zx_oDKDh.jpg

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı İslim Arıkan,1 Ocak 2022 tarihi itibarı ile elektrik kullanım bedellerine gruplarına göre yüzde 52 ile yüzde 129 arasında fiyat artışı yapıldığını belirterek, “Buna göre ortalama; Meskenlerde 1. Tarifeye yüzde 52, 2. Tarifeye yüzde 127, Tarımsal sulamalara yüzde 95, Ticari abonelere yüzde 129, Sanayi (AG) abonelerine yüzde 126 oranında, zam yapılmıştır. OSB’de de son aylarda fiyatlar ciddi şekilde artmıştır.’’ dedi.



1 Şubat 2022 Salı
Gaziantep

Arıkan, faturalarla ilgili dikkat çeken bilgiler vererek, tüketicilere faturanızdaki tarife bölümüne bakınız diyerek şu ifadelere yer verdi:

* Faturalarınızda; “ Tek Terimli Tek zamanlı Mesken AG” abone grubu yazıyor ise; bu tarifede hangi gün ve saatte elektrik tüketirseniz tüketin, kWh  başına düşen elektrik fiyatı aynıdır.  Tarifeleri tek zamanlı olmasına rağmen gece saat 22:00’da elektrik ucuz, birçok işlemimi o saatte yapıyorum diyen kişilere rastlıyoruz. Bu yanlış bir anlaşılma ve uygulamadır.   Faturanızdaki tarife bölümüne bakınız. Faturalarınızda; “ Tek Terimli Üç zamanlı Mesken AG” abone grubu yazıyor ise; bu tarifede üç zamana göre fiyatlandırılmaktadır.

* Bunlar gündüz (06:00-17:00) puant (17:00-22:00) ve gecedir (22:00-06:00). Bu tarifede  kWh  başına düşen elektrik fiyatı farklıdır. Üç zamanlı tarifede kademeli tarife bulunmadığından her bir kademeye yaklaşık yüzde 125 artış gelmiştir. Bu tarifeyi seçmek isteyen abonelerin çok dikkatli olmasını ve tüketimlerini iyi analiz etmeleri gerektiğini vurgulamak isteriz.

* EPDK’nın sayfasında bulunan, fatura hesapla linkini kullanarak, sayaçlarındaki 3 zamanı toplayıp, tek zamanlı tarifeyi seçmeleri durumunda kıyaslama yapabilirler. Gerekirse, elektrik tedarik şirketleri ile görüşüp tarife değişikliğine gidebilirler. Ancak EPDK ve dağıtım şirketlerinin vatandaşı bu konuda bilgilendirerek, kendilerine uygun tarife konusunda yardımcı olması gerektiğini gözlemliyoruz. 

* Faturaya esas olmak üzere sayaçlar yönetmelik gereği, en az 25 en fazla 35 günlük dönemlerle dağıtım şirketi tarafından her takvim ayında bir defa okunur. Bu okuma aylık okuma olarak değerlendirilir. Mücbir sebep halleri ile ağır mevsim şartları, dönemsel kullanım ve benzeri nedenlerle okuma yapılamaması ve kurul tarafından uygun görülen haller dışında kullanım yerlerinde sayaçlar yılda en az iki defa okunur.

* Evinizde bir tüketim varsa, faturalama tarihiniz 20 günde olsa, 30 günde olsa, 90 günde olsa, hesaplamada günlük 5kWh alındığı için, geç okumaya ilişkin faturaya yansıyacak endişeli bir durum bulunmamaktadır. Faturalar günlük 5kWh tüketime göre değerlendirilmektedir.  

* Örneğin 25 günlük tüketiminiz 180 kWh ise;  Günlük tüketiminiz; 180/25= 7,2 kWh olarak hesaplanır.  Günlük 5 kWh’ı  1. Kademeden,  geriye kalan 2,2 kWh’ı 2. Kademeden hesaplanır.  Buna göre;  Düşük kademe(1. Tarife) tüketiminiz:  25 günx 5 kWh=125 kWh olarak, Yüksek kademe(2. Tarife) tüketiminiz: 180-125= 55 kWh olarak hesaplanır. 1. Tarife vergiler dahil 1kWh bedeli yaklaşık: 1,37 TL  2. Tarife vergiler dahil 1kWh bedeli yaklaşık: 2,06 TL Buna göre toplam faturamız yaklaşık olarak: 125 kWhx1,37 TL +55 kWhx 2,06 TL=285 TL olacaktır.

* En az 4 kişilik bir aileyi düşünecek olursak, elektrik faturalarında tarife limitinin 150 kWh yerine, minimum  250 kWh’a çıkarılmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Bu takdirde aylık 250 kWh elektrik tüketen 4 kişilik bir aile, elektrik enerjisi tüketme konusunda ihtiyaçlarını normal düzeyde karşılayabilecektir. (Elektrikle ısınmıyor, elektrikle sıcak su ihtiyacını karşılamıyor, klima kullanmıyorsa, kısacası konfor tüketimi yoksa).

* Ayrıca en önemlisi;  250 kWh elektrik tüketim fiyatının da asgari ücret ve emeklinin gelir düzeyi ile karşılayabileceği bir maliyete çekilmesini talep ediyoruz.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi