fg_CB45s.jpg

Eğitim Sen Gaziantep Şubesi yaptığı açıklamada, ‘Ekmeğimiz, onurumuz ve çalışma barışımız için öğretmenlik meslek kanunu iptal edilsin’ dedi.



25 Eylül 2022 Pazar
Gaziantep

Yeşilsu’da yapılan basın açıklamasına HDP Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, bazı sendika yöneticileri ve eğitimciler katıldı. Burada konuşan Şube Başkanı Ömer Parlakçı, öğretmenlik meslek kanununun iptal edilmesini istedi. Parlakçı,’’1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleğidir. Bu temel gerçeği yok sayarak öğretmenleri kariyer basamaklarına göre bölmek, farklı ücret politikaları üzerinden ayrıştırmak öğretmenler arasındaki ilişkilerin ve mesleki dayanışmayı bozacak.” dedi.

NİTELİKLİ VE NİTELİKSİZ ÖĞRETMEN ALGISI YARATILMAK İSTENMESİ SON DERECE TEHLİKELİ

Nitelikli ve niteliksiz öğretmen algısı yaratılmak istenmesinin son derece tehlikeli olduğunu kaydeden Parlakçı, açıklamalarına şöyle devam etti:

* Öğretmenlerin mesleki birikimi ve niteliğini yok sayarak hayata geçirilmeye çalışılan kariyer basamakları uygulaması öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürecek özellikler içeriyor. ÖMK ile birlikte okullarda çocuğunun sınıfına uzman ya da başöğretmenin girmesini isteyen velilerle okul idaresi ve öğretmenler arasında gerilimler yaşanması, öğrencilerin sosyal statüsü ve öğretmenlerin kariyerine göre okullarda ‘özel sınıflar’ oluşturulması yaygınlaşacak.

* Emekçiler arasında ayrımlar, hiyerarşiler ve eşitsizlikler yaratması kaçınılmaz olan, adaletsizlikleri ve haksızlıkları derinleştirmeyi hedefleyen ÖMK’ye karşı emekçiler açısından üretilebilecek en güzel yanıtın ise bir araya gelmek ve ortak mücadele yürütmek olduğunu düşünülüyor.

* Öğretmenleri birbiri ile yarıştıran, ayrıştıran, hiyerarşi yaratan ve maaş artışını sınav sonucuna bağlayan, “eşit işe eşit ücret” ilkesini yok sayan, öğretmen emeğini değersizleştiren bir eğitim yaşamını sürdürme tehlikesine karşı iş yerlerimizden başlayarak yerellerde ve merkezi düzeyde tüm eğitim sendikalarının bir araya gelerek ortak tutum belirlemesi taleplerimizin karşılık bulması açısından önemli.

* Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri de dikkate alınmalı. Öğretmenler için düşünülen iyileştirmeler, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor.

* Talebimiz öncelikle kariyer basamakları sınavının yapılmaması ve ÖMK’nın iptal edilmesi ve gerçek bir meslek kanunu hazırlanmak isteniyorsa ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı’ temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil, tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalı.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi