Türkiye’nin en çok ihracat yapan iller arasında 5’inci olan Gaziantep’teki sanayicilerin ve üreticilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çeken Eren, son aylarda başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere enerjideki maliyet artışlarını sanayicileri ve üreticileri mağdur ettiğini ifade etti.
Son aylarda başta doğalgaz olmak üzere enerjideki maliyet artışlarının büyük bir bölümünün sanayici tarafından fedakâr bir şekilde karşılandığını belirten Eren, sanayicilerin, bir yandan ihracata dayalı bir büyüme için gayret gösterirken, bir yandan yükselen elektrik, doğalgaz, hammadde, gümrük vergileri gibi sorunlarla mücadele ettiğini söyledi.
Enerji maliyetlerinin sanayicinin yükünü ağırlaştırdığına dikkat çeken Eren, artan elektrik fiyatlarına çözümün ise güneş enerjisi olduğunu belirtti.
Eren, Gaziantep’in genelde Türkiye’nin özelde ise Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ekonomi ve sanayi alanında lokomotif görevini üstlenen bir şehir olduğunu vurguladı.
Gaziantep’in özellikle sanayi ve imalat sektörlerinde 7 kıtaya binlerce ürün ihraç ederek Türkiye ekonomisine sürekli bir şekilde döviz girdisi sağladığını ifade eden Eren, “Tekstilden halıya, gıdadan mobilyaya her türlü üretim ve imalat maddeleri olmak üzere üretimde canla başla çalışarak dünyanın dört bir tarafına sevkiyatlar gerçekleştirmektedir.” dedi.
“SANAYİCİLER ENERJİ MALİYETİ KARŞISINDA ZORLANIYOR”
Sanayicilerin son aylarda yükselen elektrik, doğalgaz, hammadde, gümrük vergileri ve döviz kurları gibi birçok sorun yaşadığını ifade eden Eren, “Türkiye’nin sanayi başkenti olmak gibi büyük bir sorumluluğu yüklenmiş olan şehrimiz yükselen elektrik, doğalgaz, hammadde, gümrük vergileri ve döviz kurları nedeni ile çok zor günler geçirmektedir. Türkiye’de tüketilen elektriğin yüzde 70’ini iş yerleri kullanmaktadır. Şunu özellikle belirtmek isterim ki Türkiye’deki elektrik tüketiminin yüzde 16,7’si plastik ve petrokimya sanayisinin üretimi için kullanılmaktadır. Ülke ekonomisine en çok katkı sağlayan sektörlerden plastik sanayi de diğer sektörler gibi enerji maliyeti karşısında zorlanıyor.” diye konuştu.
“DOĞALGAZ VEYA ATIK YAKITLARDAN ELEKTRİK ÜRETEN FİRMALAR DESTEKLENMELİ”
Bu soruna çözüm olarak fabrikaların dış cephe yalıtım sistemlerinin yapılması konusunda teşviklerin verilmesi gerektiğini belirten Eren, “Fabrikaların elektrik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla güneş paneli sistemleri kurulması konusunda iş adamları ile ortak çalışılmalı ve bu sistemin faaliyete geçirilmesi amacıyla teşvikler verilmelidir. Ayrıca sanayici ürettiği malı en az 4 veya 6 ay vade ile satabildiğinden elektrik faturalarındaki ödeme vadesi her ay değil de her bir fatura için en az 3 ay ertelenerek ödeme vadesi uzatılmalıdır. Doğalgaz veya atık yakıtlardan elektrik üreten firmalar desteklenmeli ve üretilen elektriğin sanayiciye daha makul bir fiyata ulaştırılması sağlanmalıdır. Doğalgaz, elektriğe oranla ortalama yüzde 40 daha uygun fiyatlı olması sebebi ile sanayicilere makine teçhizat hibe veya teşvikleri sunulmalı, elektrik ile çalışan makinelerin doğalgaz ile çalışan makinelerle değiştirilmesi veya doğalgaz ile çalışma sistemine dönüştürülmeleri sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.
“SANAYİCİYE TAŞIMA İŞLEMLERİNDE TEŞVİKLER VERİLMELİDİR”
Ticaret Bakanlığının açıklamış olduğu bilgilere göre 2021 yılının ilk 10 ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 84.1 olduğunu anımsatan Eren, şunları söyledi:
“Dolayısıyla ihracat ithalatı karşılamamaktadır. Yüzde 15,9 oranında dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bu sebeple sanayicinin ülkemize döviz girdisi sağlamasına yardımcı olmak için gümrük vergilerinde daha çok ürünlere vergi muafiyeti getirilmelidir. Türkiye’nin 2021 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu vergilerin yüzde 25’i gümrük vergilerinden oluştuğundan sanayicinin üzerindeki vergi yükü hafifletilmelidir. Ayrıca gümrük işlemleri prosedürler kolaylaştırılmalı ve ihracat işlemlerinde ivedilik sağlanmalıdır. Ek çözümler olarak nakliye masrafları konusunda sanayiciye gerek deniz yolu ile gerekse kara yolu ile taşıma işlemlerinde teşvikler verilmelidir.”
“YURT İÇERİSİNDEKİ TEDARİKÇİLERİN DÖVİZ İLE SATIŞ YAPMASINA ENGEL OLUNMALI”
Sanayi sektörünün en fazla olumsuz etkilendiği durumun döviz kurlarındaki belirsizlikler ve ani fiyat yükselişleri olduğunu belirten Eren, “Bu durum sanayi sektörünü tedirgin etmekte ve yeni yapılacak yatırımların ertelenmesine sebep olmaktadır. Çözüm olarak yurt içerisindeki tedarikçilerin döviz ile satış yapmasına engel olunmalı ve böyle işyerleri düzenli aralıklarla denetlenmelidir. Yurt dışı alım ve satımlar diğer ülkelerle TL ile yapılacak şekilde anlaşmalar yapılmalıdır. Üreticilerin ihracat ve ithalat işlemlerinde oynak ve yüksek döviz kurunun önüne geçilmesi amacıyla sabit düşük kur uygulaması faaliyete geçirilmelidir.” şeklinde konuştu.
“İŞÇİ GREVLERİNDE YEREL YETKİLİLER ARABULUCULUK YAPMALI”
Gaziantep’teki sanayicilerin karşılaştığı sorunların birisinin de işçi grevleri olduğunu ifade eden Eren, “Geçtiğimiz günlerde 10’a yakın fabrikada cereyan eden ve binlerce işçinin katıldığı işçi grevlerini üzülerek izliyoruz. Bu durum ülke ekonomisine zarar vermekle beraber sanayiciyi ve işçiyi olumsuz etkilemektedir. Böyle üzücü vakaların bir an önce son bulması ve bir daha yaşanmaması amacıyla acilen çözüm bulunmalıdır. Yerel yetkililer olayları izlemek yerine arabuluculuk yapmalı ve her iki tarafın memnun edilecek şekilde uzlaşma yoluna gitmelerini sağlamalıdır.” dedi.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.