Gazetemiz, geçtiğimiz günlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in müjdesini verdiği 14 bin konutun akıbetini sormuştu. Haberimizin üzerinden günler geçmesine rağmen, belediyeden konu hakkında herhangi bir açıklama ve bilgi gelmedi.
KONUTLAR İÇİN KREDİ KULLANMA YETKİ ALINMIŞ
Yayınladığımız haberin ardından konu hakkında araştırmalar yaptık. Araştırmalarımıza göre, geçtiğimiz aylarda bu konutların yapımı için belediye kredi kullanmak istemiş. Bu teklif, meclisten onay almış ve Başkan Fatma Şahin'e kredi işlemlerini yürütmek için yetki verilmiş.
MUHALEFETTEN SES YOK
Yayınladığımız haberin ardından CHP ve İYİ Partili bazı vekillerden, il başkanlarından konu hakkından açıklama almak istedik. Ancak, isteğimize olumlu cevap veren olmadı. Durum böyle olunca, biz de geçtiğimiz günlerde 100 bin konut projesi ne oldu? diyerek, bir basın açıklaması yapan HÜDAPAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer’den konu hakkında görüş aldık.
MÜJDENİN VERİLMESİNİN ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇTİ, AMA SES YOK
Gaziantep’in sanayi ve ticaret kenti olduğu için ciddi göç aldığını, belediyelerin de bu hususu göz önüne alarak, gereken tedbirleri alması gerektiğini ifade eden Göçer, şu sözleri söyledi:
* Gaziantep’teki konut ve kira sorunu sadece mültecilerden kaynaklı değil. Kentimiz, sanayi şehri olmasından dolayı ciddi göç alıyor. Hal böyle olunca, konut ve kira sorunu büyüyor. Tabi, bu sorunu biz siyasetçiler ve belediyeler göz önünde bulundurmalı ve ona göre önlemler almalı.
* Geçtiğimiz günlerde bir hesap yaptık. 2+1 bir dairenin maliyetini çıkarttık. Bir dairenin 500 bin lira arsa, 500 bin lira ise yapım maliyeti var. Bu tutar, toplamda 1 milyon TL yapıyor. Şimdi bu daireyi yapan kişi, daireyi bedavaya verse dahi masrafı 1 milyon TL.
* O nedenle kurumlar ve belediyeler, zaman zaman konut müjdeleri açıklıyor. Bunun sonuncusu ise sizin gündeme getirdiğiniz 14 bin konut müjdesi. Bu müjde, hem konut fiyatlarının yükselmesi, hem de dar gelirli vatandaşların barınma sorununu çözmek için verildi. Ancak, müjdenin verilmesinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen, bu konutların temeli dahi atılmadı.
* Elbette müjde vermek, yeni projeler açıklanması güzel. Ancak, siz bir müjdeyi açıkladığınız da, insanlar beklenti içerisine giriyor. Müjdenin gerçekleşmesini bekliyor. Fakat, sonrasında verilen o müjde gerçekleşmezse, insanların morali bozuluyor, psikolojik olarak çöküyorlar.
* Diğer yandan, kentimizde kentsel dönüşüm eksik yapılıyor. Bunun yanı sıra, yeni bölgeleri imara açmakta sıkıntılar var. Onun için belediyelerin, hazine arazilerini alıp arsaya çevirmesi, bu arsaları ise vatandaşa verip bir proje dâhilinde yapılmasını istemeli. Ya da müteahhitlere verip kat karşılığı bu arsalara konut yaptırmalı ve o konutları ucuz yollu vatandaşa vermelidir.
* Bugün bir vatandaşın kira bedeli, ortalama 4 bin TL olarak değerlendiriliyor. Ülkemizde asgari ücret ise 4 bin 250 TL. Şimdi vatandaş 3-4 bin TL kiraya verirse, bu kişi ailesini nasıl geçindirecek, çocuğunun okul ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak? O nedenle siyasetçiler, belediyeler ve TOKİ’nin bir an önce dar gelirli vatandaşlarımıza konut yapması, bu konutların ise uygun taksit koşullarıyla verilmesi gerekiyor.
* Şayet böyle yapılırsa, işte o zaman kentimize refah, huzur, mutluluk gelir. Yok bu dediğimiz yapılmazsa, kira fiyatları ortalama 4 bin TL, konut fiyatları ise en az 1 milyon TL olur. Böylece vatandaşın psikolojisi yavaş yavaş çöker ve ev sahibi olmak hayal oluyor. Bu nedenle, büyükşehir belediyesi müjdesini verdiği konutları bir an önce yapmalı ve halka uygun fiyatlı dağıtmalıdır.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.