AA_9ZK2H.jpg

Hükümetin açıkladığı memur zammı teklifini değerlendiren KESK Gaziantep Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, teklif edilen rakamın kabul edilemez olduğunu söyledi.



13 Ağustos 2021 Cuma
Gaziantep

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memur zammı için hükümetin ilk teklifinin 2022 yılı için ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 6 ve enflasyon farkı oldu. 2023 yılı ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 6 ve enflasyon farkı teklifi sundu. Hükümetin zam teklifi, memur sendikaları tarafından kabul edilmezken, konu hakkında KESK Gaziantep Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, açıklama geldi.

Parlakçı, konu hakkında yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

‘’6.Dönem Toplu sözleşme görüşmeleri takvimi doğrultusunda kamu emekçileri ve emeklilerinin 2022-2023 dönemini kapsayacak toplu sözleşme görüşmelerinde iktidarın teklifini sunacağı oturum dün saat 11.30’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonunda yapılmıştır.

Görüşmelere, konfederasyonumuzu temsilen Eş Genel Başkanımız Mehmet Bozgeyik ve teknik heyetimiz katılmıştır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin; teklifi açıklamadan önce, kamu işçileriyle dün yapılan toplu sözleşmenin 2021 ve 2022 yıllarını kapsayacağını söyleyerek artış oranlarının farklı olacağını daha baştan ima etmiştir.

Yine, bir enflasyon sorunuyla karşı karşıya olunduğunu, ancak yaşanan enflasyonun maliyetlerden, onun da döviz kurundaki dalgalanmalardan kaynaklandığını ifade ederek iktidarın ekonomik politikalarını aklamak isterken bir handikaba imza atmıştır.

Bakan konuşmasının devamında, Konfederasyonların verdikleri tekliflerde birkaç hususun öne çıktığını belirterek bunların başında 3600 ek gösterge sorununun geldiğini söylemiştir.

Sayın Bakan gerek 3600 ve gerekse de sözleşmeliler konusunda iktidarın yıllardır söyledikleri dışında bir şey ifade etmemiştir. Söyledikleri bir temenniden öteye geçmemiş olup iktidarın değişik sözcü ve yetkileri tarafından daha önce de benzer açıklamalar yapılmıştır.

Teklif sadece ücretlere ilişkin olup yüzlerce talebe hiçbir karşılık verilmemiştir. Buna göre; iktidar 2022 yılı birinci altı ayı için yüzde 5+ enflasyon farkı, ikinci altı ayı için yüzde 6+ enflasyon farkı, 2023 yılı için ise ilk altı ay için yüzde 6+ enflasyon farkı, ikinci altı ay için yüzde 6+ enflasyon farkı teklif etmiştir.

İktidar adına Bakanın teklifini sunmasının hemen bitiminde toplantı sona erdirilmiştir.

Konfederasyonumuz adına basına açıklama yapan Eş Genel Başkanımız, sürecin şeffaf yürütülmediğine, Cumhur ittifakının sendikal alana taşırıldığına dikkat çekmiş, gizli kapaklı görüşmelerin terkedilerek iktidarın pazarlık dahi yapılamayacak teklifi karşısında kamu emekçilerinin çıkarları doğrultusunda iktidarı ciddi bir teklife zorlamak için tüm emek örgütlerini birlikte ve ortak mücadeleye davet etmiştir.

Eş Genel Başkanımız konuşmasında özetle; “Sayın Bakan üretici ve tüketici enflasyon oranları arasındaki farkın her gün biraz daha büyüdüğünden bahsediyor. Ancak buna rağmen kamu emekçilerine reel kaybı telafi etmeyen, ekonomik krizi görmeyen, yoksulluk sınırının çok altında bir teklif sunuyorlar!

 Bizim açımızdan bu teklifin müzakere edilmesi dahi mümkün değildir. Öncelikle 2019-2021 yılları arasındaki yüzde 8,5’lik reel kaybımızın karşılanması ve yoksulluk sınırını esas alan bir artışın sağlanması gerekiyor. Sayın Bakan en az 5 yıldır 3600 ek gösterge ve sözleşmeliler hususunda iktidarın vaatlerini tekrarladı, bağlayıcı bir şey ifade etmedi.

TİS süreci demokratik, şeffaf ve kamu emekçilerinin gözleri önünde yürütülmelidir. Bugün burada siyasal ittifaklaşmanın toplu sözleşme masasına yansımasına şahit olduk. Kapalı kapılar arkasında yürütülen bu düzen açıkça çökmüştür. Gizli saklı görüşmelerin kimseye faydası olmaz. Bugün bir müzakere yürütülmemiş, toplantı alelacele sonuçlandırılmıştır. Buradan Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen ve masada olmayan konfederasyonlara, işçilere, emekçilere yoksulluğa mahkûm eden bu teklife karşı birlikte, ortak mücadele etmeye, tutum almaya çağırıyoruz. Hak-İş, Türk-İş ve iktidar arasında 700 binden fazla kamu işçisini kapsayan toplu sözleşmeye dair de bir algı, bir manipülasyonla karşı karşıyayız. İmzalanan toplu sözleşme kamu işçilerinin taleplerini karşılayacak, yoksulluk sınırını geçecek bir sözleşme değildir. Kamu emekçilerinin yıllardır beklediği 3600 ek gösterge talebinin gereği derhal yerine getirilmelidir.

Sözleşmelilerin hemen kadroya alınması gerekiyor. Yine 190 sayılı ILO’nun “Şiddet ve Taciz Sözleşmesi” imzalanmalı, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi kararı iptal edilmeli, kadın talepleri için ayrı gündem oluşturulmalıdır” demiştir.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi