Geçtiğimiz günlerde Burç’ta meydana gelen orman yangınında onlarca hektar alan zarar görmüş ve yangın birkaç saat içinde kontrol altına alınmıştı. Yangının neden çıktığı henüz belli olmazken, yangının yaşandığı alanın ne olacağına dair yorumlarda gelmeye devam ediyor.
KÖSE’DEN GAZETEMİZE AÇIKLAMA
Konu hakkında Tema Vakfı Eski Yönetim Kurulu Üyesi ve Gaziantep İl Temsilcisi ve son yerel seçimlerde CHP’nin Şahinbey Belediye Başkan Adayı olan Sait Köse, gazetemize açıklamalarda bulundu. Yangından etkilenen alanın derhal ağaçlandırılması gerektiğini söyleyen Köse, ’’Geçtiğimiz dönemlerde Akdeniz ve Ege bölgelerinde çıkan yangınların ardından bazı alanlar otel olmak üzere birilerine peşkeş çekildi. Buradan yola çıkacak olursak, Burç’ta yanan bölge için kafamızda acaba sorusu oluşuyor. Kimse öyle bir düşünce içerisine girmesin. Sayın Valimiz Davut Gül’ün söylediği gibi, Gaziantep orman fakiri bir kent. O nedenle sınırlı orman alanlarımız korunmalı ve geliştirilmelidir. Bu kapsamda yanan bölgenin derhal ağaçlandırılması ve yeşil alana dönüştürülmesi gerek.’’ dedi.
GEÇMİŞTE YANAN TOPRAK ALANI YENİDEN AĞAÇLANDIRILMIŞTI
Yaklaşık 17-18 yıl önce İpekyolu üzerinde LPG yüklü bir tankerin infilak etmesinin ardından çıkan yangında ormanlık bir bölgenin yandığını belirten Köse, ‘‘Yıllar önce meydana gelen o olayın ardından o bölgede bulunan ormanın bir bölümü yanmış, hatta topraklar bile küle dönmüştü. Ama o dönemde orman mühendisi arkadaşlarımız o bölgeyi inceledi ve o bölgede yeniden ağaçlandırma çalışması yapıldı. Bugün toprağın bile yandığı o alana dikilen ağaçlar büyüdü ve oksijen deposu haline geldi. Aynı işlem burası için de geçerli.’’ diye konuştu.
ORMANLARI KORUMAK HEPİMİZİN GÖREVİ
Orman bakımından fakir bir kent olan Gaziantep’te sınırlı sayıdaki orman alanlarını korumak hepimizin görevidir diyen Köse, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Özellikle yaz aylarında cam parçası, teneke parçası ve benzeri cisimler ormanlara atıldığında güneş ile temas edip yangına sebebiyet verebiliyor. O nedenle vatandaş olarak hepimize görev düşüyor. Elimizdeki çöpleri ve metalleri rastgele orman bölgelerine atmamalıyız. Ormanlık alanları temiz tutmalıyız. Bu konu da hepimizin duyarlı olması gerekiyor. Ayrıca, bir yangında sadece ağaçlar yanmıyor. Ormanlarda ve toprağın içinde yaşayan milyarlarca canlı beraber yanıyor. İşte bu nedenle, olaya sadece ağaç ve orman yangını olarak bakmamamız gerekiyor.’’ dedi.
365 GÜN YANGINA HAZIR EKİPLER OLMALI
Orman yangınlarının sadece yazın çıkmadığını, çoğu zaman kış aylarında dahi yangınların çıkabildiğini anımsatan Köse, sözlerini şöyle noktaladı:‘’Geçtiğimiz yıl çıkan yangınlarda hangarlarda bekletilen söndürme uçakları yangınlara müdahale edememişti. Ama bu yıl çıkan yangınlarda o uçakların müdahale ettiğini görüyoruz. Kardeşim uçak bakımsız ve bozuk ise hurdaya ayırın ve yenisini alın. Ama bakımı yapıldığında kullanabilecek durumu varsa 365 gün yangın olacakmış gibi hazır kıta bekletin. Bunun yanında ekipman ve yangına müdahale edecek personeller bulundurulmalı. Bir ağaç bir insan kadar önemli ve gereklidir. Devlet beni nasıl yaşatıyorsa ormanları da benim gibi yaşatmalıdır. Çünkü bu ormanlar oksijen deposu ve önemlidir. Devlet olaya böyle bakmalı. Ayrıca, belediyelerde bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmeli ve gerektiğinde orman işletmelerine destek verecek bir konumda yer almalıdır.’’
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.