jk_04le8.jpg

Gaziantep Üniversitesi rektörü Arif Özsağır’ın giderayak yaptığı yemek ihalesinin yankıları sürüyor. İlk olarak gazetemizin gündeme taşıdığı ihale, son olarak ulusal yayın yapan Aydınlık Gazetesi’nde gündeme geldi. Gazetenin haberine göre, ihaledeki birim fiyatı, diğer kurumların belirlediği fiyatlardan kat be kat fazla.



25 Temmuz 2024 Perşembe
Gaziantep

Gaziantep Üniversitesi’nde baş döndüren gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son olarak kütüphane ihalesi, hurda hırsızlığı iddiası, ortadan kaybolan bisikletler derken, şimdi ise medyanın gündeminde yeni yapılan yemek ihalesi var.

AYDINLIK VE SÖZ GAZETESİ GÜNDEMİNE ALDI

İlk olarak gazetemizin kamuoyuna duyurduğu üniversitedeki yemek ihalesini, bugün ulusal yayın yapan Aydınlık Gazetesi ve Gaziantep Söz Gazetesi haber yaptı. Aydınlık Gazetesi, ‘Kaan Arslan’ imzasıyla yayınlandığı haberde, ihaleyle ilgili ayrıntılara dikkat çekti.

1,4 MİLYAR LİRALIK MALİYET

Gazete, yemek firması ile arasındaki antlaşmanın yıl sonu sona erecek olmasına rağmen, şimdiden ihale yaptığına dikkat çekerek, söz konusu haberinde şu ifadelere yer verdi:

1,4 milyar liralık yemek ihalesine tepki

Gaziantep Üniversitesi yeni yıl için şimdiden ihale açtı. Kaynaklar, 'Bu ihaleler son bir ay içinde yapılan ihaleler ve böylesine yüksek yaklaşık maliyetin çıkması mümkün değil.' diyerek Gaziantep’teki ihaleye yönelik yolsuzluk şüphesine dikkat çekti.

Gaziantep Üniversitesi, yemek firmasıyla arasındaki anlaşma yıl sonunda sona erecek olmasına rağmen yeni yıl için şimdiden ihale açtı. 2 yıllık anlaşma için 1,4 milyar liralık yaklaşık maliyet gösterilmesi dikkat çekti. İhaleye göre yemek başı ücret de işçilik hariç 305 lira olacak.

Aydınlık’ın üniversite kaynaklarından edindiği bilgiye göre Rektör Arif Özaydın yönetimi, 16 Temmuz’da ihale açtı.

DİĞER KURUMLARDAN KAT BE KAT FAZLA

İhalenin yaklaşık maliyetinin, diğer kamu kurumlarına göre çok yüksek hesaplandığı görüldü. 4 Haziran’da yemek ihalesi açan Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi birim maliyet olarak 83 lira isterken, 6 Haziran’da ihale açan Karadeniz Teknik Üniversitesi de 109 lira istedi. 13 Haziran’da ihaleye giden Marmara Üniversitesi de 106,5 lira talep ederken Gaziantep İslam Bilim Teknoloji Üniversitesi de yeni tamamladığı yemek ihalesi için 70 liralık birim maliyet belirledi.

Öte yandan 6 Temmuz’da yemek ihalesi açan Sağlık Bakanlığı, Gaziantep Üniversitesine göre 4,6 kat daha az maliyet belirledi. Bakanlığın ihalesine göre birim başı yemek maliyeti 65 lira oldu.

Kaynaklar, “Bu ihaleler son bir ay içinde yapılan ihaleler ve böylesine yüksek yaklaşık maliyetin çıkması mümkün değil.” diyerek Gaziantep’teki ihaleye yönelik yolsuzluk şüphesine dikkat çekti.

‘AYNI FİRMAYA VERMEK İÇİN’

Üniversite kaynakları, görev süresi ağustos ayında dolacak olan Rektör Arif Özaydın’ın, görevi bitmeden önce apar topar ihale yaparak mevcut firmayla anlaşma imzalamaya çalıştığını ileri sürdü.

Yıl sonunda yapılması beklenen ihale için şimdiden çalışma yapılmasının şüpheli olduğunu vurgulayan kaynaklar, “İhaleye teklif veren üç firma, yaklaşık maliyete göre aşırı düşük fiyat vereceği için elenecek ve mevcut firmaya F. Y. 1 milyar 173 milyon liraya ihaleyi alacak. İhale iptal olsa da olmasa da büyük bir yolsuzluk olduğu ortaya çıkacak.” dedi.

İhalede istenilen yaklaşık maliyetin yüksek olması konusunu Rektör Arif Özaydın ve Gaziantep Üniversitesi Satın Alma İşlemleri İhale İşlemleri Şefliğine sorduk. Gazetemiz baskıya gittiğinde henüz bir yanıt gelmemişti.

‘KAMU ZARARI OLUŞTU’

Gaziantep Üniversitesi öğretim üyeleri, yüksek maliyetli yemek ihalesine tepki göstererek üniversite yönetimini eleştirdi. Akademisyenler “Sağlık Bakanlığı 14 milyon adet yemek için 915 milyon lira yaklaşık maliyet belirliyor. Birim fiyat 65 lira… Ama Gaziantep Üniversitesi 4,6 milyon adet için 1,4 milyar liralık maliyet belirlemiş. Birim fiyat 305 lira. Yaklaşık 5 kat daha fazla. Çok büyük bir kamu zararı oluşturulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Yerel basında da “GAÜN'de kütüphane ve yemek ihalesi, hurda hırsızlığı iddiaları, bisikletlerin akıbeti günlerdir yazılıp, çiziliyor. Ama rektör Özaydın’dan ses yok”, “Yemek ve kütüphane ihalesi nasıl ve neye göre yapıldı?” şeklinde tepkiler geldi.

Öte yandan üniversitenin, kamuda tasarruf genelgesindeki uyarılara rağmen 693 milyonluk kütüphane inşaatı başlatması da tepki çekmişti.

ÖNCEKİ REKTÖR GÜR’DEN AÇIKLAMA

Aydınlık Gazetesi’nde yayınlanan bu haberi alıntı yapan ve konu hakkında düşüncelerini paylaşan önceki rektör Ali Gür, şunları söyledi:

‘‘Yarım asırlık köklü üniversitemiz sürekli gündem olmaya devam ediyor…

Maalesef 4 yıldır bilim dışında tüm olumsuzluklarla gündeme geliyor.

Kurumsal saygınlık açısından bu tür iddialara kanıtları ile birlikte açıklama yapılması gerekir. Ancak üniversite yönetimi 4 yıldır bu tür iddialar karşısında susmayı tercih ediyor. Neden susuyorlar?

Tek yaptıkları üniversite içinde dürüst akademisyen ve çalışanlara hukuksuz soruşturmalar açıp güdümlü soruşturmacılar ve kurullar eliyle ceza vererek tehdit ve şantajlarla üniversiteyi suskunluğa mahkum etmek.

Tüm bu olanlar karşısında sessiz kalanlar, koruyanlar ve gerekli denetimleri yapmayanlar da üniversitenin bu hale gelmesinde pay sahibidirler.

Şimdiye kadar bilerek veya bilmeyerek bu tür usulsüzlük ve hukuksuzlukların süreklileşmesine yol açanların en azından bundan sonra gereğini yapmasını bekliyoruz.’’



hj_668ER.jpg 1 / 3

kl_YogXm.jpg 2 / 3

fg_zoOa7.jpg 3 / 3




Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi