Şehitkamil Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi uyguladığı Karşıyaka’da kentsel dönüşüm mağduru olduğunu belirten Hasan Bodur, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi önünde 167 gündür nöbet tutuyor. 167 günden beri tek başına nöbet tutan ve muhalefet partilerinin kendisine destek vermediği için kırgınlığını ifade eden Bodur’a CHP’li Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Uğur Kalkan ve Eski Şehitkamil Belediyesi Başkan Adayı Nesrin Tuncel ile HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ve HDP İl Örgütü ziyaret ederek, destek verdi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KAOSU YAŞANIYOR
Bugün sabah saatlerinde adliye önüne giden ve Bodur’u ziyaret eden Toğrul, burada yaptığı açıklama da, ülke genelinde kentsel dönüşüm konusunda uzun zamandır bir kaos yaşandığına dikkat çekerek, şu açıklamaları yaptı:
* Türkiye’de kentsel dönüşüm ve yenilenme uygulamaları genel olarak rant artışını ve el değiştirmeyi hedefliyor. Sıkça dile getirilen Afet meselesi ise yoksulluk, sosyal ve ekonomik ilişkiler gibi dertleri içselleştirmediğinden rantın ve yoksulluğun transferinden öteye geçmeyen bir yaklaşımı işaret ediyor. Dolayısıyla ülke genelinde kentsel dönüşüm konusunda uzun zamandır bir kaos yaşanıyor.
* Türkiye genelinde, birçok konutun yenilenmesi iddiasıyla yola çıkılan kentsel dönüşüm, yüksek gelirlileri ve yandaşın bir kısmını daha çok zengin ederken diğer taraftan ise dar gelirli vatandaşın kâbusu olmuş durumda.
* Kentsel dönüşümde dar gelirliler uzun süreli borçlandırılırken, dönüşüm desteklerinden sermaye ve yandaş faydalanıyor.
* Dönüşüm mağdurlarına birçok örnek vermek mümkün. Bunlardan biriside Şehitkâmil Belediyesi’nin İpekyol (Karşıyaka) mevkiinde gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm mağduru Hasan Bodur’dur.
* Hasan Bodur, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi önünde 167 gündür adalet nöbeti sürdürüyor. Şehitkâmil Belediyesi’nin “kanunu dolanarak” Bodur’un taşınmazını “hukuksuz şekilde” hasarlı bina ilan ederek yıkım kararı alması hukuksuz bir durumdur. Hasan Bodur'un konut dokunulmazlığı ihlal edilmiş ve rızası hilafında, polis vasıtasıyla zor kullanılarak evinden karot(beton örneği) alınmış. İdarenin bu kanun tanımaz tutumu kabul edilemez.
* Kanunen, kentsel dönüşüm yapılan alanlarda yerinde kentsel dönüşüm uygulaması gerçekleştirilmelidir. Toplamda 3 ailenin yaşadığı taşınmazsa aynı bölgede ya da yakın bir yerinde taşınmaz vermek yerine, bugün Gaziantep’te bir daire bile alamayacak para teklif edilmesi kabul edilemez.
* Yapılması gereken yerinde dönüşüm olmasıdır. Mevcut malikte kaç aile yaşıyor ise aynı ailelere bedelsiz bir şekilde konutlarının yapılması gerekiyor. Ama bunun yerine her zaman kentsel dönüşümde bir rant mantığı devreye giriyor.
* Yetkililer eğer bir rant yoktur diyorlarsa, taşınmazların bedelsiz olarak yapılması gerekiyor. Çünkü kentsel dönüşümün asıl amacı, halkı hem korumak hem de onları rahat bir şekilde yeni ve güvenli dairelerine yerleştirmek olmalıdır.
* Kentsel Dönüşüm; bir iki kişi para kazansın diye yüzlerce kişiyi borçlandırmak olmamalıdır.
* Bizler burada kentsel dönüşüme karşı değiliz. Kentsel dönüşüm içindeki adaletsizliğe karşıyız. Şeffaf olunmadığı, yasalara uygun hareket edilmediği için karşıyız. Yurttaşın taşınmazını kendilerine hibe etmelerini isteyen zihniyete karşıyız.
* Son olarak; bir hukuk devletinde yaşayan hiçbir vatandaş, kendi idarecileri tarafından böyle bir haksızlığa ve çaresizliğe itilmemelidir. Biz HDP olarak bu noktada Hasan Bodur’la dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtmek istiyor, kendisinin hem sürdürmüş olduğu nöbeti hem de sürmekte olan idari yargılamasının takipçisi olduğumuzu belirtmek isteriz.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.