as_MOvDI.jpg

Gazetemiz, geçtiğimiz günlerde İzmir Ticaret Odası’nın aidatlarda indirime gittiğini yazmış, aynı indirim Gaziantep’te yapılamaz mı? demişti. Yaptığımız araştırmalara göre, GTO’nun bırakın indirime gitmeyi, her yıl aidatlara yüzde 10 ile 15 arasında zam yaptığı öğrenildi.



22 Şubat 2022 Salı
Gaziantep

Gazetemiz, geçtiğimiz günlerde bir haber yapmış, söz konusu haber de, İzmir Ticaret Odası’nın ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak, üyelerinin aidatlarında yüzde 28 oranında indirim yaptığını belirtmişti. İzmir’de alınan örnek kararın Gaziantep’te uygulanmasını ve Gaziantep Ticaret Odası’nın da böyle bir karar almasının üyelerin yararına olacağını ve özellikle küçük ölçekli işletmelerine az da olsa bir katkı sunulabileceğine dikkat çekmişti.

BIRAKIN İNDİRİMİ, ZAM YAPILMIŞ

Bu haberin ardından, odaların aidat ve diğer evraklar da almış olduğu ücretler de artış yapıp yapmadığını araştırdık. Edindiğimiz bilgilere göre, GTO’nun son üç yıl içerisinde oda aidatlarında yıllık zam yaptığını öğrendik. Öyle ki, 2019 ve 2020 yıllarında yüzde 10 civarında bir zam yapan odanın, geçen yıl(2021) kapanmaların yaşandığı, esnafların ve işletmelerin ciddi mağduriyetler yaşadığı bir dönem de ise yüzde ücretlere yüzde 15 zam yaptığı öğrenildi.

ONLARCA KALEM GELİRİ BULUNUYOR

31 bin üyesi ile Gaziantep’in en büyük odası olan ve milyonlarca lira bütçeye sahip olan ticaret odasının birçok kalem de geliri var. İnternetten yaptığımız araştırmalara göre, ticaret odalarının kayıt ücreti, yıllık aidat, munzam aidat, yapılan hizmetler karşılığı alınan ücretler, belge bedelleri, yayın gelirleri, bağış ve yardımlar, para cezaları, iştirakler kârı, gemilerden alınacak ücretler, misil zamları, menkul ve gayrimenkul sermaye iratları, şirket kârları ve döviz gelirleri, tarife tasdik ücreti ve sair gelirler gibi gelir kalemleri olabiliyor.

ODANIN GELİRLERİ NE YAPILIYOR?

Yukarı da saydığımız gelir kalemlerine sahip olan GTO’nun üyelerden elde ettiği milyonlarca TL’lik gelirleri ne yaptığı ve bu gelirlerin nerelere harcandığı merak konusu. Bildiğimiz kadarıyla odanın personel gideri, bina giderleri, yemek vs. gibi giderleri oluyor. Bu giderleri çıktıktan sonra geri kalan bütçenin ise ne yapıldığı merak konusu.

PANDEMİ SÜRECİNDE ÜYELERE DESTEK VERİLDİ Mİ?

Yaklaşık 2-3 yıldan beri dünyayı etkisi altına alan ve ekonomileri zora sokan bir pandemi süreci yaşanıyor. Bu süreçte lokantalar, restoranlar, kafeler, pastaneler, tatlıcılar, baklavacılar gibi hizmet sektöründe hizmet veren işletmeler ya kapatıldı, ya da sadece paket servisi verdi. Böyle olunca ise bu işletmeler ciro kaybına uğradı. Durum böyleyken ticaret odası, mağduriyet yaşayan üyelerine herhangi bir yardım yaptı mı? yaptıysa nasıl yardımlar yaptığı ve bu yardımlar için ne kadar bütçeden para aktardığı ise cevap bekleyen sorular arasında.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi