Gaziantep’te üye sayısı ve bütçesi en fazla olan odaların başında Ticaret Odası geliyor. Yaklaşık 30 bin üyesi olduğu bilinen ve milyonlarca lira geliri olan oda, Tuncay Yıldırım’ın başkan olmasından sonra yapılan fuzuli harcamalar ve israflarla dikkat çekiyor.
GASTRONOMİ RESTORANI: Tuncay Yıldırım’ın başkan seçilmesinin ardından, odanın başkan yardımcısı lokantacı Uğur Acıoğlu oldu. Uğur Acıoğlu'nun başkan yardımcısı olmasından sonra, oda birden gastronomi ve lokanta işine girdi. İpekyolu üzerinde bulunan ve daha önce bir özel işletme olan kebapçı satın alındı. Buraya milyonlarca lira harcandı ve burası uygulama lokantası yapıldı.
FİYAT POLİTASI BELİRLEMESİ GEREKEN ODA, KENDİNİ KATMER BÖREĞE VERDİ: Bir gastronomi söylemi tutturuldu ve ciddi pahalılıktan dolayı kentte insanlar yemek, kebap, baklava yiyemez hale geldi. Bu durumdan hemen hemen herkes şikâyetçiyken, oda ve yönetimi bu sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapmak yerine, gidip işletme kurdu.
NE KADAR HARCANDI?: Bu mekân için odanın önce 8 milyon TL, daha sonra ise 4 milyon TL harcamak için meclisten yetki aldığı bilgisi vardı. Bu bilgiyi odaya sorduk ve doğrulatmak istedik. Sorularımıza cevap verilmedi ve bilgi edinme kanunu çerçevesinde bilgi istememiz istendi. O yol ile başvurduk ve harcanan parayı kamuoyuna duyurmak istedik. Ancak, istediğimiz bilgi, kurumun iç işleyişi hakkında olduğu gerekçesiyle verilmedi.
AVRUPA GEZİSİ: Bilgi vermeme durumu sadece lokanta ile sınırlı kalmadı. Geçtiğimiz günlerde oda meclis üyelerinden oluşan bir heyet, Avrupa gezisine çıktı. Gezi yaklaşık yedi gün sürdü ve çok sayıda şehir gezildi. Yine bu gezi ile ilgili de daha önce bilgi almak istemiştik. Ancak oda yetkilileri, bu gezinin içeriğine dair bilgi veremeyeceklerini, bilgi edinme kanunu çerçevesinde başvuru yapmamızı istedi. Bizde başvuruyu yaptık ve sorularımızı yönelttik. Ancak, henüz olumlu ve olumsuz bir cevap verilmedi. Tahminimiz yine lokantada olduğu gibi, kurumun iç işleyişi hakkında olduğu gerekçe gösterilererk bilgi verilmeyek.
BİZ GÖREVİMİZİ YAPTIK: Gazete olarak, kamusal görev sorumluluğu bilinci ile hareket ettik ve oda üyelerinin paralarının nerelere ve nasıl harcandığını sorgulamak, kamuoyunu bilgilendirmek istedik. Ancak, oda ve yönetimi, şeffaflık ve hesap verebilirlikten uzak bir yönetim anlayışı içerisinde olduğu için, halkın gerçekleri öğrenmesini istemedi. Bizde bu bilgiyi kamuoyuna sunuyor ve odanın nasıl ve ne şekilde yönetildiğinin yorumunu sizlere bırakıyoruz.
YEMEK, BÖREK, KATMER İLE KALKINMA OLMAZ: Geçtiğimiz günlerde ünlü bir ekonomist, Türkiye’nin İsrail’den aldığı 2-3 kb’lık yazılım karşılığında tam 500 tır tekstil ihracatı yapması gerektiğini, o nedenle ülke kalkınmasının katma değeri yüksek ürünler üretmekle mümkün olabileceğini söylemişti. Dünya, uzayda yaşamın başlamasını, 5.0 endüstrisini, yapay zekayı, yeşil dönüşümü konuşup ve uygulamaya çalışırken, bizim ticaret odamızın ve yöneticilerinin güya kebap, katmer ve yemek yapımını öğrenenlerin uygulama yapması için bir merkeze10-12 milyon TL harcaması üzüntü verici. Buradan oda başkanı Tuncay Yıldırım ve yöneticilerine kalkınmanın yemek, baklava ve kebap yapmayı öğretmekle mümkün olmayacağını, kentin ve ülkenin katma değeri yüksek ürünler üretmesine katkı sunacak çalışmalar, projeler, gerekiyorsa bu doğrultuda merkezler inşa etmelerinin daha yararlı olacağını bilmelerini isteriz.
BELEDİYEDE BENZER ÇALIŞMALAR YAPIYOR: Ayrıca, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin de MUSEM Akademi adı altında yemek ve mutfak eğitimleri verdiğinin bilinmesini isteriz. Yani anlayacağınız hem büyükşehir belediyesi, hem de ticaret odası benzer çalışmaları yapıyor.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.