Bademcik ve geniz eti sorunu bulunan çocukların bademcik ameliyatları ile sağlığına kavuşabileceğini dile getiren Op. Dr. Ali KILIÇ, ameliyatın çocukların okul başarısını da olumlu yönde etkilediğinin altını çizerek, şunları söyledi:
ÇOCUKARDA BADEMCİK AMELİYATI (TONSİLLEKTOMİ)
NEDİR?
Bademcikler, boğazda küçük dilin iki yanında yer alır ve vücudun savunmasında rol oynayan lenf dokularıdır. Vücuda ağız yoluyla giren mikroplarla mücadelede ilk savunma hattını oluşturan bademcikler, özelikle çocukların sağlığı üzerinde önemli bir işlev üstlenseler de bazen tam aksine vücuda zarar verebiliyorlar.
Bademcik enfeksiyonunun tedavisinde antibiyotik, ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Yılda en az 4-5 kez yüksek ateşin eşlik ettiği bademcik enfeksiyonu geçiren, horlama, ağız açık uyuma, ya da 1 kez bile olsa bademcik etrafı abse gelişen hastalara bademcik ameliyatını önerilir.
Bademcikler ayrıca ağzı kokusunun da önemli bir sebebi olabilir.
Örneğin, sık geçirilen bademcik iltihaplarında rol oynayan bakterilerden biri olan Grup A Beta hemolitik streptokoklara karşı oluşan antikorlar, düşük ihtimal de olsa uyku apnesi olarak adlandırılan uykuda solunum durmasına, kalp kapakçıklarında, böbreklerde ve eklemlerde hasara yol açabiliyorlar.
BADEMCİKLERİN ALINMASI NE ZAMAN GÜNDEME GELİYOR?
*Sık sık bademcik enfeksiyonu geçiren çocuklarda ve Bademcik çevresinde abse varsa,
*Üst solunum yolu, bademcik ve geniz eti büyüklüğü nedeniyle tıkanmış ve buna bağlı olarak “uyku apnesi” olarak adlandırılan uykuda kısa süreli solunum durması sorunu gelişiyorsa,
*Sürekli iltihabi durumlar uzun vadede kalp dokularında bozulmaya yol açıyorsa,
*Bademcik ve geniz eti iltihaplanmasına bağlı olarak sık sık orta kulak iltihabı geçiriyorsa,
Bademcikler, vücudun savunmasında görevli olsalar da ameliyat sonrasında vücutta bu dokuların yerine görev yapacak çok fazla doku bulunuyor. Bu nedenle ameliyat sonrasında uzun vadede bağışıklık sisteminde olumsuz bir etki görülmüyor. Ayrıca bademcik ameliyatı sonrasında bağışıklık sisteminin zayıfladığını işaret edebilecek hiçbir bilimsel veri mevcut değil.
Bademcik ameliyatı soğuk bıçak, elektrokoter ve lazer gibi yöntemlerle yapılabiliyor. Genellikle “Radyofrekans” yöntemi tercih ediliyor. Bu işlemin avantajları ise şöyle sıralanıyor: Bu yöntemde, doku çıkarılırken aynı zamanda bademcikleri çevreleyen damarlar ısı yardımıyla mühürlenerek ameliyat sırasındaki ve sonrasındaki kanamalar azaltılıyor. Bu sayede ameliyat süresini uzatan kanamalar görülmediği için normalde 30-40 dakika sürebilen işlem süresi kısalıyor, dolayısıyla çocuk daha az narkoz alıyor ve ameliyat sonrasında ağrı daha az oluyor. Genel anestezi altında yapılan bademcik ameliyatında bazı durumlar dışında hastanede yatış gerekmiyor. Birkaç saatlik gözlem sonrasında hastaneden taburcu olunabiliyor.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.