liraydı. Şimdi ise 5 bin 600 lira. Bu fırsatçılıktır. Betonun metreküpünü peşin 185 liraya alıyorduk, 195 TL'ye de vadeli beton alıyorduk. Şimdi döviz aynı fiyatta ama beton 250 lira. Eğer birlik olup ülkemizin yöneticilerine sesimizi duyulabilirsek bu fırsatçılığın önüne geçebiliriz. Geçmiş yıllarda demir fiyatlarına yapılan aşırı fiyat zammına yönelik bir boykot gerçekleştirdik. Çok da başarılı olmuştu.İnşaat Müteahhitleri olarak inşaatlarımızı belli bir süre durdurup başarılı sonuçlar aldık. Yeter ki bir olalım birlik olalım mesleğimize sahip çıkalım. Makam koltuk için değil! Müteahhitlere ve şehrimize hizmet etmek için güçlü ve teknik bir kadro ile yola çıktık Müteahhit arkadaşlarımızın desteğini istiyoruz."
Başkan Çeliktürk ve Başkan Adayı Kantar'ın konuşmaların ardından ziyarete katılan inşaat müteahhitleri ve inşaat mühendisleri de sektörün sorunları ve çözüm yolları ile ilgili konulardaki görüşlerini dile getirdiler.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.