df_CPG19.jpg

Geçtiğimiz günlerde baklavaya yapılan zamları hemen hemen herkes yazdı ancak kimse zammın nedeni üzerinde durmadı. Gazetemizin yaptığı araştırmaya göre, zammın yapılmasında en önemli etken fıstık fiyatlarındaki ciddi artış ve baklavada KDV’nin yüzde 1’den 10 çıkartılması olmuş.



13 Haziran 2024 Perşembe
Gaziantep

Gaziantep’in ünlü tatlılarından birisi olan baklavaya geçtiğimiz günlerde zam yapılmış, normal baklavanın kilo fiyatı 800 TL’den 950 TL’ye çıkmıştı. Bu zam hemen hemen herkesin tepkisini çekerken, kimse zammın altında yatan etkenleri maalesef konuşmamıştı.

ZAM SONRASI BAKLAVACILARA DENETİME GİDİLDİ

Baklavaya yapılan zammın ardından ticaret il müdürlüğü ekipleri, baklava ve tatlıcılarda denetimler yapmış, işletmelerin neden zam yaptığına dair evrakları incelemişti. Ekiplerin tuttuğu tutanaklar daha sonra bakanlığa gönderilmiş, bakanlıktan çıkacak sonuç ise merakla beklenmeye başlamıştı.

ZAMDAKİ EN BÜYÜK ETKEN FISTIK VE KDV OLMUŞ

Bu gelişmelerin ardından gazete olarak bir araştırma yaptık ve baklavacıların neden zam yaptığını araştırdık. Yaptığımız araştırmalara göre, fıstık fiyatlarındaki anormal artış ve baklavada KDV oranının 1’den 10 çıkartılmasının ardından, esnaf bu zammı yapmak zorunda kalmış.

FISTIK FİYATININ NEREDEYSE İKİ KATINA ÇIKTIĞI SÖYLENİYOR

Yine edindiğimiz bilgilere göre, geçtiğimiz ramazan bayramı öncesinde kilosu 750 TL olan baklavada kullanan boz fıstığın fiyatı, 1-2 ay içerisinde neredeyse iki katına çıkmış. KDV artışının devreye girmesi, fıstıktaki artış ve diğer girdi maliyetlerindeki artışları gerekçe gösteren baklavacı esnafı, fiyatlara zam yapmış.

KİMSE ETKENLERİ KONUŞMUYOR

Fıstıktaki fiyat artışı ile ilgili geçtiğimiz günlerde Gaziantep Ticaret Odası’nda yapılan toplantı da, sektör esnafı, KDV ve fıstık fiyatlarındaki artış nedeniyle zammın kaçınılmaz olduğunu hem oda, hem de maliye yetkililerine iletmiş. Baklavacı esnafı, sadece baklavaya zam yapıldığının konuşulduğunu ve haberlerinin yapıldığını, ancak kimsenin zammın neden yapıldığı üzerine konuşmadığını, bu nedenle kendilerinin hedef haline getirildiğini söylüyorlar.  






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi